21 Απριλίου 2021: Πέρασαν 54 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967
Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαίου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ , με πρωθυπουργό τον
Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναικού, στις 17 Απριλίου, που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν το συγκρότημα – θρύλο στην ακμή ττου.
Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Iουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.
Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.
Το πραξικόπημα, «Επανάσταση» για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου . Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, μπορεί να ήταν άσοι στη συνωμοσία, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τον βαθύ ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.
21 Απριλίου 1967: Τα τανκς της χούντας στους δρόμους της Αθήνας
Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ.Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα.
Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάσομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.
Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: «Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..»
H ορκωμοσία της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κόλλια
Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».
Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία συνελήφθη με καταπληκτική ευκολία. Δεν διέφυγε κανένας. Όλοι περίμεναν πραξικόπημα, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό αλλά κανένας δεν ήταν έτοιμος να το αντιμετωπίσει. Ούτε η Αριστερά.
Κατά τραγική ειρωνεία η Αυγή δημοσίευε εκείνες τις ημέρες τρία προγραμματισμένα άρθρα υπό τον τίτλο “Γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία”. Δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει. Είχαν δημοσιευθεί μόνο τα δύο. Το τρίτο έμεινε στο τυπογραφείο, τη νύχτα του πραξικοπήματος….
Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα. Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ.Κόλια, Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό – μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης της δικτατορίας που ορκίστηκε ενώπιον του Βασιλέως Κωνσταντίνου στις 17:30 της Παρασκευής 21ης Απριλίου 1967:
Πρωθυπουργός :Κωνσταντίνος Κόλλιας,
τ. Εισαγγελεύς του Αρείου ΠάγουΑντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως
& Υπουργός Εθνικής Αμύνης :Γρηγόριος Σπαντιδάκης,
Αντιστράτηγος (ΤΘ), Αρχηγός ΓΕΣΥπουργός Προεδρίας :Γεώργιος Παπαδόπουλος,
Συνταγματάρχης (ΠΒ)Υπουργός Συντονισμού :Νικόλαος Μακαρέζος,
Συνταγματάρχης (ΠΒ)Υπουργός Εσωτερικών :Στυλιανός Παττακός,
Ταξίαρχος (ΤΘ)
Υπουργός Εξωτερικών :Παύλος Οικονόμου-Γκούρας,
Πρέσβυς ε.ε.Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων :Κων/νος Καλαμποκιάς,
ΑρεοπαγίτηςΥπουργός Δικαιοσύνης :Κων/νος Ροζάκης,
ΑρεοπαγίτηςΥπουργός Γεωργίας :Αλέξανδρος Ματθαίου,
καθηγητής Μέσης ΠαιδείαςΥπουργός Υγείας και Προνοίας :Ευστάθιος Πουλαντζάς,
Γενικός Διευθυντής του ιδίου ΥπουργείουΥπουργός Δημοσίας Τάξεως :Παύλος Τοτόμης,
ΟικονομολόγοςΥπουργός Εμπορίου :Γεώργιος Παπαδημητρακόπουλος,
Χημικός, Βιομήχανος, Πρόεδρος του ΕΒΤΕΥπουργός Εργασίας :Αλέξανδρος Λέκκας,
Σύμβουλος της ΕπικρατείαςΥπουργός Οικονομικών :Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος,
ΔικηγόροςΥπουργός Δημοσίων Έργων :Παύλος Τσαρούχης,
Αντιεισαγγελεύς του Αρείου ΠάγουΥπουργός Συγκοινωνιών :Ιωάννης Τσαντίλας,
Εισαγγελεύς ΕφετώνΥπουργός Βιομηχανίας :Νικόλαος Οικονομόπουλος,
ΑρεοπαγίτηςΥπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας :Αθανάσιος Αθανασίου,
Αντιναύαρχος ε.α.Υπουργός Βορείου Ελλάδος :Δημήτριος Πατίλης,
Υποστράτηγος ε.α.Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης :Γεώργιος Ζωιτάκης,
Αντιστράτηγος, Διοικητής Γ΄ ΣΣΥφυπουργός Συντονισμού :Ιωάννης Ορλάνδος Ροδινός,
ΟικονομολόγοςΥφυπουργός Οικονομικών :Σπυρίδων Λιζάρδος,
Γενικός Διευθυντής ΔΕΦΩΥφυπουργός Εμπορίου :Γεώργιος Γεωργακέλος,
Πρόεδρος του Εμπορικού ΕπιμελητήρίουΥφυπουργός Προεδρίας :Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου,
Δημοσιογράφος – συγγραφεύς
Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.
https://www.youtube.com/watch?v=GQnYwT1obgE&feature=player_detailpage- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
- Στάσσης: Πιο ισχυρή η ΔΕΗ με υπερδιπλάσια λειτουργικά κέρδη 885 εκατ. και… συνεχίζει
- Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για ηλικίες 55 έως 59
- Ο Ερντογάν καρατόμησε και την υπουργό Εμπορίου
- Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου
- Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για την ηλικιακή ομάδα 55-59
- «Game of Thrones»: Ο Φαμπιέν Φράνκελ στο καστ του «House of the Dragon»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 21 Απριλίου
- «Κατέρρευσε» η European Super League: Αποχωρούν ομάδες από το γκρουπ των «12»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- 21 Απριλίου 2021: Πέρασαν 54 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967
- Εμβόλια: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59
- Κατέρρευσε η European Super League των “12” πλουσίων
- Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν
- Οι εφημερίδες της Τετάρτης 21 Απριλίου 2021
- Wall Street : Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση
- Νέα Τράπεζα Πειραιώς από τις 7 Μαΐου – John Paulson με το 18,6% των μετοχών, ΤΧΣ με το 27%
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η μεθόδευση της ΝΔ στην Προανακριτική για Ν. Παππά
- Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Σ. Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία
- Πτώση στο πετρέλαιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Διευκρινίσεις για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ που υποβάλουν υποψήφιοι για ένταξη στο μέτρο των Νέων Αγροτών
- «Oχι» από την κυβέρνηση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις - Μέχρι 2 οικογένειες στο σπίτι το Πάσχα
- Μητσοτάκης: Συνάντηση με Αναστασιάδη στο Μαξίμου ενόψει της Πενταμερούς
- ΗΠΑ: 16χρονη μαύρη έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στο Οχάιο
- ΕΕ: Ορίζει νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
- «Σκανάρει» τις χρηματιστηριακές εταιρείες η Επ. Κεφαλαιαγοράς
- Πότε αναμένεται να ανοίξουν σχολεία κι εστίαση- Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών
- Κυριάκος Φιλίππου: Ο ηγέτης της ΦΑΓΕ και πρωτοπόρος του ελληνικού γιαουρτιού
- Την Αθήνα με την Ουάσιγκτον θα συνδέει με απευθείας πτήσεις, από την 1η Ιουλίου, η United Airlines
- Συνεδρίαση Εμπειρογνωμόνων-Παρασκευής: Δεν θα γίνει εισήγηση να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές