Mega: Τορπίλη Ψυχάρη κατά του “στοιχηματζή” Μάρη! – Το θρίλερ για την τύχη του καναλιού και των τραπεζικών δανείων

Την πρόθεσή του να επενδύσει στο Mega γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ομίλου 24MEDIA, Δημήτρης Μάρης, στηρίζοντας την πρόταση του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου των Αττικών Εκδόσεων. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς του ΔΟΛ και του Σταύρου Ψυχάρη.

Σύμφωνα με ανώνυμο σχόλιο που αναρτήθηκε στο in.gr, «πηγές του Mega, αναφερόμενες στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τις τελευταίες

ημέρες για την τύχη του καναλιού, έκαναν το εξής σχόλιο: Είναι συγκινητική η προσπάθεια γνωστού στοιχηματζή χωρίς επιχειρηματικές επιτυχίες να σταθεί αρωγός στην πρωτοβουλία του κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλου για την εξυγίανση της Τηλέτυπος ΑΕ. Αντ’ αυτού, θα ήταν φρονιμότερο να ασχοληθεί με το μέλλον των εταιρειών του στοιχηματικού κλάδου».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.ΜΑΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

«Η επένδυση στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί σταθερή στρατηγική της 24ΜEDIA. Η ανεξαρτησία αυτών των επιλογών την έχει καταστήσει κυρίαρχη στην αγορά των ψηφιακών Μέσων.

Το καθεστώς προσωρινών αδειών στην τηλεόραση και γενικότερα στο επιχειρηματικό τοπίο ταλανίζει το δημόσιο βίο και οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Η ανάγκη υπέρβασης αυτού του καθεστώτος μέσω της κατοχύρωσης μόνιμων κανόνων λειτουργίας αποτελεί πάγια θέση μου.

Το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel ενδιαφέρει τα εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών που το επιλέγουν για την ενημέρωση τους, επιδρά καταλυτικά στη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων και επηρεάζει την εξυγίανση του τοπίου των ΜΜΕ – που είναι αναγκαία και έχει καθυστερήσει.

Θα φανούμε αρωγοί στην πρωτοβουλία του κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου ανασυγκρότησης της Τηλέτυπος Α.Ε. Η συμμετοχή της 24MEDIA τόσο επενδυτικά όσο και στρατηγικά στο συγκεκριμένο εγχείρημα, θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του λογιστικού ελέγχου (due diligence) και της ποιότητας του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan)».

Όπως έγραψε το bankwars από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, στο MEGA, θα γίνει αυτό που θέλει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και οι τράπεζες.

H οικογένεια Βαρδινογιάννη λοιπόν, με τον κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ((Όμιλος Μπερλουσκόνι, Όμιλος Βαρδινογιάννη, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος) και με τη συμμετοχή του ομίλου Μπόμπολα με συμμετοχή 5 εκατ.ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα είναι το επιχειρηματικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει τη διάσωση του καναλιού.

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου, ο επιχειρηματίας των Αττικών Εκδόσεων κοινοποίησε και επίσημα στους βασικούς μετόχους και στις πιστώτριες τράπεζες του καναλιού το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του για το ΜEGA. Ο κ. Φιλιππόπουλος, στην επιστολή που έστειλε, κάνει λόγο για «εταιρικό φορέα συμφερόντων μου από κοινού με ομάδα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών», που προτίθεται να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου του MEGA, την οποία θα εγκρίνει η γενική συνέλευση που θα συγκληθεί στις 7 Απριλίου.

Η πρόταση του κ. Φιλιππόπουλου θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να γίνει νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) στο κανάλι, προκειμένου να συνταχθεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Η αναδιοργάνωση του καναλιού θα επιτευχθεί με μείωση του λειτουργικού κόστους και γενικευμένη αναδιοργάνωση της Tηλέτυπος.

Ο δεύτερος ουσιαστικός όρος είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και των οφειλών προς τους υπόλοιπους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρηματικό σχήμα του κ. Φιλιππόπουλου θα καταβάλει στην ΑΜΚ περί τα15 εκατ.ευρώ, ενώ 5 εκατ. θα καταβάλει και η πλευρά Βαρδινογιάννη.

Η αύξηση κεφαλαίου του ΜEGA θα είναι λοιπόν της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. (Φιλιππόπουλος 15, Μπόμπολας 5, Βαρδινογιάννης 5).

Δεν έχει βέβαια αποσαφηνιστεί αν τελικά συμμετάσχει με 5 εκατ. ευρώ και ο κ.Σταύρος Ψυχάρης, για την στάση του οποίου υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εκτός από τους εργαζόμενους του Μεγάλου Καναλιού που ανησυχούν για τη δουλειά τους, το θρίλερ με την αύξηση κεφαλαίου του Mega Channel απασχολεί έντονα τις δανείστριες τράπεζες. Δεν είναι λίγα,αυτή μάλιστα την εποχή, τα 116 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλει η εταιρεία Τηλέτυπος, σύμφωνα με στοιχεία 9 μήνου 2015.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του MEGA στο 9μηνο του 2015 ανερχόταν στα 116 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2014, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είχαν μηδενιστεί.

Από τα 116 εκατ. ευρώ, στην τελευταία λογιστική κατάσταση του 9μηνου 2015, το MEGA σε βραχυπρόθεσμα δάνεια (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) είχε λάβει συνολικά 27,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 13,4 από την Αlpha Bank (χρηματοδότηση factoring με αναγωγή: δηλαδή, η εταιρεία εκχώρησε τις απαιτήσεις της για να χρηματοδοτηθεί).

Επιπλέον, ο υπόλοιπος βραχυπρόθεσμος δανεισμός ύψους 89,1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 5 κοινά ομολογιακά δάνεια :

– 5,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015)

– 5,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015)

-8,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015)

-8,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/6/2016)

-και 59,7 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2016 )

Οι ζημιές περιόδου του ΜEGA ανήλθαν στα 31 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της περιόδου ήταν 41 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις από πελάτες της εταιρείας ανέρχονταν στα 46 εκατ. ευρώ και στο ταμείο υπήρχαν 3,4 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια ήταν αρνητικά και ανέρχονται στα 36 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα