Μπορεί το Ιράν να ανταπεξέλθει σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ;
Το Ιράν απάντησε με δικά του αντίποινα στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά δηλώνει στον ΟΗΕ πως δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Από την πρώτη στιγμή όλοι αναρωτιούνται, εάν πραγματικά –πέρα από τη ρητορεία της ηγεσίας της– έχει η ισλαμική δημοκρατία τη στρατιωτική ισχύ για να αντιπαρατεθεί στο ανεξάντλητο οπλοστάσιο των ΗΠΑ;
Το βρετανικό
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτικών Ινστιτούτων, ο τακτικός στρατός του Ιράν ανέρχεται σε 530.000 οπλίτες –από αυτούς οι 150.000 ανήκουν στην Φρουρά της Επανάστασης. Η Φρουρά της Επανάστασης ιδρύθηκε πάνω από 40 χρόνια πριν και χαίρει αυτονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με δικό της προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης και έχει αναδειχθεί σε πραγματική αυτεξούσια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στη χώρα.
Πάνω από 20.000 οπλίτες υπηρετούν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, που περιπολεί στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, όπου το Ιράν έχει αισθητή παρουσία, όπως μαρτυρούν τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί με ξένα σκάφη που τα διαπλέουν.
Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ελέγχει επίσης και την μονάδα Μπασίτζ, που ειδικεύεται στην καταστολή των αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ιράν, ενώ σε περίπτωση πολέμου η μονάδα τούτη μπορεί να κινητοποιήσει άλλες εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού.
Επίσης, άλλες 5.000 οπλίτες συγκροτούν την επίλεκτη μονάδα Κούντς, στην οποία ακριβώς προΐστατο ο Σουλεϊμανί, που ειδικεύεται στις μυστικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος και αναφέρεται απευθείας στον πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η μονάδα αυτή είχε αποσταλεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στο Ιράκ στηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Ευρύτερα θεωρείται πως η μονάδα Κουντς προσφέρει εκπαίδευση, χρηματοδότηση και πληροφορίες σε ομάδες στη Μέση Ανατολή που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ή η Χαμάς στην Παλαιστίνη.
Τα τελευταία χρόνια, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση έχουν περιορίσει τις εισαγωγές όπλων στο Ιράν. Σύμφωνα με το SIPRI, στο διάστημα 2009-18 αυτές έφθαναν μόλις στο 3,5% των αντίστοιχων της Σαουδικής Αραβίας. Πλέον το Ιράν αγοράζει πολεμικό υλικό κυρίως από την Ρωσία και την Κίνα.
Η πυραυλική υπεροπλία είναι το κλειδί της πολεμικής ισχύος του Ιράν, δεδομένης της μικρής ισχύος της πολεμικής του αεροπορίας σε σχέση με τις αντιπάλους του στην περιοχή, όπως το Ισραήλ κι η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το πυραυλικό οπλοστάσιό του είναι αριθμητικά το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, εντός του οποίου πάντως βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Επιπλέον, η Τεχεράνη ερευνά τελευταία μία διαστημική τεχνολογία που θα του επιτρέπει να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους, που θα δύνανται να πλήξουν ακόμη πιο απομακρυσμένους στόχους. Το πρόγραμμα αυτό έχει παγώσει προσωρινά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του.
Σημαντικός μοχλός στο οπλοστάσιο του Ιράν είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τέτοια εναέρια όπλα επιχειρούν εντός του Ιράκ από το 2016 εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έχουν εισέλθει κι εντός του ισραηλινού εναέριου χώρου από βάσεις εντός της Συρίας.
Τον Ιούνιο του 2019, το Ιράν είχε καταρρίψει δε, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που όπως υποστήριζε είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του. Πρόσφατα, τέτοια drones είχαν πλήξει σοβαρά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, με την Τεχεράνη όμως να αρνείται όποια εμπλοκή της στην επίθεση αυτή.
Τμήμα του προγράμματός του των drones, αποτελεί σύμφωνα με το βρετανικό BBC κι η πώληση, ή μεταφορά τεχνογνωσίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους συμμάχους του στην περιοχή.
