Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα! Ο άθλος του Μ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα!

«Η Google, η Amazon και η Dropbox ανταγωνίζονται χωρίς να διαθέτουν κεφαλαιουχικές δαπάνες για επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΤΕ έχει 22.000 άτομα σε τρεις χώρες, ενώ η Google και η Amazon διαθέτουν 11.000 υπαλλήλους στην

Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν τις έδρες τους σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ εμείς βασιζόμαστε στην Ελλάδα. Μόνο πέρυσι πληρώσαμε φορολογία ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη τετραετία θα επενδύσουμε 1,4 δισ ευρώ. […]

Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο, επεμβατικό και γραφειοκρατικό. Ωστόσο, πρέπει να δοθούν στις εταιρείες κίνητρα για να επενδύουν σε υποδομές και υπηρεσίες διαδικτύου. Απαιτείται λοιπόν, ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών. Να απορυθμίσουμε τις τηλεπικοινωνίες, να απλουστεύσουμε τη γραφειοκρατία και το λαβύρινθο της διοίκησης. Να διευκολύνουμε τη συνεργασία στην αγορά και να αφήσουμε να γίνουν συγχωνεύσεις εγχώριες και διακρατικές»

Στο βήμα του διεθνούς συνεδρίου για τις τηλεπικοινωνίες «Speeding up NGN Ubiquity: A pillar for digital growth», που έλαβε χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ζάππειο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και της COSMOTE κ. Μιχάλης Τσαμάζ -ο άνθρωπος που λίγες μέρες πριν δεχόταν τα συγχαρητήρια του νέου επικεφαλής της Deutsche Telekom, κ. Timotheus Hoettges για την εξαιρετική δουλειά του.

O επικεφαλής της DT μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό παρόντος του κ. Τσαμάζ θα δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω στον Έλληνα Πρωθυπουργό την αταλάντευτη εμπιστοσύνη της Deutsche Telekom στις προοπτικές του Ομίλου ΟΤΕ και της χώρας. Ο ΟΤΕ αποτελεί για εμάς μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έχει επιτύχει το λειτουργικό μετασχηματισμό του σε μια εταιρεία υψηλών επιδόσεων με υγιή χρηματοοικονομικά και χαμηλό δανεισμό. Προχωρά σε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που στηρίζουν την ανάπτυξη. Συγχαίρω τους Έλληνες συναδέλφους για την εξαιρετική τους δουλειά».

Σε μια χώρα που η ανάπτυξη έχει γίνει καραμέλα στο στόμα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και λοιπών θεωρητικολογούντων, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είναι από εκείνους που την κάνουν πράξη.

Επί των ημερών του συνετελέσθη ο επιτυχής μετασχηματισμός του ΟΤΕ από πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια ανταγωνιστική εταιρεία υψηλών επιδόσεων με 1.000 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα η ΕΕ (www.ee.co.uk), ο πιο προηγμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε τον διορισμό τού κ. Μιχάλη Τσαμάζ ως μη-εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό της Συμβούλιο. (Η ΕΕ (www.ee.co.uk) είναι η πιο προηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μεγάλη Βρετανία. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της γαλλικής Orange, μέλος του Ομίλου Orange (πρώην France Telekom), και της γερμανικής T-Mobile, μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, που ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2010 με σκοπό τη δημιουργία της κορυφαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Μεγάλη Βρετανία.)

-Όταν ανέλαβα διευθύνων σύμβουλος βρήκα μπροστά μου 5 δισ. ευρώ σε δάνεια…

θα πει ο κ. Τσαμάζ μιλώντας στον Σωτήρη Δανέζη για την ελληνική έκδοση του Fortune.

-Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ, που είχε ξεκινήσει από τον Παναγή Βουρλούμη, έπρεπε να προχωρήσει πιο γρήγορα. Τότε ξεκινούσε η κρίση και φαινόταν πως σύντομα θα κλείσουν οι στρόφιγγες της τραπεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να έχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης των δανείων του.

Επίσης βρήκα έναν ΟΤΕ με έναν πολύ εχθρικό ρυθμιστή ενώ οι πωλήσεις του όσον αφορά τα ευρυζωνικά και τη σταθερή τηλεφωνία ήταν αρνητικές. Κάθε μήνα μπαίναμε μέσα… Και οι πωλήσεις ήταν αρνητικές λόγω και της πολιτικής του ρυθμιστή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ). Ο ρυθμιστής έλεγε: «εσείς έχετε υψηλό κόστος λειτουργίας άρα είμαι αναγκασμένος να σας επιβάλλω υψηλές τιμές λιανικής». Ναι, είχαμε υψηλό κόστος λειτουργίας εξαιτίας του υπεράριθμου προσωπικού, το οποίο όμως προερχόταν από το παρελθόν και την πρώην κρατική εταιρεία. Τον ρυθμιστή βέβαια δεν τον ενδιέφερε αυτό.

Έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας και δουλειάς του ΟΤΕ, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να βελτιωθεί το service των πελατών, να βγάλουμε νέα προϊόντα, στη δύσκολη περίοδο για την οικονομία, και να αναχρηματοδοτήσουμε τα δάνειά μας. Έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.

Μια από τις δυσκολότερες ήταν η μείωση προσωπικού. Προσπάθησα με τους συνεργάτες μου να κάνουμε τη μείωση σεβόμενοι, πάνω απ’ όλα, τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω πως το καταφέραμε. Δώσαμε ένα πακέτο παροχών που εξασφάλιζε αυτούς τους ανθρώπους για τα επόμενα χρόνια μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ…”

Επί των ημερών του στον Όμιλο ΟΤΕ, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTEGLOBE, στην κατασκευή του νέου υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe – 1 (AAE-1). Το ΑΑΕ-1 θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, έκτασης περίπου 25.000 χλμ και θα είναι από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Η κατασκευή του νέου καλωδίου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαία ανάπτυξη στις συμμετέχουσες εταιρείες και χώρες, παρέχοντας ασφαλή, αξιόπιστη και ταχύτατη διασύνδεση. Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της OTEGLOBE, τοποθετεί την Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Μεσογείου, η οποία θα αποτελεί πλέον μία από τις τρεις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Ο κ. Τσαμάζ ανέλαβε τον ΟΤΕ μόλις τον Νοέμβριο του 2010 και μέσα σε 3 και κάτι χρόνια έχει καταφέρει έναν άθλο, κάτω από μάλλον αντίξοες συνθήκες και με την Ρυθμιστική Αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) να βάζει διαρκώς προσκόμματα έργο του. Ο ΟΤΕ είναι η απόδειξη του πως μια πετυχημένη ιδιωτικοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία της χώρας.

-Το μοντέλο του ΟΤΕ θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο Δημόσιο με την προϋπόθεση πως δεν θα γίνονται παρεμβάσεις, λόγω πολιτικού κόστους. Αυτό εξασφαλίσαμε στον ΟΤΕ. Όσοι κληθούν να πάρουν αποφάσεις, για να βελτιώσουν τη λειτουργία σε δημόσιους οργανισμούς, δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα μπουν σε περιπέτειες. Αν φοβάσαι, δεν κάνεις τίποτα.

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο επιλογής συνεργατών;
Έχω φτάσει στο σημείο να λέω στους νέους managers και τους συνεργάτες μου να μη φοβούνται να προσλαμβάνουν ανθρώπους καλύτερους από αυτούς. Εάν δεν έχεις πραγματικά αυτό το κόμπλεξ, τότε λες: «Αυτός είναι καλύτερος από μένα; Θα μπορούσε να μου πάρει τη θέση; Θα μπορούσε να πάει και πιο ψηλά από μένα; Ναι, θα μπορούσε. Τότε πρόσλαβέ τον».

Πηγή: kourdistoportocali.com

The post Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα! Ο άθλος του Μ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα