ΑΚΙΝΗΤΑ: Δώρο στα νέα παιδιά – Χωρίς φόρο δωρεές και γονικές παροχές ως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση του 10% των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών μέχρι τα 150.000 ευρώ από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα ισχύει το αφορολόγητο ποσό των 150.000 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό και πάνω θα επιβάλλεται φόρος κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της γονικής παροχής.

Σήμερα, η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια δωρεά 30.000 ευρώ

από τον πατέρα στον γιο του επιβαρύνεται με φόρο 3.000 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ που θα διατεθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες, ενώ για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και έως 300.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή μόλις 1%.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5% ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

2. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση των χρημάτων στα παιδιά.

3. Σε κάθε περίπτωση το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή από το γονέα προς το παιδί πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου :

Προβλέπεται άτυπη περαίωση για την εξώδικη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Οπως προκύπτει στην περίπτωση που η αίτηση του φορολογουμένου γίνει δεκτή, και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει για την καταβολή των σχετικών ποσών που προκύπτουν, τότε θα έχει έκπτωση πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων από 35% έως 75%, καταβάλλοντας μάλιστα τους φόρους σε δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα