«Άφαντες» 65 δημοτικές επιχειρήσεις

Συνολικά 65 επιχειρήσεις των ΟΤΑ από το σύνολο των 133 νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων δεν έχουν απογραφεί παρά το τελεσίγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διακοπή της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε λουκέτο τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα επιμείνουν να μην καταγράφουν τα οικονομικά τους στοιχεία, το προσωπικό και το μισθολογικό κόστος.

Η προθεσμία για την απογραφή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων λήγει

στο τέλος Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις για όποιες επιχειρήσεις παραμένουν «φαντάσματα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, επικοινώνησε πρόσφατα με τα συλλογικά όργανα των αναπτυξιακών εταιρειών και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη τους για την απογραφή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και έτσι εντάχθηκαν στη διαδικασία 68 δημοτικοί και διαδημοτικοί φορείς.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναμένει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις θα απογραφούν στο σύνολό τους, καθώς υποστηρίζει ότι έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμάται ότι εν μέσω Αυγούστου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί το έργο της απογραφής στο σύνολο των εταιρειών.

Για τις δημοτικές επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν προβλέπεται διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αποζημιώσεων των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Τα κοινοτικά κονδύλια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διακόψει ακόμα και την κοινοτική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν, αφού τα κοινοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω ΕΣΠΑ κατά μία έννοια αποτελούν κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων νομικών προσώπων.

Η διακοπή της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε λουκέτο τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα επιμείνουν να μην καταγράφουν τα οικονομικά τους στοιχεία, το προσωπικό και το μισθολογικό κόστος, καθώς δεν θα μπορούν να καταβάλλουν μισθούς και να υλοποιούν προγράμματα.

Αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις που ανήκουν κυρίως στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης αρνήθηκαν να απογράψουν το προσωπικό τους με τη δικαιολογία ότι χρηματοδοτούνται από ίδια έσοδα, οπότε δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που διέπουν δημόσιες και δημοτικές εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοτικές επιχειρήσεις ανά την επικράτεια είχαν αρνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων τους με στόχο να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και υποστούν περικοπές σύμφωνα με το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Προσφυγές

Μάλιστα με την αιτιολογία ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά από κοινοτικά κονδύλια ή εισφορές δημοτών, δεκάδες υπάλληλοι επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εξαιρεθούν από τις περικοπές που προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε άφησε ανοιχτό το παράθυρο για να διατηρηθούν οι μισθοί των ΔΕΥΑ και των αναπτυξιακών εταιρειών, κάνοντας λόγο για ειδικές συμβάσεις που πραγματοποιούνται με εξειδικευμένα στελέχη κυρίως όσον αφορά την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα