Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά-Τρόικας μετά το νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις με Μητσοτάκη

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση γίνεται λίγη ώρα μετά το ραντεβού που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη – το τρίτο κατά σειρά μεταξύ των δύο πλευρών – το οποίο είχε αποβεί άκαρπο καθώς δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για το φλέγον ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ακολούθως ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να

ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν, όπως γράφουν tanea.gr, ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ η «μάχη» δίνεται για να πεισθεί η τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν και με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, για το θέμα των αποχωρήσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να δοθεί πίστωση χρόνου ως τον Σεπτέμβριο, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιπροτείνουν αύξηση του αριθμού των απολύσεων που απαιτούνται στη διετία 2013-2014 ώστε να ξεπεράσει τις 15.000, με ανάλογη μείωση του αριθμού (25.000) των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα φέτος.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, ο υπουργός Κυρ.Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση αυτή, επιμένοντας ότι οι ήδη συμφωνημένοι στόχοι θα τηρηθούν και ότι το μόνο που ζητείται είναι τρίμηνη παράταση για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, ώστε οι μετακινήσεις να γίνουν έπειτα από αξιολόγηση και υπό συγκεκριμένα κριτήρια. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, επανέλαβε ότι θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε απόλυση.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη πως αν δεν κλείσει η συμφωνία για το Δημόσιο, η τρόικα δεν φεύγει. Ανέφερε, δε, ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η μόνη υποχώρηση την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.

Όμως, στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να δέχεται τις απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών- αλλά σε κάθε περίπτωση να βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα