Α. Λοβέρδος: Καταψήφισα τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να τον εφαρμόσω

Ικανοποιημένος από την έκβαση στην υπόθεση των διαθεσιμοτήτων δηλώνει στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι μπήκε στην κυβέρνηση επειδή έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας, αλλά όχι πολιτική παροχών. Εξήγησε ότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να μετέχει σε μία κυβέρνηση, τον προϋπολογισμό της οποίας δεν έχει υπερψηφίσει και πρόσθεσε ότι καθώς τον έχει καταψηφίσει, δεν μπορεί να κληθεί

να τον εφαρμόσει.


Για τη διαθεσιμότητα

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, αυτό που ζητήσαμε έγινε δεκτό. Η απόκλιση στον αριθμό συμπληρώνεται από το γεγονός ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη του αξιολογητή βγήκε ήδη, ο οποίος θα μας προκύψει σε 20 μέρες μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ, και σε 4 μήνες θα κάνει την αξιολόγηση των οργανισμών τον Πανεπιστημίων αλλά τον πρώτο μήνα θα έχει αξιολογήσει τα οργανογράμματα των 8 Πανεπιστημίων που προκύπτει η ανάγκη για την διοικητική επάρκεια η οποία με τη σειρά της προκύπτει από κάποιον αριθμό- που δεν μπορώ να ξέρω εγώ- διοικητικών υπαλλήλων.

» Μέχρι τότε δεν θα γίνει καμία απόλυση. Έγω δεν μπορώ να γνωρίζω μόνος μου ποιος είναι ο αριθμός που επιτρέπει τη διοικητική επάρκεια των Πανεπιστημίων, λέω όμως ότι αυτό που δεν μπορώ να κάνω εγώ δεν μπορεί να το κάνει κανένα υπουργείο γιατί με το μάτι δεν αξιολογείς μόνο ένας πεπειραμένος αξιολογητής μπορεί να το κάνει. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο εγώ απλώς ρωτήθηκα πριν τη σύσκεψή τους και συμφώνησα απολύτως με αυτή την εκδοχή.

Για το ενδεχόμενο διαφωνίας της τρόικα


«Δεν μιλώ εγώ με την τρόικα, εγώ ασχολούμαι μόνο με το υπουργείο Παιδείας, η συμφωνία έγινε από τον αντιπρόεδρο και τον Πρωθυπουργό προφανώς μετά λόγου γνώσης».

Για το αν μπήκε στην κυβέρνηση για να πιέσει για την αλλαγή πολιτικής

«Σε καμία περίπτωση. Δεν είμαι ένας ανεύθυνος δημαγωγός αλλά είμαι ένας πολιτικός που συμφώνησε να συμμετάσχει και στην ‘Ελιά’ δείτε τις ομιλίες μας και στην ιδιωτική συνδιάσκεψη της ‘Ελιάς’ όλες οι ομιλίες έλεγαν ότι γυρίζουμε σελίδα και αυτό δεν είναι ευχολόγιο ούτε δημαγωγία. Για να γυρίσεις σελίδα πρέπει να μπορείς να τη γυρίσεις.

» Όπου υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την τρόικα, όπως είπε και το ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο -και υπάρχει και στις δικές μου ανακοινώσεις- για να γυρίσεις σελίδα σε θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα που έχεις υπογράψει δεν πας να καταγγείλεις μονομερώς τους όρους του προγράμματος, αλλά πας να συζητήσεις, διεκδικώντας αλλαγή πεδίου συζήτησης, πχ έχει πάει πάρα πολύ καλά αυτό που έλεγε ο κ. Ραγκούσης στην αρχή της θητείας του στο ΥΠΕΣ όταν άρχισε η κρίση ότι δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχουμε 150.000 αποχωρήσεις. Κάπου εκεί είναι ο αριθμός.

» Πιστεύω κι εγώ και το είπα και στη χθεσινή σύσκεψη που κάναμε, το είπε και ο κ. Καρύδης δημόσια την Παρασκευή ότι από δω και πέρα αυτές οι 7.000 διαθεσιμότητες δεν είναι εύκολο πράγμα αλλά επειδή είναι στο μνημόνιο δεν θα πεις ότι μονομερώς δεν το εφαρμόζω, αλλά μπορείς να δώσεις άλλους δείκτες κατά τη συζήτηση με πολλή προσοχή και πάντα υπογραμμίζοντας ότι σέβεσαι τις υποχρεώσεις της χώρας σου επιχειρώντας να αλλάξεις για λίγο κάποιο προσανατολισμό, μόνο με τη συναίνεση των δανειστών. Μονομερώς αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

» Εάν υπάρξει εμμονή από την πλευρά τους, θα το δούμε. Δεν μπορείς όμως να προεξοφλείς… πριν επιχειρήσεις.»

Για την καταψήφιση στον προϋπολογισμό και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση:

«Εγώ αυτό το θέμα το έβαλα πρώτος στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Εάν δεν γυρίσει σελίδα, εγώ έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να μπω στην κυβέρνηση, αλλά η υπόσχεση ότι γυρίζουμε σελίδα, όχι κάνοντας παροχές, δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν παροχές, αλλά κάνοντας ρυθμίσεις.

» Όπως η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, για την οποία παλεύω από το 2013. Θέλω να δω τη συμφωνία και έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και δεν μπορώ να κληθώ να τον εφαρμόσω. Άρα οι διαβεβαιώσεις που έλαβα ότι η σελίδα θα γυρίσει, όχι μέσα από την παροχή χρημάτων, δεν έχουμε λεφτά για να κάνουμε αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, δεν υπάρχουν αυτά.

» Παροχική πολιτική δεν μπορεί να γίνει. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, που είναι μεγάλη απόφαση, είναι εξαγγελία Σαμαρά, εάν γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι γλιτώσουν οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι από φυλακές, κατασχέσεις. Εάν μπορέσουν με αυτό το επίδομα που δόθηκε προεκλογικά, επειδή προέκυψε πλεόνασμα, μπορούμε να το ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό του 2015 με έναν τρόπο, γιατί φαίνεται πως το πλεόνασμα με τις θυσίες του λαού, θα είναι μεγαλύτερο φέτος, εάν μπορεί να υπάρξει αυτό που έλεγε ο Στουρνάρας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυτά είναι το γύρισμα της σελίδας.

» Αυτό που έκανε ο Γεωργιάδης πριν φύγει που υπέγραψε να καλύπτονται για σοβαρές ασθένειες ακόμη και οι ανασφάλιστοι, αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ. Αυτά είναι η νέα σελίδα, δεν είναι να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν. Υπό την έννοια αυτή, για τη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας, ναι μετέχω. Αυτή η νέα πραγματικότητα αφορά και ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν οι διαθεσιμότητες.»

Για νέα σχολική χρονιά:

«Μου είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί διοικητικά οι μεταθέσεις και υπάρχει καθυστέρηση ενός και πλέον μηνός, άρα πάει όλη η διαδικασία πίσω.

» Όταν καταφέρουμε να την τελειώσουμε και φτάσουμε στις αναπληρώσεις των κενών θα αντιμετωπίσουμε υπερβολικά μεγαλύτερο αριθμό φέτος συνταξιοδοτήσεων. Επαληθεύονται και τα δυο, η καθυστέρηση των μεταθέσεων που τη βρήκα ως πρόβλημα και τη λέω από την αρχή και η αύξηση των κενών που θα χρειαστεί να αναπληρωθούν με αναπληρωτές καθηγητές, ενώ δεν υπάρχουν τα χρήματα γι’ αυτό, δημιουργεί το δεύτερο πρόβλημα, που κι αυτό θα παλέψουμε να το λύσουμε. »

Original article: Α. Λοβέρδος: Καταψήφισα τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να τον εφαρμόσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα