GAP Interconnector: Η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και η σημασία του έργου για την Ελλάδα

H διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω του GAP Interconnector (Greece–Africa Power) αποτελεί ένα ακόμη έργο το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά δεν έχει μόνο ενεργειακές και οικονομικές προεκτάσεις.

Πρόκειται για ένα project, το οποίο προωθείται από τον όμιλο Eunice και στοχεύει στη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο

στην Κρήτη και από εκεί μέσω του Southern Aegean Interconnector, έως την Αττική. Θα αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικής ισχύος 2.000 MW, με αφετηρία το Μαχμούτ και κατάληξη στον Αθερινόλακκο στην Κρήτη, μήκους 450 χλμ. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο με τη συνολική επένδυση να φθάνει τα 2,8 δις ευρώ το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης με την ενίσχυση της πολλαπλότητας των πηγών ενέργειας θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο την Ελλάδα.

Το έργο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αποτελεί ένα όραμα το οποίο χτίστηκε βήμα βήμα τα προηγούμενα χρόνια και έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύων (ENTSO–E) και στις λίστες των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI). Όπως σημειώνουν, η συγκεκριμένη όδευση του GAP Interconnector, η οποία ακολουθεί υποθαλάσσια διαδρομή εντός της επίσημα οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Αιγύπτου (ΑΟΖ), είναι η πιο σύντομη, εξασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς ενέργειας, επιτρέπει την ανάπτυξη συνεργειών σε σχέση με την πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια ενώ είναι το μοναδικό έργο που συμμορφώνεται πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε ένα διεθνές consortium με την εμπλοκή επιχειρήσεων από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,3 δις ευρώ και μέρος αυτού (το 10%-15%) θα μπορούσε να καλυφθεί με κοινοτικά κονδύλια αλλά ο φορέας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση και χωρίς αυτά καθώς σύμφωνα με την εταιρεία, είναι εμπορικά ανταγωνιστικό και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες για να συμμετάσχουν.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας του έργου από την Deloitte και σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν το επόμενο φθινόπωρο, ο αγωγός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα σε επτά χρόνια.

Όμως, εκτός από τα περιβαλλοντικά και χρηματοοικονομικά οφέλη ο GAP Interconnector έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Όπως επεσήμανε μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Ελληνοαμερικανός Andreas Borgeas, CEO του έργου και πρώην μέλος της Γερουσίας στη πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν πολύ μεγάλο γεωπολιτικό και ενεργειακό παίχτη. Το συγκεκριμένο project έχει τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη». Ο ίδιος σημείωσε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό όραμα και θα πρέπει να επενδύουν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όχι σε μία αλλά σε πολλές, καθώς όλες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ανταπόκριση στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ενδεικτική της στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη δημιουργία πολλαπλών διασυνδέσεων είναι και τοποθέτηση υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, όπως τόνισε ο κ. Borgeas.

Όπως είναι γνωστό, η Αίγυπτος εξετάζει και δρομολογεί πολλά διαφορετικά ενεργειακά project καθώς θέλει να πουλήσει κιλοβατώρες και να εισάγει σκληρό νόμισμα. Βασική παράμετρο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί η ζήτηση από την Ευρώπη και όχι η προσφορά από την πλευρά της Αιγύπτου ενώ η τελευταία θέτει ως πρωταρχικό κριτήριο για την υλοποίηση των έργων την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Πένυ Χαλάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα