Reuters: Αυτή είναι η λύση των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος χωρίς haircut

Η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και άλλες παρεμβάσεις , συζητούνται ως μέρος της λύσης στον «γόρδιο δεσμό» της μείωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να χρειαστεί ένα νέο “κούρεμα”, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν το Νοέμβριο του

2012 ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα εξετάσουν τρόπους για να ελαφρυνθεί το χρέος.

Εφόσον η Eurostat παραδώσει μια θετική έκθεση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας σε συνάντηση τους αρχές Μαΐου ή μέσα Ιουνίου.

Ο στόχος της αναδιάρθρωσης θα είναι να μειωθεί το χρέος από το 176% του ΑΕΠ σε κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αλλά με ένα κούρεμα να αποκλείεται, η πραγματική ανακούφιση αναμένεται να είναι περιορισμένη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

“Ακόμη και εάν οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν να μειώσουν το περιθώριο που πληρώνει η Αθήνα στα δάνεια των 53 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο των πρώτων δύο πακέτων διάσωσης, η μείωση θα είναι σε μεγάλο βαθμό διακοσμητική”, αναφέρει το Reuters.

To περιθώριο πάνω από το κόστος δανεισμού βρίσκεται σήμερα στις 50 μονάδες βάσης. Εάν αυτό μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 265 εκατ. ευρώ το έτος. Μέχρι το 2022, εάν εφαρμοστεί αναδρομικά, αυτό θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Τα επιτόκια στα υπόλοιπα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι ήδη ουσιαστικά στο μηδέν άρα δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να μειωθεί το ποσό που η Ελλάδα διαθέτει σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Η κρατική συγχρηματοδότηση έχει ήδη μειωθεί από 10% στο 5% της αξίας του κάθε έργου. Ακόμα και αν αυτό το 5% μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 760 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Eπιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης

Αντίθετα, μεγαλύτερη συμβολή θα έρχονταν πιθανότατα από την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και την εξομάλυνση των αποπληρωμών.

Τα δάνεια έχουν ήδη επεκταθεί σε περίοδο 30 ετών κατά μέσο όρο και η Αθήνα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών για τα τρία τέταρτα σχεδόν του δανεισμού της.

Εάν η περίοδος ωρίμανσης των δανείων επεκταθεί στα 50 χρόνια κατά μέσο όρο – μια ιδέα που έχει πέσει στον τραπέζι από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα – το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας ή την αποπληρωμή του χρέους.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι αν τα 240 δισ. ευρώ αποπληρωθούν σε 30 χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώνει 8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στα 50 χρόνια το κόστος μειώνεται σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ το έτος.

Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ελαφραίνοντας το βάρος για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι οποίοι είναι πλέον οι μοναδικοί μακροπρόθεσμοι δανειστές της Ελλάδας.

Στο τέλος, με το κούρεμα να αποκλείεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, του πληθωρισμού ο οποίος μειώνει την αξία του χρέους με την πάροδο του χρέους και με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% αυτό το έτος έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, επιταχύνοντας στο 2,9% το 2015. Στη συνέχεια, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στην Ελλάδα κοντά στο 4% το έτος, ένα φιλόδοξο μέγεθος.

Με την ανάπτυξη σε αυτά τα επίπεδα και εφόσον ενισχυθεί ο πληθωρισμός έπειτα από μήνες αποπληθωρισμού, η Ελλάδα ενδεχομένως να έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει το χρέος της.

Εάν η Ευρωζώνη μπορέσει να καταλήξει σε κάποια δημιουργική αναδιοργάνωση των δανείων της χώρας, αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ, συμπεραίνει το Reuters.

Original article: Reuters: Αυτή είναι η λύση των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος χωρίς haircut.

Keywords
Τυχαία Θέματα