Σε εφαρμογή το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Έφτασε η ώρα της αξιολόγησης των δημοσιών υπαλλήλων και έως τις 28 Απριλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ξεκινάει η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με την καθιέρωση της ποσόστωσης στη βαθμολόγηση. Μάλιστα το υπουργείο, με την εγκύκλιο, καλεί άμεσα τις υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης για τους υπαλλήλους, ενώ δίδονται και υποδείγματα ώστε να διευκολυνθεί το

έργο της αξιολόγησης.

Πώς θα γίνεται η βαθμολόγηση

Υπενθυμίζεται ότι το 25% βαθμολογείται με 9-10 βαθμούς, το 60% με 7-8 βαθμούς και το 15% με 1-6 βαθμούς, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επισημάνει με έμφαση ότι όσοι βαθμολογούνται με την κατώτερη βαθμολογία δεν οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, καθώς αυτή τελείωσε, ούτε απολύονται.

Το χρονοδιάγραμμα της βαθμολόγησης

Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4250/2014, τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν οι αρμόδιοι να έχουν συντάξει τις εκθέσεις αξιολόγησης του 2013, για τους υπαλλήλους. Ειδικότερα, με βάση ότι ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου του 2014, οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

Έως 28 Απριλίου του 2014, έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών.

Έως 13 Μαΐου του 2014, σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο.

Έως 28 Μαΐου του 2014, σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή.

Έως 30 Ιουνίου του 2014, σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 που έχουν ήδη συνταχθεί, επανασυντάσσονται, ενώ κατ” εξαίρεση δεν επηρεάζεται το κύρος των εκθέσεων οι οποίες έχουν ήδη συνταχθεί και ολοκληρωθεί κατά τη δημοσίευση του ν. 4250/2014 από τους αξιολογητές, εφόσον αυτός ήταν ο τελικός αξιολογητής και λογίζεται ως τέτοιος και με τις νέες διατάξεις. Έτσι, στην περίπτωση και μόνο αυτή, οι υπάλληλοι, των οποίων το κύρος των εκθέσεων αξιολόγησης δεν θίγεται, δεν θα συμπεριληφθούν στη σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.

Μάλιστα, το υπουργείο παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα για έκθεση αξιολόγησης προ της δημοσίευσης του ν. 4250/2014:

α)Έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Τμήμα, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Τμήματος (α΄ αξιολογητής) και από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης (β΄ αξιολογητής). Η έκθεσή του υπαλλήλου που έχει συνταχθεί από τον α΄ αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ενώ ο β΄ αξιολογητής υπηρετεί ακόμα, επανασυντάσσεται.

β) Έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου τοποθετημένου σε Διεύθυνση, ο οποίος όφειλε να αξιολογηθεί από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης και μόνο (τελικός αξιολογητής). Το κύρος της έκθεσης αξιολόγησης δεν θίγεται εφόσον έχει συνταχθεί από τον τελικό αξιολογητή λόγω του ότι αυτός απολύθηκε αυτοδικαίως στις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Η έκθεσή του δεν επανασυντάσσεται, ούτε συμπεριλαμβάνεται ο υπάλληλος αυτός στην κατάσταση και στην οικεία απόφαση επιμερισμού ποσοστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα