MIG: H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι διοικήσεις κατέστρεψαν την Λαΐκή
Η Λαϊκή Τράπεζα κατεστράφη από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει η MIG σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από δημοσίευμα των New York Times για τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για την επίμαχη περίοδο πριν από τη διάσωση
«Η δημοσίευση στη New York Times των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 που αποκαλύπτει τις πρακτικές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την κρατική διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατεστράφη από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει η MIG.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Είχε προηγηθεί από το Νοέμβριο του 2011 η πραξικοπηματική αντικατάσταση της ιδιωτικής διοίκησης της τράπεζας και η νέα κρατική διοίκηση που τη διεδέχθη, την περίοδο που υποτίθεται ότι αναζητούσε νέες καταθέσεις και κεφάλαια, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να απαξιώνει την τράπεζα προσπαθώντας να δυσφημήσει τους Έλληνες προκατόχους της και να παίρνει αδικαιολόγητα μεγάλες προβλέψεις επιλεκτικά μόνον στα ελληνικά δάνεια.
Μάλιστα, όταν οι ιδιώτες μέτοχοι ζητήσαμε εγγράφως να μας δοθούν εγγυήσεις να παραμείνει η τράπεζα ιδιωτική αν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου συνεισφέραμε το 51% των κεφαλαίων (και όχι το 10% που ίσχυσε στην Ελλάδα), η απάντηση ήταν αρνητική και αντίθετα το Κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που έλεγε ότι και 1 ευρώ(!) να βάλει το κράτος θα μπορεί να διορίζει τη διοίκηση της Λαϊκης. Η κατάληξη είναι γνωστή. Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε τον έλεγχο της τράπεζας, απαλλοτριώνοντας επί της ουσίας τις επενδύσεις των ιδιωτών μετόχων, χωρίς να βάλει χρήματα, με ένα απλό χαρτί-ομόλογο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης αφού επέτρεψε στην κρατική διοίκηση να το υποβάλει αργότερα και τελικώς δεν εγκρίθηκε και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ!
Τα όσα συνέβησαν από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013 δεν έχουν ερευνηθεί αναλυτικά καιαποσιωπούνται συστηματικά στην Κύπρο, διότι η αλήθεια είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο του νησιού, που το βολεύει να ισχυρίζεται ότι η Λαϊκή κατεστράφη από τους ‘κακούς’ Έλληνες και την ‘κακιά’ Ελλάδα εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει και σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας πάνω από 4 δισ. ευρώ(!) επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα και λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων στο οποίο όμως η Κύπρος, αντίθετα με την Ελλάδα, συμφώνησε χωρίς να ζητήσει καμία προστασία για το τραπεζικό της σύστημα.
Τέλος, στην επίσημη έκθεση της PIMCO με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2013, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αναφέρεται ότι το κεφάλαιο που έπρεπε εκείνη τη χρονική στιγμή να αναπληρωθεί στο Βασικό Σενάριο ήταν 2,834 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 2,782 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή, ενώ στο δυσμενές σενάριο ήταν 3,960 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 3,835 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή, παρά δε τις μικρότερες ή, έστω, περίπου ίδιες κεφαλαιακές ανάγκες της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή έκλεισε και η Τράπεζα Κύπρου επέζησε!
Αν εδώ προστεθεί και το ότι, όταν η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα δυσφημισμένα ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών έκανε άμεσα αποτίμηση με τη μέθοδο της εύλογης αξίας η οποία οδήγησε σε αντιστροφή προβλέψεων και εγγραφή κερδών ύψους 3,5 δισ. ευρώ(!), τότε η κυπριακή ραψωδία που κατέληξε στην τραγωδία της καταστροφής της Λαϊκής ολοκληρώνεται.
Η MIG υπενθυμίζει ότι μαζί με άλλους 18 Έλληνες επενδυτές μετόχους έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την ανάκτηση της επένδυσής της στη Λαϊκή πλέον ζημιών λόγω σειράς παράνομων πράξεων ή και παραλείψεων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της τράπεζας. Η ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει εντός του 2016 και η MIG πιστεύει ότι όλα τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά και αυτά που θα αποκαλυφθούν στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας τη δικαιώνουν».
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ NYT:
Οι New York Times υποστηρίζουν πως μελέτησαν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, μόλις δύο μήνες πριν από το αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, τα οποία αποκαλύπτουν πως όταν η οικονομία της Κύπρου παρέπαιε μετά την κατάρρευση της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας το 2013, η ΕΚΤ αντιμετώπιζε το δίλλημα «να κρατήσει ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με βραχυπρόθεσμα δάνεια ή να τη βγάλει από τη μηχαvική υποστήριξη;».
Υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το έκτακτο δάνειο που είχε ζητήσει ένα εκ των μελών του, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα τέλη του 2011. Καθώς πλησίαζε το 2013, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν φθάσει τα 9 δισ. ευρώ, περίπου τα 2/3 του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, υποστήριζε επίμονα πως ήταν υπερβολικά μεγάλη αυτή η έκθεση.
Ο κ. Βάιντμαν διατεινόταν ότι η ΕΚΤ διακινδύνευε στηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριζε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρουσίαζε διογκωμένη την αξία των ενεχύρων, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερα δάνεια. Έθετε, έτσι, θέμα πως ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τα προβλήματά της Λαϊκής για να την κρατήσει σε λειτουργία.
Βάσει των πρακτικών που αποκαλύπτουν οι NYT, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε πως οι δικοί του αναλυτές αντιλαμβάνονταν καλύτερα τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία παρά οι ομόλογοί τους στη Φρανκφούρτη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 37% των Βρετανών λέει «Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών
- Διαφωνία για την ποινική μεταχείριση του 27χρονου που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στην Π. Ράλλη
- Αμφίπολη: Το μυστικό του τρίτου θαλάμου και η ταυτότητα του Λέοντα
- MIG: Ποιοι οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην καταστροφή
- Υπ. Υγείας: Αίτημα για 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ
- Ανοίγει τα σύνορα για το Κομπάνι στους Κούρδους μαχητές η Τουρκία
- Για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Ρόδο συζήτησε ο δήμαρχος με τον διευθυντή παραγωγής
- Παρέμβαση Greenpeace στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης
- Δουλειά για 6.489 άτομα μέσω συνεταιρισμών
- MIG: Η ΚτΚ και οι κρατικές διοικήσεις οδήγησαν τη Λαϊκή στην καταστροφή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- MIG: H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι διοικήσεις κατέστρεψαν την Λαΐκή
- Wall Street Journal: Η αγορά έδειξε στους Ελλήνες τι θα συμβεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- ΟΤΕ: Επεκτείνει με αμείωτο ρυθμό το δίκτυο VDSL σε όλη την Ελλάδα
- Πως θα βγούμε απ’το μνημόνιο; Με εκλογές και … “αργά, σταθερά βήματα” λέει ο Π. Σκουρλέτης
- Πέμπτη πιο πιθανή χώρα στον κόσμο για πτώχευση η Ελλάδα – Έκτη η Κύπρος
- Η Γαλλία προτείνει στην Γερμανία: Περικοπές 50 δισ. εμείς, επενδύσεις 50 δισ. εσείς!
- Τελευταία Νέα BankWars
- MIG: H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι διοικήσεις κατέστρεψαν την Λαΐκή
- Πως θα βγούμε απ’το μνημόνιο; Με εκλογές και … “αργά, σταθερά βήματα” λέει ο Π. Σκουρλέτης
- Wall Street Journal: Η αγορά έδειξε στους Ελλήνες τι θα συμβεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- ΟΤΕ: Επεκτείνει με αμείωτο ρυθμό το δίκτυο VDSL σε όλη την Ελλάδα
- Πέμπτη πιο πιθανή χώρα στον κόσμο για πτώχευση η Ελλάδα – Έκτη η Κύπρος
- Η Γαλλία προτείνει στην Γερμανία: Περικοπές 50 δισ. εμείς, επενδύσεις 50 δισ. εσείς!
- ΕΚΤ: Ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων
- Ανοδικά (+0,16%) το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,2732
- Αργεντινή: Έκδοση νέου διετούς κρατικού ομολόγου στις 23/10 – Αντλεί 1 δισ. δολ.
- Ποιά στελέχη της ΝΔ πήγαν στο γαμήλιο πάρτι της Ζωής Κωνσταντοπούλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας καλεί το ΥΠΕΞ την Τουρκία
- Πιλότος ζήτησε από τους επιβάτες να κατέβουν από το αεροπλάνο για να μπορέσει να απογειωθεί!
- Τα stress tests θα καθορίσουν τις ανάγκες της Ελλάδας
- Νέο άνοιγμα της Ραχήλ Μακρή στο ΣΥΡΙΖΑ
- Σε λειτουργία νέο κατάστημα στη Ν. Ιωνία από την Minerva
- Minerva: Νέο κατάστημα στη Ν. Ιωνία
- Ολλανδία: Δεν έχουμε ιδέα για το υποβρύχιο στα σουηδικά ύδατα
- Ο Μαράν στον πάγκο της Κιέβο Βερόνα
- Στην Αθήνα το διεθνές κλίμα δεν επηρέασε την αγοραστική διάθεση των θεσμικών
- Τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις το Α΄ εξάμηνο - Οι Γερμανοί «άφησαν» τα περισσότερα