ΑΝΕΡΓΙΑ: Υποχώρησε στο 20,2% το γ΄τρίμηνο 2017

Στο 20,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο, από 21,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017:

– Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.823.705 άτομα και των ανέργων σε 970.062 άτομα.
– Το ποσοστό ανεργίας ήταν 20,2%, έναντι 21,1% του προηγούμενου τριμήνου (Β’ τρίμηνο του 2017) και 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ’ τρίμηνο 2016).

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
– Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στο Νότιο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Κατά το Γ’ τρίμηνο του 2017, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (66,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,6%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,7%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καθώς και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,9%), και οι επαγγελματίες (18,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Αν εξετάσουμε την εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρούμε ότι, κατά την περίοδο Α’ τρίμηνο 2007 – Γ’ τρίμηνο 2017, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και σε χειρωνακτικά με εξειδίκευση, ενώ παραμένει σχετικά σταθερό το ποσοστό των απασχολουμένων σε γεωργικά και στοιχειώδη επαγγέλματα.

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί απολύθηκαν (28,5%) είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (24,1%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων εργαζόταν στον κλάδο του εμπορίου (17,6%). Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (28,3%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,5%.

Η πλειονότητα των ανέργων (75,6%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 91,7% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 24,3%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 8,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα