Στο εδώλιο για τον εμπρησμό στη Marfin – Tι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στέλνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin το Μάιο του 2010 αλλα και στον Ιανό.

Σύμφωνα με το βούλευμα που φέρνει στο φως η Real News, δράστης της επίθεσης είναι ο Θ. Σ. ο οποίος και παραπέμπεται

να δικαστεί για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Μαζί με τον Θ.Σ. παραπέμπεται και ο Π.Α. ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Κατηγορείται για τα αδικήματα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάϊο αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης

Στις 29 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται πώς ενήργησαν οι δράστες: “Ο Θ.Σ. Ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και απο κοινού με έτερους δύο αγνώσους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται κατάστημα της ανώνυμου τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία MARFIN-EGNATIA BANK και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σ. εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…”.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Θ.Σ. μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες (που δεν κατάφερε να εντοπίσει η ανάκριση) είχε πρόθεση να σκοτώσει όχι μόνο τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου -24 άτομα – πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική του βούληση και υπαναχώρηση αλλά ένεκα εξωτερικών εμποδίων και δη εξαιτίας του ότι τα ανωτέρω 24 άτομα κατόρθωσαν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να απομακρυνθούν από το ως άνω φλεγόμενο κτήριο…» .

Πώς έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με τους δικαστές οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα – βήμα: «μια ομάδα νεαρών ατόμων, περί των έντεκα με δώδεκα στον αριθμό τα οποία έφεραν μαζί τους ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες, σακίδια ωμοπλάτης και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με υφασμάτινα τεμάχια, σκούφους κεφαλής, γάντια και καλύπτρα αντιασφυξίας,και υπό τον προστατευτικό κλοιό ετέρων προσώπων της ανωτέρω ομάδας στον οποίο συμμετείχε και θήλυ πρόσωπο με ξανθό χρώμα μαλλιών” κατευθύνθηκε προς το υποκατάστημα της Marfin.

Κατά τους δικαστές, από τα παριστάμενα έξω απο το βιβλιοπωλείο Ιανός τέσσερα άτομα της υποομάδας, το ένα από αυτά έσπασε με βαριοπούλα την τζαμαρία του καταστήματος και τα άλλα τρία άτομα έριξαν τις μολότοφ τις οποίες κατασκεύασαν επί τόπου.

Το βούλευμα αναφέρει επίσης πως “στις προτροπές των υπαλλήλων της τράπεζας οι οποίοι απο τους εξώστες τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλα αντιθέτως απευθυνόμενα κυνικά τους υπαλλήλους με τις φράσεις «Να καείτε μ…να να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε», επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα…”.

Keywords
Τυχαία Θέματα