Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη : Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί και θωρακισμένα οχήματα

10:41 9/4/2021 - Πηγή: BankWars

Σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την αστυνομική φύλαξη στον Μένιο Φουρθιώτη, διαψεύδοντας όσα ακούστηκαν.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τον Μάϊο του 2020 τον φυλούσε ένας αστυνομικός, ενώ αργότερα έπειτα από εμπρησμό στο σπίτι του, που έγινε τον Αύγουστο, η αρμόδια Επιτροπή (που συνεδριάζει ανά τρίμηνο) αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού. Τον Ιανουάριο τελικά του 2021, έπειτα από εμπρησμό

αυτοκινήτου στο κανάλι που εργαζόταν διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού και μιας μοτοσικλέτας και η επιτήρηση της οικίας του.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, εν τέλει στα μέσα Μαρτίου λόγω επιθέσεων που γίνονταν σε σπίτια βουλευτών και άλλων προσώπων αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με 4 αστυνομικούς και διατάχθηκε και η πλήρης φύλαξη του σπιτιού του.

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από 12 μήνες, δηλαδή στο 90% που φυλάσσεται είχε έναν ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητα», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι πρόσωπα. Μάλιστα, χαρακτήρισε αδιανόητο να γράφεται στον Τύπο ότι «μας κυβερνούν αυτοί που έδιναν προστασία στον τάδε».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο φύλαξης προσώπων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι καταμερισμένες ως εξής: το 60% στους πολιτικούς, το 30% σε λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους και το 10% σε διπλωμάτες.

Μάλιστα, στην προστασία των ιδιωτών το ποσοστό αυτό είναι μονοψήφιο ενώ σε εκδότες δημοσιογράφους διατίθεται λιγότερο από το 2% της συνολικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στην υπηρεσία φύλαξης προσώπων. «Δηλαδή λίγα άτομα, μερικές δεκάδες, την ώρα που η προηγούμενη διακυβέρνηση διέθετε περισσότερο προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο.

«Χρειάζεται ξεχωριστό σώμα της αστυνομίας για την φύλαξη προσώπων, και αυτό θα νομοθετηθεί», είπε ο ίδιος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος νωρίτερα. «Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη φαντασία και πολύ διάλογο», πρόσθεσε και παράλληλα εκτίμησε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά και κάμερες, κάτι που θα γίνει περίπου σε ένα χρόνο.

«Η καραμέλα της αστυνομικής βίας»

Ο υπουργός «έκλεισε» με ένα πιο γενικό σχόλιο «για τη συστηματική, κάλπικη επίθεση κατά της αστυνομίας, με τις καραμέλες της αστυνομικής βίας, της Χούντας και του αυταρχισμού»

«Η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα περισσότερο από ένα χρόνο από την πανδημία. Όχι από την Αστυνομία. Η υπομονή έχει τελειώσει γιατί η κόπωση έχει κυριαρχήσει» ανέφερε ο υπουργός.

«Ποιος έκανε τους ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα; Ποιος ήλεγχε αφύσικα τους πολίτες στα φυσικά τους δικαιώματα, κίνησης, μετακίνησης, διασκέδασης, συνάθροισης; Η αστυνομία. 13 εκατομμύρια ελέγχους. Με τι προσωπικό; Όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Περισσότερες από 22.000 στο δρόμο. Γι α δεκατρείς μήνες. Κι αυτοί έχουν οικογένειες, κι αυτοί αρρώστησαν και αρρωσταίνουν, φοβούνται αλλά δουλεύουν.

»Το κυριότερο. Δεν γνωρίζουν δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη δουλειά. Αλλά δεν έχουμε άλλους, οι δυνάμεις της ήπιας αστυνόμευσης δεν αρκούν.

»Οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, αυτοί που πολέμησαν στον Έβρο, η ΔΙΑΣ που το βράδυ κυνηγιέται με εγκληματίες, η ΔΡΑΣΗ και η ΟΠΚΕ που τρέχουν στα ναρκωτικά και το βαρύ έγκλημα, αναγκάζονται να τρέχουν και με τα μπλοκάκια για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες. Γι’ αυτό γίνονται τα παρατράγουδα. Δεν τα δικαιολογούμε.

»Αλλά ας κατέβουμε λίγο από τον θρόνο του αυτόκλητου ταγού του διαδικτύου και την έδρα του τζάμπα δικαστή του Twitter στο πεζοδρόμιο και την πλατεία του φυσικού κόσμου, όπου συναντώνται κουρασμένοι και θυμωμένοι άνθρωποι, νέοι συνήθως κι από τις δυο πλευρές.

«Η αστυνομία δεν θα γίνει σάκος του μποξ»

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουμε λιγότερο από το 10% περιστατικών βίας συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.

«Κι είμαστε ένα αυταρχικό καθεστώς όπου έγιναν περισσότερες από χίλιες εκατό συναθροίσεις σε 70 ημέρες, δηλαδή σχεδόν 20 κάθε ημέρα. Δεν σταματάει σε αυτά η αστυνομία και δεν δικαιολογείται για τα λάθη της. Απαιτεί όμως και μια δίκαιη στάση, δεν είναι και δεν θα γίνει σάκος του μποξ για κανένα.

»Σε λιγότερο από μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου. Σύγχρονη εκπαίδευση, δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα έρθουν και οι διατάξεις για το θέμα που συζητήσαμε.

»Ναι θα βάλουν διακριτικά και κάμερες οι αστυνομικοί. Εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε γι’ αυτό. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες, οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε ένα χρόνο. Δεν καθυστερούμε. Τρέχουμε. Αλλά υπάρχουν νόμοι, διαγωνισμοί, προμήθειες, προσωπικά δεδομένα, εργασιακοί περιορισμοί, δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα