Guardian: Ο Α.Τσίπρας πρόδωσε τους αντιμνημονιακούς και θέλει να γίνει ο νέος Μιτεράν

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κάτι άσχημο πριν ακόμη αρχίσει επίσημα, με προσωπικότητες – συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη – να έχουν απομακρυνθεί από τον Αλέξη Τσίπρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ειδική ανάλυση η βρετανική Guardian.
O

Γ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στις πολιτικές επιλογές του αριστερού ηγέτη, λέγοντας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι Τσίπρας είχε αποφασίσει «να παραδοθεί» στις απαιτήσεις της Τρόικα ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ζωή.

Αντί να παραμείνει πιστός στην στρατηγική αντι-λιτότητας για την οποία είχε εκλεγεί το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας άλλαξε στρατηγική θέλοντας να γίνει ο «νέος Ντε Γκωλ, ή Μιτεράν»
Στον απόηχο της απροσδόκητης κίνησης Τσίπρα την Πέμπτη 20/8 να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Βαρουφάκης, δήλωσε: «ο Τσίπρας όχι μόνο παραδόθηκε στην τρόικα αλλά θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερα μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους της παράδοσης από ότι τα άλλα μνημονιακά κόμματα τα οποία θα εφάρμοζαν το μνημόνιο με ενθουσιασμό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσε την ελπίδα των κινημάτων κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, έχει προδώσει όχι μόνο την βασική ιδέα, αλλά μετεξελίχθηκε σε κάτι που δεν ήθελε να γίνει.
Αυτή η μετάλλαξη οδήγησε σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βαρουφάκης, που ήταν ο πιο κοντινός άνθρωπος του Τσίπρα αποστασιοποιείται.
Η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές – η τρίτη εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το 2015 στην Ελλάδα – είχε σκοπό να εξαγνίσει το κόμμα και να έρθει σε ρήξη με τους διαφωνούντες.
Ο Τσίπρας έχει καταστεί υπέρμαχος των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής δεδομένου ότι η χώρα υπέγραψε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης 86 δισ.
Οι όροι της συμφωνίας και των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, είναι ο δυσκολότερος αγώνας της Ελλάδος από την έκρηξη της κρίσης χρέους στα τέλη του 2009.

Τον Ιούλιο του 2015 το 62% των Ελλήνων, με καθοδήγηση από τον Τσίπρα, ψήφισαν να απορρίψουν τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση και μείωση του ΑΕΠ.
Την τελευταία στιγμής η μεγάλη στροφή του πρωθυπουργού Τσίπρα ήταν η τελευταία σταγόνα για τους σκληροπυρηνικούς, οδηγώντας σε διάσπαση και νέο κόμμα.

Το νέο κόμμα – με 25 βουλευτές είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο των 300 εδρών – έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να σφυρηλατήσει συμμαχίες με άλλες δυνάμεις αντι-λιτότητας, αν όπως αναμένεται, θα λάβει την διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση τη Δευτέρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη λάβει διερευνητική εντολή.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο βετεράνος μαρξιστής ο οποίος ηγείται τώρα το νέο κόμμα Λαϊκή Ενότητα δήλωσε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ένα σενάριο.

Ο Τσίπρας έχει ακόμα τη δύναμη όπως στην περίπτωση του Δαβίδ με τον Γολιάθ δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για τον Τσίπρα, είναι μια ιδανική στιγμή για να ζητήσει μια νέα εντολή, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα μέτρα λιτότητας και πριν κινητοποιηθούν οι αντιφρονούντες.
Ο Α.Χατζής πιστεύει ότι ο Τσίπρας είναι πιθανό να πληρώσει τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ανοίγοντας το δρόμο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού αλλά και την προοπτική να επανέλθει πάλι η πολιτική αστάθεια.
Όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα και μεταρρυθμίσεις και να επιβάλλει υψηλή φορολογία.
Λίγοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές.
«Μέχρι τον Οκτώβριο, όταν τα μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκοπήσουν, θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να τα καταφέρει ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα