Eurobank: Ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης αλλά και υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το 2022
Μετά τη βαθιά ύφεση το 2020 και την απότομη ανάκαμψη το 2021, η ελληνική οικονομία, στηριζόμενη κυρίως στη μεταπανδημική εγχώρια ζήτηση και σε δεύτερο βαθμό στις τουριστικές εισπράξεις (εξαγωγές υπηρεσιών), παρέμεινε σε ισχυρή ανοδική τροχιά το 2022 υπερβαίνοντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 4,5% σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της “7 Ημερες Οικονομία” η Eurobank.
Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 5,9% – υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης και της ΕΕ-27 (3,5%) – από 8,4% το 2021 και -9,0% το 2020. Εξαιρώντας την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο (για το Λουξεμβούργο δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία από τη Eurostat), η επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε όρους πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης το 2022 ήταν η τέταρτη υψηλότερη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 (ΕΕ-27).
Αναλυτικά, στην πρώτη θέση ήταν η Μάλτα με 6,9% και ακολούθησαν (βλέπε Σχήμα 2): Πορτογαλία (6,7%), Κροατία (6,3%), Ελλάδα (5,9%), Κύπρος (5,6%), Ισπανία (5,5%), Σλοβενία (5,4%), Αυστρία (5,0%), Πολωνία (4,9%), Ρουμανία (4,8%), Ουγγαρία (4,6%), Ολλανδία (4,5%), Ιταλία (3,7%), Δανία (3,6%), ΕΕ-27 (3,5%), Ευρωζώνη (3,5%), Βουλγαρία (3,4%), Βέλγιο (3,1%), Σουηδία (2,6%), Γαλλία (2,6%), Τσεχία (2,4%), Φινλανδία (2,0%), Λετονία (2,0%), Λιθουανία (1,9%), Γερμανία (1,8%), Σλοβακία (1,7%) και Εσθονία (-1,3%).
Ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους συνιστωσών της δαπάνης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022; Κυρίαρχος ήταν ο ρόλος της εγχώριας ζήτησης, ενώ οι καθαρές εξαγωγές είχαν αρνητική συμβολή. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβασε ταχύτητα στο 7,8% από 5,8% το 2021, αποδεικνύοντας ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις η μεταπανδημική ορμή για κατανάλωση, ειδικά υπηρεσιών, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα το 2022.
Η αύξηση της απασχόλησης και των ονομαστικών μισθών, τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις αποτέλεσαν τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε με υψηλό ρυθμό της τάξης του 21,8% από 21,4% το 2021, ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό – κοντά στο 60% – στη συσσώρευση αποθεμάτων.
Οι επενδύσεις παγίων στηριζόμενες στις κατηγορίες των κατοικιών, των άλλων κατασκευών, του μεταφορικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού ενισχύθηκαν κατά 11,7% από 20,0% το 2021. Η δημόσια κατανάλωση, μετά από 3 συνεχή χρόνια επέκτασης, συρρικνώθηκε κατά 1,6% αντανακλώντας εν μέρει την άρση πολλών από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τομέα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν με ρυθμό της τάξης του 10,2% (11,2% στα αγαθά και 7,2% στις υπηρεσίες) υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών (4,9% στο σύνολο, 0,4% στα αγαθά και 9,9% στις υπηρεσίες).
Βάσει των προαναφερθέντων μεγεθών, η εγχώρια ζήτηση πρόσθεσε προσεγγιστικά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) στην ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 (ιδιωτική κατανάλωση +5,3 ΠΜ, δημόσια κατανάλωση -0,3 ΠΜ, μεταβολή αποθεμάτων +2,1 ΠΜ, επενδύσεις παγίων +1,5 ΠΜ, βλέπε Σχήμα 3) και οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν προσεγγιστικά 2,5 ΠΜ (καθαρές εξαγωγές αγαθών -3,5 ΠΜ και καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών +0,9 ΠΜ).
Ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022; Στο Σχήμα 4 παρουσιάζουμε: πρώτον (αριστερός άξονας) την ετήσια μεταβολή της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παρήχθη σε δέκα συγκεντρωτικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2022 και δεύτερον (δεξιός άξονας) τη συνεισφορά των εν λόγω κλάδων στην ετήσια μεταβολή του συνόλου της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παρήχθη στην ελληνική οικονομία το 2022. Οι κατασκευές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (26,0%, συνεισφορά 0,5 ΠΜ) και ακολούθησαν: τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία (24,9%, 0,8 ΠΜ), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (13,5%, 0,7 ΠΜ), εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση, υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης (12,6%, 2,9 ΠΜ), ενημέρωση και επικοινωνία (4,5%, 0,1 ΠΜ), χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (2,4%, 0,1 ΠΜ), βιομηχανία πλην κατασκευών (1,6%, 0,3 ΠΜ), γεωργία, δασοκομία και αλιεία (1,3%, 0,1 ΠΜ), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (0,3%, 0,1 ΠΜ) και δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση, δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (-0,9%, -0,2 ΠΜ).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές, οι δημοσκοπήσεις και η τακτική Τσίπρα
- Δήμος Αθηναίων: Τι είναι οι κίτρινοι "σηματοδότες" που τοποθετούνται γύρω από τους κάδους απορριμμάτων
- Ισχυρή πτώση στη Wall Street – Απώλειες άνω των 500 μονάδων για Dow Jones
- Κίτρινοι σηματοδότες γύρω από τους κάδους απορριμμάτων – Τι είναι και σε τι βοηθούν
- Τέμπη: Σήμερα η κρίσιμη Ολομέλεια Εφετών για το εάν θα ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή
- Επίδομα παιδιού: Έως τη Δευτέρα (13/03) ανοιχτή η πλατφόρμα
- Αστεροειδής απειλεί να πέσει στα κεφάλια των… ερωτευμένων (βίντεο)
- Λύτρας: Γνώριζαν στο Υπουργείο Μεταφορών ότι δεν τηρούνταν μέτρα ασφαλείας;
- Δήμος Αθηναίων: Τι είναι οι κίτρινοι «σηματοδότες» που τοποθετούνται γύρω από τους κάδους απορριμμάτων
- Τι κερδίζει η ΔΕΗ από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΕΦΚΑ: Κατά προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των επιβατών του δυστυχήματος των Τεμπών
- Dine Athens by Alpha Bank: Το μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός της Αθήνας είναι εδώ!
- P&G και Unilever πουλάνε για χρυσάφι σκόνες και ταμπλέτες πλυντηρίων – 172%-361% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε
- Στάσσης: Αύξηση 30-35 % στα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ με την προσθήκη της ENEL
- Ισχυρές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το sell-off στην Wall Street
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Επανεξελέγη πρόεδρος η Χρ. Σακελλαρίδη – Τα νέα μέλη του ΔΣ
- ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% το 2030
- Eurobank: Ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης αλλά και υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το 2022
- Τελευταία Νέα BankWars
- Eurobank: Ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης αλλά και υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το 2022
- Dine Athens by Alpha Bank: Το μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός της Αθήνας είναι εδώ!
- ΕΦΚΑ: Κατά προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των επιβατών του δυστυχήματος των Τεμπών
- Ισχυρές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το sell-off στην Wall Street
- P&G και Unilever πουλάνε για χρυσάφι σκόνες και ταμπλέτες πλυντηρίων – 172%-361% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Επανεξελέγη πρόεδρος η Χρ. Σακελλαρίδη – Τα νέα μέλη του ΔΣ
- ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% το 2030
- Στάσσης: Αύξηση 30-35 % στα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ με την προσθήκη της ENEL
- Δωρεάν μετακινήσεις για τους φοιτητές μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης από την SKY Εxpress
- Μακρόν – Σούνακ στο Παρίσι με στόχο την «ανανέωση» της γαλλοβρετανικής συνεργασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- CDI Θεσσαλονίκης: To παγκόσµιο σταυροδρόµι καινοτοµίας της Pfizer
- Στο 0,3% η ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας
- Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ακολουθούν την «κατρακύλα» των ΗΠΑ
- Δείκτες ESG: Επιβράδυνση της Ελλάδας λόγω ανισοτήτων – Εμπόδια για τις γυναίκες στην εργασία
- Έρχονται κίνητρα για βιομηχανικές επενδύσεις μηδενικών ρύπων
- Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 14 τραυματίες νοσηλεύονται ακόμη, 7 σε ΜΕΘ
- Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων σε 60 ημέρες
- Στο επίκεντρο η νέα ΚΑΠ και τα Σχέδια Βελτίωσης στις 11 Μαρτίου
- Βρετανία: Ανθεκτική η οικονομία- Ανάπτυξη 0,3%