TAP: Νέος διευθυντής στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μαρής

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μαρή ως Διευθυντή του Γραφείου Ελλάδας του ΤΑΡ. Ο κ. Μαρής διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και της βιομηχανίας ενέργειας, με εξειδίκευση σε θέματα ΑΠΕ.

Ο κ. Μαρής θα ενισχύσει το δυναμικό του ΤΑΡ Ελλάδας

κατά τη φάση εμπορικής του λειτουργίας ως Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Είναι οικονομολόγος, κατέχει τίτλο executive MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick, καθώς και προπτυχιακό τίτλο στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Οικονομία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τι είναι ο αγωγός TAP

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη.

Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού, και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Keywords
Τυχαία Θέματα