Kazarian (Japonica): Παράλογες οι λογιστικές μέθοδοι της Ε.Ε για το ελληνικό χρέος

Εντελώς παράλογες χαρακτήρισε ο Paul Kazarian, ο Αμερικανός επενδυτής που αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τις λογιστικές μεθόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ότι θέλει να βοηθήσει τη χρηματοδότηση μιας εναλλακτικής για να επιτραπεί στην Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

Ο ιδρυτής της Japonica Partners & Co δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News

στην Αθήνα ότι η εφαρμογή των International Public Sector Accounting Standards θα μπορούσε να δώσει στις αγορές ομολόγων αντίστοιχου είδους ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις που συνηθίζονται στους επενδυτές σε μετοχές. Ο Kazarian, που ξεκίνησε δημόσια προσφορά για ελληνικούς τίτλους τον Ιούνιο, δήλωσε πως η μέθοδος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να μετρά τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, υπερεκτιμά το επίπεδο του χρέους.

«Εάν θέλει κανείς στα αλήθεια να επιστρέψει στις αγορές και σύντομα, πρέπει να εμφανίσει αποτελέσματα, πρέπει να δείξει κάποιες πρόωρες νίκες», τόνισε ο Kazarian.

«Δείξε τον αριθμό του χρέους σου, δώσε πρόσβαση σε αυτό και έλεγξε το, και τότε θα έχουμε τον διάλογο: οπότε ποιος αριθμός είναι σωστός; Είναι ένας νομικός ορισμός που δεν έχει καμία απολύτως οικονομική λογική ή είναι το παγκόσμιο πρότυπο, ο σωστός αριθμός χρέους;».

Για τον Kazarian, ο οποίος δεν δήλωσε ακριβώς πόσα ελληνικά ομόλογα διαθέτει μετά από την προσφορά των 4 δισ. ευρώ για τους τίτλους που έληξαν το Σεπτέμβριο, η εφαρμογή λογιστικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στον εταιρικό κόσμο, θα έδιναν μια δίκαιη αξία για το χρέος της Ελλάδας το 2013. Τοποθετεί το ποσοστό αυτό σε λιγότερο από το 100% του ΑΕΠ.

«Για να δει ο κόσμος ένα sovereign credit που είναι σε μεταβατικό στάδιο το οποίο είναι χρωματισμένο σχετικά με τη λογιστική, για να το θέσω γενναιόδωρα, χρειάζεται να δείξουν κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε. «Χρειάζεται να αποδείξουν ότι είναι παγκόσμιας κλάσης, ότι έχουν έναν εξωτερικό έλεγχο. Ποια εταιρεία θα αγόραζε κανείς που δεν έχει ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις; Ποτέ δεν θα το κάνατε».

Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, τα οποία αποτιμώνται στα περίπου δύο τρίτα της αντικειμενικής τους αξίας, έχουν απόδοση 8,75%, χαμηλότερα από τα υψηλά μετά από την αναδιάρθρωση (31%) το Μάιο του 2012. Η απόδοση, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 78 μονάδες βάσης από τις 7 Νοεμβρίου καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, θα πρέπει να μειωθεί σε λιγότερο από το 5% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Kazarian.

Original article: Kazarian (Japonica): Παράλογες οι λογιστικές μέθοδοι της Ε.Ε για το ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα