Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Οι λόγοι για τις αλλαγές

Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank, αλλά μείωσε ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εσόδων.

Η κίνηση, όπως δηλώνει, αντανακλά τη νουνεχή της εκτίμηση στην καταγραφή των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και των εσόδων από προμήθειες για τον κλάδο, καθώς ο οίκος περιμένει ότι τα επίπεδα δραστηριότητας θα παραμείνουν υπό πίεση μεσοπρόθεσμα.

Η Deutsche Bank

διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) μόνο για την Alpha Bank, ενώ για τις άλλες τρεις διατηρεί τη σύσταση hold (διακράτηση).

Alpha Bank (Bye) με τιμή-στόχο 2,3 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως.

Πειραιώς (Hold) με τιμή-στόχο 2,85 ευρώ από 2,7 ευρώ προηγουμένως

Εθνική (Hold) με τιμή-στόχο 2,6 ευρώ από 2,3 ευρώ προηγουμένως

Eurobank (Hold) με τιμή-στόχο 0,9 ευρώ από 0,8 ευρώ προηγουμένως

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», η Deutsche Bank επισημαίνει ότι έχει στόχο τη μείωση των NPEs κατά 30 δισ. ευρώ και τονίζει ότι η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από την «όρεξη» των επενδυτών για ένα τόσο μεγάλο όγκο επικίνδυνου ελληνικού τραπεζικού ενεργητικού. Το 2020 αναμένεται να δώσει περισσότερο φως σε αυτό το θέμα, επισημαίνει.

Παράλληλα, προχωρά σε μικροαλλαγές σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα κόστη, προκειμένου να αντανακλούν τοn μικρότερο ρυθμό περιορισμού τους αλλά και το κόστος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, όπως αυτά της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank

Παράλληλα, η Deutsche Bank έχει αυξήσει το cost of risk για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτό να αντανακλά τον αυξημένο αντίκτυπο από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω πωλήσεων, μετά και τον περιορισμένο ρυθμό οργανικής μείωσης που καταγράφηκε τα τελευταία δυο-τρία τρίμηνα.

Ταυτόχρονα, με τη σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου στα 10ετή κρατικά ομόλογα, ο οίκος περιορίζει το κόστος ιδίων κεφαλαίων (CoE). Υπολογίζεται τώρα στο 10,8% για τον κλάδο έναντι 12,2% νωρίτερα.

Η Deutsche Bank μειώνει τις βασικές προβλέψεις για τα έσοδα του τομέα κατά 1% το 2019, ενώ τις αύξησε ελαφρά το 2020, διατηρώντας τα επίπεδα για το 2021.

Και αυτό έγινε λόγω της συνετής προσέγγισής της στη χαρτογράφηση της αύξησης των NII και των τελών για τον τομέα, καθώς αναμένει ότι τα επίπεδα δραστηριότητας θα παραμείνουν υπό πίεση μεσοπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα