M. Παναγιωτάκης: Χρειάζεται παράταση 2-3 μηνών στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

ην θέση ότι θα χρειαστεί μια νέα παράταση 2-3 μηνών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην περίπτωση του Αμυνταίου, λέγοντας ότι “εξετάζουμε ενδεχόμενη αναβάθμιση και συνέχιση με επιχειρηματικά κριτήρια σε συνάρτηση

με το ΕΣΕΚ. Αν παραμείνουν έτσι οι στόχοι αναγκαζόμαστε να ανασχεδιάσουμε με ευρύτερες επιπτώσεις”.

Σχετικά με το target model, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε τα εξής: “Η ΔΕΗ μετά την αποεπένδυση δεν θα είναι δεσπόζουσα στην παραγωγή. Άρα, πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς στα πλαίσια του target model. Δεν ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για τη μεγιστοποίηση συμμετοχής όλων στην προθεσμιακή αγορά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός. Πρέπει να υπάρχουν προσφορές δίχως το κατώφλι του ελάχιστου μεταβλητού κόστους και κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε: “Η ΔΕΗ είναι έτοιμη. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το ΔΣ για το τελικο κείμενο της συμφωνίας μετόχων. Παραμένουν, βέβαια, ορισμένες αβεβαιότητες. Το ΕΣΕΚ στέλνει κάποια μηνύματα αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Και για τα ΑΔΙ υπάρχει αβεβαιότητα, παρά τα θετικά σήματα. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια παράταση για 2-3 μήνες. Δεν θα επηρεάσει το γενικό στόχο. Θέλουμε να τελειώνουμε για να ασχοληθούμε με μια νέα κατεύθυνση. Αυτή η νέα προθεσμία θα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας”.

Για τη βιομηχανία, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε: “Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις δηλώσεις του κ. Κοντολέοντα. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, είμαστε στην ίδια πλευρά. Δεν επιζητούμε κέρδη και αυτό είναι παράξενο για μια Α.Ε. Δεν επιδιώκουμε επίλυση προβλημάτων μας μέσω της αύξησης τιμών. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό. Η κατανάλωσή τους πρέπει να εξαιρεθεί από τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική. Χαιρετίζω τη δήλωση της βιομηχανίας σχετικά με αυτό το θέμα. Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει τα περιθώρια και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τη στήριξη που έχουμε προσφέρει την τελευταία τετραετία. Έρχονται βιομήχανοι και μας λένε ότι κατάφεραν έτσι να αυξήσουν παραγωγή και να κάνουν επενδύσεις”.

Για την οικονομική θέση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος ανέφερε: “Γράφονται πολλά αρνητικά. Μιλούν για συστημικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι αβάσιμα και επιζήμια. Προυπόθεση υλοποίησης του ΕΣΕΚ είναι η ισχυρή ΔΕΗ. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να παίξουμε αυτό το ρόλο. Ζητάμε θεσμικές προϋποθέσεις. Να αρθεί ο σφικτός εναγκαλισμός από το κράτος. Κάναμε 2,3 δις. επενδύσεων τελευταία χρόνια, όπως Πτολεμαΐδα 5 κτλ. Μειώσαμε το δανεισμό κατά 1 δις. Δώσαμε 1,5 δις. σε φόρους. Όλα αυτά χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια. Αυτά συνεπάγονται πίεση και μείωση των κερδών. Δε μπορούμε να υπερβούμε ένα όριο και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με ασθένεια όπως γράφεται. Η ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει τις νέες δεξιότητες που χρειάζονται”.

Τέλος, σχετικά με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ πριν λίγες ημέρες, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι αναμένει πως θα υπάρχουν συνέργειες. Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι πολλά στελέχη της ΔΕΗ στη συμβατική παραγωγή έχουν εμπειρία από ανάπτυξη έργων και θα ενταχθούν στις ΑΠΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διευθυνση μελετων κατασκευών θερμοηλεκτρικών, η οποία στο μέλλον θα ασχοληθεί με έργα στη γεωθερμία, τη βιομάζα ίσως και τα φ/β.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, θα γίνει εσωτερική αναδιοργάνωση εντός της ΔΕΗ. Η διεύθυνση ανάπτυξης υδροηλεκτρικής παραγωγής έχει όλες τις δυνατότητες και στα αιολικά, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα