Α. Χαρίτσης: Έρχονται αναπτυξιακά αντίμετρα σε τομείς που διαχειρίζεται το υπ. Οικονομίας

Τρία αναπτυξιακά “αντίμετρα”, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2021 περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς και αφορούν σε τομείς που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Πρόκειται για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορούν δηλαδή στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που

προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” που θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με το Ταμείο Υποδομών για τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκαν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, τον χρόνο, για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση, και άλλα τόσα για την υλοποίηση σημαντικών αγροτικών υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, αρδευτικά κανάλια, αγροτικοί δρόμοι, που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες.

Επίσης ο κ. Χαρίτσης είπε ότι σύντομα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα του ΕΣΠΑ αλλά και μία σειρά από άλλα προγράμματα που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το εύρος της οικονομίας. Για την ίδρυση πχ, νέων τουριστικών μονάδων, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, την προώθηση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργική επανάχρηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.

Σχετικά με τις ξένες άμεσες επενδύσεις ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι θα τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αλλά πρόσθεσε με έμφαση: “Για να μπορέσουν ωστόσο, οι ξένες άμεσες επενδύσεις να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης πρέπει να προσθέτουν και να αναβαθμίζουν το παραγωγικό δυναμικό μίας περιοχής, όχι απλά να παίρνουν μερίδιο αγοράς, πετώντας εκτός άλλους μικρότερους παραγωγούς. Και φυσικά να σέβονται την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία της χώρας. Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα μία Ειδική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης από το πολυεθνικό κεφάλαιο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα