“Μπαλάκι” Γερμανίας – ΔΝΤ το ελληνικό χρέος – Αποφασίζουν χωρίς εμάς, για εμάς, στον Καναδά – Τέλος Ιουνίου, λέει ο Σολτς

Μια κρύο, μια ζέστη από τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος. «Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή

ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» , είπε.

Στο μεταξύ, οι θεσμοί της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόταση που έχουν καταθέσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στον Καναδά, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Θα αποφασίσουν για την Ελλάδα οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Πρέπει να γίνει τώρα» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στη διάσωση.

Το ΔΝΤ συμμετείχε στις δύο πρώτες διασώσεις της Ελλάδας, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει ως χρηματοδότης στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ξεκίνησε το 2015. Το Ταμείο υποστηρίζει πως θα δεχθεί να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα μόνο αν η ευρωζώνη καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Πολλές χώρες της ερωζώνης, ειδικά τα δημοσιονομικά «γεράκια» όπως η Γερμανία, θέλουν το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μια τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη συμφωνούν πως δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος. Η ευρωζώνη θέλει επίσης η συμφωνία να περιλαμβάνει «ρήτρα» που θα την καθιστά άκυρη αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.

Όχι Γερμανίας σε μεγάλη ελάφρυνση χρέους -αυτόματο μηχανισμό – “Ας φύγει το ΔΝΤ”

Keywords
Τυχαία Θέματα