Ανησυχία σε Σκόπια -Αθήνα για την πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα – Πιθανές οι εκλογές
Οι κάλπες στα Σκόπια κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδος και η συμμετοχή παραμένει περιορισμένη. Θεωρείται 100% βέβαιο ότι από όσους ψήφισαν, η συντριπτική πλειοψηφία έδωσε ΝΑΙ.
Στο 29,01% ανέρχονταν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, στις
Πρόεδροι , καγκελάριοι, αντιπρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς ΕΕ και ΝΑΤΟ, περιμένουν με αγωνία να δουν αν οι κάλπες “δικαιώσουν” τον αγώνα τους με τις δεκάδες δηλώσεις και επισκέψεις τους προκειμένου να πείσουν ότι το “ναι” οδηγεί …στη σωτηρία του κράτους και στην ευημερία του λαού του.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;
Με τον ρυθμό συμμετοχής χαμηλά, απομακρύνεται ο στόχος για επίτευξη του στόχου για συμμετοχή 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ. Οι φόβοι για αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχονται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Ενδεικτικό της ανησυχίας του Ζόραν Ζάεφ για τη χαμηλή συμμετοχή, είναι το twitt που ανάρτησε και σε λίγη ώρα κατέβασε(!) που έλεγε πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.
«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter.
Περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να έχει γίνει γνωστό αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν ψηφίζοντας είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Στη φωτο, ο Ζ.Ζάεφ ψηφίζει με τον γιο του“ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥΚάθε αποτέλεσμα, εκτός από θετικό, «θα δημιουργήσει μια αναστάτωση», δήλωσε (ρ/σ Αθήνα 9.84) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες μόνο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα.
Για τον αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σήμερα, ο Δημ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «θα έχουν πάρα πολύ δουλειά και οι νομικοί και των δύο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
«Ο χαρακτήρας του δημοψηψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή». Αυτό ξεκαθαρίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.
Στις συνεχείς επαφές του με διεθνείς αξιωματούχους, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν απειλεί τη συμφωνία. «Είναι σκυλί που δεν δαγκώνει», συνήθιζε να λέει. Και, όμως, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μία ανάσα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ο Ιβάνοφ πραγματοποίησε το ύστατο πλήγμα του, καθώς κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία». «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας. «Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε.
Ο ηγέτης του κόμματος των αλβανόφωνων, Αλί Αχμέτι προέτρεψε στις αρχές της εβδομάδας τους πολίτες να πουν ναι στην ειρήνη και την σταθερότητα. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, και δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί δεν θέλω να επιστρέψω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι οδυνηρό και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να μάθουμε από το οδυνηρό παρελθόν και να αποφασίσουμε για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο πολιτικός που εκπροσωπεί το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ
την Κυριακή το εκλογικό σώμα δεν θα ψηφίσει μόνον για την αλλαγή του ονόματος και το ευρω-ατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ.
Εδώ και δεκαετίες ΗΠΑ και ΕΕ από τη μια και Ρωσία από την άλλη διαγκωνίζονται με τον έναν ή άλλο τρόπο για το ποια θα σύρει στη σφαίρα επιρροής της τη μικρή βαλκανική χώρα. Για τον επί δέκα χρόνια εθνικιστή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι πρότυπο ήταν η Μόσχα. Πριν από δύο χρόνια, ωστόσο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει με αφορμή το σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την κυβέρνησή του περίπου 20.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων δικαστών, αστυνομικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών, αλλά και διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Κι από τον Μάιο του 2017 τα ηνία έχει αναλάβει, ως γνωστόν, ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, που ποντάρει όλα τα λεφτά του στην ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Τον περασμένο χρόνο η Μόσχα υπέστη ένα οδυνηρό στραπάτσο στη μάχη της επιρροής στη Βαλκανική με την ένταξη στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου, αλλοτινού πεδίου προνομιακής επιχειρηματικής δράσης Ρώσων ολιγαρχών, που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές σχεδόν τις μισές παραλίες της χώρας. Και μπορεί η Ρωσία να κορόιδευε τότε την πενιχρή συνεισφορά σε στρατιωτική δύναμη του μικρού κράτους στη Συμμαχία, αλλά η αλήθεια είναι το ΝΑΤΟ κατάφερε να βάλει πόδι στη νότια Αδριατική και να αποκτήσει έρεισμα στα δυτικά Βαλκάνια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Χαμηλή η προσέλευση
- Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι λένε ότι θα έκαναν τη δουλειά του σε λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα
- Πλημμύρες, κλειστά σχολεία και δεμένα πλοία έφερε στη Σκιάθο ο «Ζορμπάς»
- Η εφαρμογή που σας επιτρέπει να αγοράσετε Ferrari και Jaguar για 50 δολάρια μόλις συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια
- Σεισμός 4,9 ρίχτερ στην ανατολική Κρήτη
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη
- Εκκενώνονται οικισμοί στον Δήμο Ωρωπού – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στη Στερεά Ελλάδα
- Εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα του Ζορμπά από τις Σποράδες (pics)
- Η Νέα Δημοκρατία στο πλευρό του... Παναγιώτη Λαφαζάνη
- πΓΔΜ: Έκλεισαν οι κάλπες - Στο περίπου 35% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ανησυχία σε Σκόπια -Αθήνα για την πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα – Πιθανές οι εκλογές
- Ρουβίκωνας: Πέταξαν τρικάκια στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και έφυγαν!
- Αυγενάκης: Θα καταργήσουμε τον νόμο Κατρούγκαλου
- Ζάεφ: Καλώ τους πολίτες να λάβουν μια σπουδαία απόφαση για τις επόμενες γενιές
- Τρεις αγνοούμενοι στο Μαντούδι. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δήμοι σε Εύβοια και Φθιώτιδα
- Στους 832 οι νεκροί μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία
- Πετρόπουλος: Δεν θα κοπούν συντάξεις – Διαγραφή χρεών για διπλές εισφορές σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΣΠΕΑΘ
- Ντιμιτρόφ: «Μεγάλη μέρα για τη “Μακεδονία” και για τη φιλία μας με την Ελλάδα»
- Folli Follie – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Ο πατέρας μου φταίει! – Ολόκληρη η συνέντευξη
- Πρώτο Θέμα: Ασφαλίτες “ντυμένοι” καμεραμάν παρακολουθούσαν τον Λαφαζάνη!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τρεις ιστορίες για το μυστικό των επιτυχημένων εξαγωγών
- Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Μάχη με την αποχή στο στρατόπεδο του «ναι»
- Ιαπωνία: Ο τυφώνας Τράμι σαρώνει - 80 οι τραυματίες
- Αίγυπτος: Δικαστήριο διέταξε την επανάληψη δίκης του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων
- Bloomberg: Οι υποσχέσεις Τσίπρα θέτουν σε δοκιμασία την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη
- Τραγωδία στην Ιεράπετρα: 69χρονος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
- Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ (φωτο+videos)
- «Παρέμβαση» Ρουβίκωνα στην οικία του Αμερικανού Πρέσβη
- Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογό του