Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για μείωση παραγωγής 20 εκατ. βαρελιών ημερησίως

18:49 9/4/2020 - Πηγή: BankWars

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατέληξαν την Πέμπτη σε επί της αρχής συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου, βάζοντας τέλος σε ένα φέουδο που έχει κλονίσει τις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Άλμα άνω του 10% σημειώνει η τιμή του αμερικανικού αργού και άνω του 8% το Brent.

O ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμμετείχαν την Πέμπτη σε διαπραγματεύσεις με στόχο

τη μείωση της παραγωγής κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου το Ριάντ και η Μόσχα κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις μεταξύ τους διαφορές που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία» ανέφερε μια πηγή του ΟΠΕΚ, χωρίς να προσδιορίσει κατά πόσον θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχουν απαιτήσει η Ρωσία και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ.

Η συμφωνία φέρεται να επιτυγχάνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση – τηλεδιάσκεψη του ευρύτερου σχήματος OPEC+, δηλαδή των χωρών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και βασικών εταίρων του, προεξάρχουσας της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, με την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο σε παγκόσμια κλίμακα.

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας είχε εκφράσει νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette.

“Πιστεύω ότι μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν σε περικοπή κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως είτε και υψηλότερα, εάν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία. Πολύ εύκολα”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα