ICAP: Σε ανοδική πορεία οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες
Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοούν την ανάπτυξη της.
Τα προϊόντα της και συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στις ελληνικές εξαγωγές. Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Ιχθυοκαλλιέργειες» που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ, και η οποία εστιάζει στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή γόνου καθώς και την πάχυνση ψαριών (τσιπούρα,
Σύμφωνα με την Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP, ο κλάδος της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Απαρτίζεται από ορισμένες μεγάλες καθετοποιημένες επιχειρήσεις – ομίλους που ασχολούνται τόσο με την παραγωγή γόνου όσο και την πάχυνση ψαριών, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου ασχολούνται μόνο με την πάχυνση ψαριών.
Ο εξαγωγικός χαρακτήρας των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών συμβάλλει ουσιαστικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, τα δε προϊόντα (τσιπούρα, λαβράκι) ‘‘κυριαρχούν’’ στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο ανταγωνισμός που δέχεται ο κλάδος από επιχειρήσεις άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Τουρκίας (που αναδεικνύεται σε ισχυρό ανταγωνιστή λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής), ενδέχεται να επηρεάζει την τελική τιμή πώλησης των προϊόντων. Ωστόσο τα ελληνικά προϊόντα εξακολουθούν να διαθέτουν δυναμική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω κυρίως των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP, επισημαίνει ότι ο εξεταζόμενος κλάδος στο σύνολό του αντιμετώπιζε επί σειρά ετών σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω υπερδανεισμού αρκετών επιχειρήσεων και έλλειψης κεφαλαίων κίνησης. Τα τελευταία χρόνια (από το 2014 και μετά) ξεκίνησε μία προσπάθεια “εξυγίανσης” του κλάδου με πλήθος ενεργειών (συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων και δημιουργία ομίλων, κ.α.). Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου έχει οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση της εγχώριας παραγωγής.
Το μέγεθος της συνολικής εγχώριας παραγωγής τσιπούρας – λαβρακίου αυξήθηκε τη διετία 2017-2018 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%, μετά από μία οκταετία συνεχούς (σχεδόν) μείωσης.
Η τσιπούρα κάλυψε περίπου το 57% της εγχώριας παραγωγής τη διετία 2017-2018 και το λαβράκι το υπόλοιπο 43%. Οι εξαγόμενες ποσότητες τσιπούρας και λαβρακίου κάλυψαν το 78%-80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής τα τελευταία έτη, με την Ιταλία να αποτελεί διαχρονικά την κυριότερη χώρα προορισμού των εξεταζόμενων προϊόντων (45% των συνολικών εξαγωγών). Ακολουθούν η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία. Οι εισαγωγές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η δε εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει ελαφρά άνοδο τα τελευταία έτη.
Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου για την πενταετία 2014-2018, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών.
Από την ανάλυση αυτών (βάσει δείγματος 70 επιχειρήσεων) προκύπτουν τα εξής: Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε αύξηση την πενταετία 2014-2018 και ως μέσος όρος διαμορφώθηκε σε 12,6%. Το μέσο ετήσιο περιθώριο EBITDA εμφάνισε διακυμάνσεις και ως μέσος όρος της πενταετίας ανήλθε στο 3,1%. Αυξομειώσεις παρουσίασε και ο δείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκε στο 5,7%. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις 38 επιχειρήσεων του κλάδου με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για όλη την περίοδο 2014-2018 κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 11,4%.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της μελέτης της ICAP, η ηγετική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά τσιπούρας-λαβρακίου, αποτελεί δυνατό σημείο του εξεταζόμενου κλάδου. Γεγονός είναι ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας και η μορφολογία της (μεγάλη ακτογραμμή, πλήθος νησιών) ευνοούν την ανάπτυξη ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Στα αδύνατα σημεία συγκαταλέγεται ο μεγάλος κύκλος παραγωγής των προϊόντων, ο οποίος απαιτεί υψηλές ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο ζωής των ψαριών (διατίθενται ως νωπά). Η ευρύτερη αποδοχή των ειδών θαλάσσιας καλλιέργειας παγκοσμίως και η επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού συνιστούν ευκαιρίες για τον κλάδο. Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Τουρκίας στη διεθνή αγορά για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί απειλή για τον κλάδο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βέροια: Ασφυκτικός ο θάνατος 44χρονης αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής
- Τροπολογία για την επιτάχυνση εξέτασης εκκρεμών πολεοδομικών υποθέσεων
- Όλες οι αλλαγές στις εισφορές – Τι θα πληρώνουν οι επαγγελματίες
- Κλείνουν όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια στην Ιταλία
- ΟΑΕΔ: Βγήκε η απόφαση – Ξεκινάει η κοινωφελής εργασία 2020
- Κορονοϊός: Δεν είναι ένας, αλλά δύο – Ο πιο επιθετικός ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων
- Έφυγε από τη ζωή η «Ντορίτα» του Ντόλτσε Βίτα, Κατερίνα Ζιώγου
- Γερμανία για κοροναϊό: Είμαστε πλέον ενώπιον μιας παγκόσμιας πανδημίας
- ΑΑΔΕ: Και νέες συγχωνεύσεις ΔΟΥ
- Κορωνοϊός: Αναγκαστική προσγείωση 150 αεροσκαφών για την Lufthansa
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Ο ΟΠΑΠ κάνει πρωταθλητισμό
- Γιάννης Κ. Μαντζουράνης: Η ασφάλεια των πολιτών ως λαϊκό δικαίωμα
- ICAP: Σε ανοδική πορεία οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες
- ΑΑΔΕ: Συγχωνεύεται η ΔΟΥ Γαλατσίου με τη ΔΟΥ ΙΔ΄ Αθηνών
- Ο ΟΠΑΠ πρωταθλητής στην εταιρική κοινωνική ευθύνη
- Δουλειά σε 36.500 άνεργους σε Δήμους-Περιφέρειες για 8 μήνες- Ανακοινώσεις Βρούτση-Θεοδωρικάκου
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός
- Τελευταία Νέα BankWars
- ICAP: Σε ανοδική πορεία οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός
- Ο ΟΠΑΠ πρωταθλητής στην εταιρική κοινωνική ευθύνη
- ΑΑΔΕ: Συγχωνεύεται η ΔΟΥ Γαλατσίου με τη ΔΟΥ ΙΔ΄ Αθηνών
- Γιάννης Κ. Μαντζουράνης: Η ασφάλεια των πολιτών ως λαϊκό δικαίωμα
- Δουλειά σε 36.500 άνεργους σε Δήμους-Περιφέρειες για 8 μήνες- Ανακοινώσεις Βρούτση-Θεοδωρικάκου
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Ο ΟΠΑΠ κάνει πρωταθλητισμό
- Μυτιλήνη: Αφγανοί, Σομαλοί και Πακιστανοί στο αρματαγωγό “Ρόδος”
- Και ένατο κρούσμα κοροναιού στην Ελλάδα – Νοσηλεύεται στην Πάτρα
- SSM-Α.Ενρία: Οι τράπεζες να προετοιμαστούν για τον κορωνοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών και τον Φεβρουάριο
- Καταγγελία-σοκ: Η Τουρκία στέλνει στα σύνορα φυλακισμένους και τζιχαντιστές!
- Η Γερμανία δίνει 32 εκατ. ευρώ στην τουρκική Ακτοφυλακή για να... αποτρέπει τους διακινητές μεταναστών
- Μπορέλ: Είπα στη Τουρκία ότι η κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη
- Η πρώτη streaming υπηρεσία με προσωποποιημένες προτάσεις από την Cosmote TV
- «Η γοητεία του οικείου»: Εκθεση αφιερωμένη στον Βίκτωρα Ιωαννίδη
- Έβρος-συνοριοφύλακες: «Δεν θα μπορέσουν να περάσουν από πουθενά»
- Γ. Κατρούγκαλος: Να αποκατασταθεί η ενότητα του ελληνικού λαού
- Ο «Λεωνίδας» Τζέραρντ Μπάτλερ λαμπαδηδρόμος στη Σπάρτη
- ICAP: «Ανεβαίνει» ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών- Αύξηση παραγωγής και εξαγωγών