Ανδρουλάκης: Οι υπουργοί παίζουν τον μουτζούρη, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου-Απάντηση Θεοδωρικάκου

Από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπιζόμενος τη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας, κατηγόρησε τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πώς «επιλέγει να λύσει τα προβλήματα δια αλληλογραφίας». «Μετά το ανέκδοτο της επιστολής για τις πολυεθνικές προς την κυρία φον ντε Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε και μια δεύτερη για την ενέργεια, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική του ΠΑΣΟΚ

ότι επί ημερών του η Ελλάδα είναι στις ακριβότερες χώρες στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος» ανέφερε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στον «κόσμο» της και πως αποκρύβει ότι ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα είναι σταθερά υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό. Επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat, o κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «οι ανατιμήσεις έχουν πλέον διαχυθεί παντού, με αποκορύφωμα στις υπηρεσίες» και πώς παντού είναι εμφανή τα ολιγοπώλια.

«Έπρεπε να έρθουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση, με τις δικές μας παρεμβάσεις και προτάσεις, για να σύρουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριακές έστω βελτιώσεις σε μια σειρά από σοβαρά θέματα: Τράπεζες, Golden Visa, βαρέα και ανθυγιεινά για το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο μείζον θεσμικό ζήτημα με την αναστολή χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”» είπε.

Για τη τροπολογία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και τη θέσπιση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και ελέγχου. «Δεν πέσατε λοιπόν από τα σύννεφα, όπως προσποιείστε. Το αντίθετο. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε:

«Έρχεται τώρα ο κ. Θεοδωρικάκος να ξηλώσει τις διατάξεις του κ. Γεωργιάδη, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι πολιτικές σας. Οι υπουργοί παίζουν τον μουτζούρη, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου…Το δικό σας ράβε-ξήλωνε κοστίζει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό, που επι των ημερών σας πληρώνει ήδη τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πώς με την τροπολογία του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητάει:

– Να καταργηθεί το καθεστώτος του νόμου του κ. Γεωργιάδη. Ο δείκτης ΙΟΒΕ παύει να χρησιμοποιείται για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

– Να γίνει αναπροσαρμογή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: Ξεκάθαροι δείκτες να περιλαμβάνονται στα συμβόλαια για τον υπολογισμό των αυξήσεων.

– Προτείνουμε περιορισμό των αυξήσεων του 2024 και του 2025. Για το 2024, η αύξηση περιορίζεται από 14% σε 2,7%. Για το 2025 και μετά, η αύξηση να βασίζεται στον Υποδείκτη Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος για το 2024 φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,8%.

– Προστασία ασφαλισμένων άνω των 65 ετών από υπερβολικές αυξήσεις.

– Θεσπίζουμε Νέο Δείκτη Αποζημιώσεων Ασφαλίσεων Υγείας, που θα καθορίζεται από τη Στατιστική Αρχή για την αντικειμενική εκτίμηση των αποζημιώσεων και στηρίζεται στο ποσοστό μεταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων για τις ασφαλίσεις υγείας.

«Είναι στο χέρι μας να βάλουμε ένα τέλος στην ασυδοσία των ολιγοπωλίων. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει και σήμερα έναν άλλο δρόμο άσκησης πολιτικής, δίνοντας τη μάχη του συγκεκριμένου. Γι’ αυτό σας καλώ χωρίς δεύτερη σκέψη να προτάξετε το Δημόσιο Συμφέρον και την ευημερία του λαού. Σας παροτρύνω να κάνετε δεκτή τη δίκαιη τροπολογία που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπει τέλος σε ό,τι πληγώνει καθημερινά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είπε κουβέντα για το γιατί, στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, επιλέγεται ο δείκτης αντικατάστασης του ΙΟΒΕ με τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορά το δημόσιο σύστημα, «συν μία μονάδα», ενώ απέφυγε να πει εάν είχε επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να έχει καλύτερη εικόνα του θέματος είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι είναι άλλο πράγμα το τι συμβαίνει στις ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν παροχές Υγείας και άλλο πράγμα αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. ‘Αλλωστε, οι πολίτες που αγοράζουν παροχές του ιδιωτικού Συστήματος Υγείας, το κάνουν διότι αναζητούν κάτι “καλύτερο”. Εμάς, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, πολιτική μας είναι να μεταρρυθμίσουμε το δημόσιο Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε καλύτερο. Αυτή είναι η βασική πολιτική μας, και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και αυτή είναι η πολιτική που κάνει ο κύριος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε με τα ασφάλιστρα απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες.
Τόνισε μάλιστα ότι «και τα δύο τα λύνουμε αποτελεσματικά. Και επειδή η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά, νοιάζεται για τους πολίτες, νοιάζεται για την προστασία του καταναλωτή, αλλά ταυτόχρονα με σοβαρότητα και ευθύνη νοιάζεται και για την ευστάθεια του συστήματος των ασφαλιστικών εταιρειών» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση δεν εδράζονται πουθενά.

Τ. Θεοδωρικάκος: Η τροπολογία για τα ασφάλιστρα στα ισόβια συμβόλαια φέρνει ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ προστατεύει τους καταναλωτές και την ασφαλιστική πίστη

Η ρύθμισή μας αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην δέσμευση της για διαφάνεια και ανταγωνισμό στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, και για ενίσχυση της ασφαλιστικής πίστης, και προστασία των καταναλωτών είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία του «με την οποία αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ισοβίων ασφαλιστηρίων υπηρεσιών υγείας».
Μιλώντας για την τροπολογία, που κατατέθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των AirBnB, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει 255.000 συμπολίτες μας, και για αυξήσεις στα συμβόλαιά τους που διέπονταν από το δείκτη του ΙΟΒΕ. Με την τροπολογία, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, «καθιερώνουμε, και εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου 2026, ότι ο ετήσιος δείκτης αναπροσαρμογής, για τα μακροχρόνια συμβόλαια ασφάλισης υγείας, θα καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους, αφού έχει προηγηθεί η συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, και Υγείας, και ύστερα από γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Να υιοθετήσει τη σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παύλος Γερουλάνος. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει κάτι, αν πραγματικά αναγνωρίζετε το πρόβλημα κι αν πραγματικά θεωρείται ότι το πάρτι είναι ώρα να τελειώσει, τότε υιοθέτησε την τροπολογία μας και σταματήστε το πάρτι που γίνεται αυτή τη στιγμή στην πλάτη των Ελλήνων, είπε ο κ. Γερουλάνος.
Αυτή η τροπολογία δείχνει ότι η κυβέρνηση είτε από αποτυχία είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, δεν δύναται να εποπτεύσει την ξέφρενη πορεία της αγοράς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός.
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των κκ Γερουλάνου και Βρεττού, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σκοπός της τροπολογίας είναι να υπάρχει ισορροπία στο σύστημα και ταυτόχρονα προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης. «Διότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κανείς 10-15-20 χρόνια, κανονικά τα ασφάλιστρα του όσο είναι νέος και υγιής, να μη χρειάζεται αυτές τις υπηρεσίες πρακτικά, άρα αυτά τα χρήματα εισπράττονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και όταν μεγαλώνει ηλικιακά, και είναι προφανές ότι τις χρειάζεται περισσότερο, να τους λένε οι ασφαλιστικές ότι θα πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα».
Παράλληλα, είπε ότι είναι πρόχειρη και αντιφατική η πρότασή του ΠΑΣΟΚ, ρωτώντας «γιατί οι αυξήσεις στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλίστρων για ασφάλειες υγείας θα πρέπει να αυξάνονται όσο είναι ο πληθωρισμός του δημόσιου συστήματος υγείας “συν 1”; [. . .] Γιατί συνδέετε το δημόσιο σύστημα με τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας;».
Τέλος, στην ερώτηση της αντιπολίτευσης τι θα γίνει με τις αυξήσεις του 2025, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ήδη ανακοίνωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το τι θα γίνει με το 15%, που προβλέπονταν ότι θα είναι η αύξηση, (το οποίο) μετατράπηκε σε 7% και σε μερικούς είναι ακόμα πιο κάτω.. Είναι μία απόδειξη ότι η αγορά, προφανώς και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έγινε και στην υπόθεση με τις προμήθειες του τραπεζικού συστήματος..»

Keywords
Αναζητήσεις
androulakis-oi-ypourgoi-paizoun-ton-moutzouri-me-ton-prothypourgo-se-rolo-pontiou-pilatou.htm
Τυχαία Θέματα