Spiegel: Με ρυθμό χελώνας οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα – Πενιχρά τα έσοδα

14:35 4/7/2018 - Πηγή: BankWars

Για σημαντική υστέρηση στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Spiegel, επισημαίνοντας ως βασικές αιτίες τις «πολιτικές αντιστάσεις», τη χρονική πίεση και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Αεροδρόμια, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες: η Ελλάδα σκόπευε να εισπράξει 50 δισ ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας, αλλά σύμφωνα με νέα

στοιχεία απέχει πολύ από τον στόχο», γράφει το περιοδικό επικαλούμενο την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke. «Από το 2011 έως το 2017 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν συνολικά σε 5,1 δισ, ευρώ, ενώ η Ελλάδα έπρεπε να εισπράξει δεκαπλάσια χρήματα. O στόχος των 50 δισ ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, μολονότι θεωρείτο ήδη από τότε μη ρεαλιστικός. Έκτοτε τα έσοδα χρειάστηκε να διορθωθούν αρκετές φορές προς τα κάτω. Για παράδειγμα, μόνον το 2015, αναμένονταν έσοδα ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ – στο τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθαν μόνον στα 300 εκατομμύρια.»

Ο Spiegel επισημαίνει ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν μέχρι το 2060 αναμένονται πλέον έσοδα γύρω στα 14 δισ. ευρώ καθώς υπήρξαν «καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία δύο χρόνια», αλλά φέτος θα μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία 4,5 δισ ευρώ μεταξύ άλλων από την εκμίσθωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε γερμανικό κονσόρτσιουμ και την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένος Αθηνών στο Ελληνικό.

Και αναλύοντας τους λόγους που κολλούν οι ιδιωτικοποιήσεις σημειώνει:

«Ένας από τους λόγους για την αργή πρόοδο των εκποιήσεων είναι οι πολιτικές αντιστάσεις. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι στην πραγματικότητα κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Και μπορεί να υπάρχει στο μεταξύ ένα τυπικά ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά αυτό προχωρά αργά και εξακολουθεί να θεωρείται δέσμιο πολιτικών επιρροών. (…) Πρόβλημα είναι επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται υπό χρονική πίεση σε μια οικονομική κατάσταση που παραμένει δεινή κι έτσι συχνά δεν εξασφαλίζονται καλές τιμές. Αυτό το βιώνουν και πολλοί πολίτες, που πωλούν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένους επενδυτές.».

Και τι λέει η γερμανική κυβέρνηση για την εκποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα υπό τέτοιες συνθήκες; Ότι οι προοπτικές θα βελτιωθούν με την μείωση του χρέους, το άνοιγμα των αγορών και την «απο-πολιτικοποίηση και βελτίωση του μάνατζμεντ»…

Keywords
Τυχαία Θέματα