Μεγάλη σημασία αποδίδει πλέον το Ιράν και στον κυβερνοπόλεμο, ιδίως έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν το 2010 οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Εκτιμάται πως οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν το δικό τους κλιμάκιο κυβερνοπολέμου, διεξάγοντας, επίσης, επιχειρήσεις εμπορικής και στρατιωτικής κατασκοπίας.
Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου το 2019 αναφέρει πως το Ιράν έχει ως στόχο του αεροδιαστημικές εταιρείες, αμυντικές βιομηχανίες, πετρελαϊκές κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες.
Μέσα στο 2019, η Microsoft επεσήμανε πως μία ομάδα κυβερνοπειρατών (hackers) «που προερχόταν από το Ιράν κι ενδεχομένως συνδεόταν με την κυβέρνησή του» στόχευσε την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και προσπάθησε να υποκλέψει λογαριασμούς αμερικανών αξιωματούχων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχεται… καταιγίδα για γνωστό – νεαρό – επιχειρηματία!
- Πενταετής και όχι τριετής ο χρόνος συμψηφισμού παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης
- Βαρύς ο φόρος για... ξεχασμένες αναδρομικές αποδοχές
- Αποσύρονται από τα βασιλικά τους καθήκοντα Χάρι και Μέγκαν- Τι απαντά το Μπάκιγχαμ
- Η Ελλάδα στη μέγγενη Τραμπ-Ερντογάν – Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συναντήσεων Μητσοτάκη – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο – Θράσος ΣΥΡΙΖΑ
- "Ώρα μηδέν" για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020
- Γιατί η Τοξότης του Καλογρίτσα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση
- Η Ακρόπολη στη Νέα Υόρκη – Έλληνες οι χορηγοί
- ΗΠΑ προς ΟΗΕ: Πράξη «αυτοάμυνας» η δολοφονία του Σουλεϊμανί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Η Ελλάδα στη μέγγενη Τραμπ-Ερντογάν – Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συναντήσεων Μητσοτάκη – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο – Θράσος ΣΥΡΙΖΑ
- Νέο σόου Ρουβίκωνα στο σπίτι του Μιχάλη Τσαμάζ
- Πομπέο-Πενς: ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα – Ύμνοι σε Μητσοτάκη-Τραμπ
- Μητσοτάκης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρόσκληση σε Αμερικανούς επενδυτές
- Δεν θέλουμε πόλεμο, λέει ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ
- Μπορεί το Ιράν να ανταπεξέλθει σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ;
- Ο Κόντε καλεί τον Χαφτάρ να σταματήσει την επέλαση στην Τρίπολη
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μπορεί το Ιράν να ανταπεξέλθει σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ;
- Ο Κόντε καλεί τον Χαφτάρ να σταματήσει την επέλαση στην Τρίπολη
- Δεν θέλουμε πόλεμο, λέει ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ
- Νέο σόου Ρουβίκωνα στο σπίτι του Μιχάλη Τσαμάζ
- Μητσοτάκης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρόσκληση σε Αμερικανούς επενδυτές
- Πομπέο-Πενς: ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα – Ύμνοι σε Μητσοτάκη-Τραμπ
- Η Ελλάδα στη μέγγενη Τραμπ-Ερντογάν – Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συναντήσεων Μητσοτάκη – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο – Θράσος ΣΥΡΙΖΑ
- Οι εφημερίδες της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2020
- Ευρωπαικά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος “κόντρα” στα γεγονότα στο Ιράν
- Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αποσύρονται από τα βασιλικά τους καθήκοντα Χάρι και Μέγκαν- Τι απαντά το Μπάκιγχαμ
- Θετικό μήνυμα από τη συνάντηση Τζόνσον - Φον ντερ Λάιεν
- Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα ανακτήσουμε την εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας
- Ιράν: Το ουκρανικό αεροσκάφος έκανε αναστροφή εξαιτίας «προβλήματος»
- Νέα υβριδικά FIAT 500 και FIAT Panda
- Folli Follie: Εκδικάστηκε η αίτηση πτώχευσης των ομολογιούχων-Πότε θα βγει η απόφαση. Τι υποστήριξε η εταιρεία
- Ν. Μαρτίνος: Ναυλώθηκε σε εντυπωσιακή τιμή πλοίο της Thenamaris
- Πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του Castello Bibelli
- Ο Τσίπρας λέει "όχι" στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις
- Τριντό: Δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σχετικά με την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους