Δ. Βίτσας: Ανοίγει σύντομα η συζήτηση των αλλαγών στον νόμο για τις στρατιωτικές προμήθειες

Μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση των αλλαγών στον νόμο για τις στρατιωτικές προμήθειες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ιδίως για την εξέλιξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), “καθώς στην Ελλάδα

οι εταιρείες που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας πρέπει να μπαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό για να πάρουν μία δουλειά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν και δεν συμβαίνει το ίδιο στη Γερμανία ή τη Γαλλία”.

Για τα ΕΑΣ, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία κατ’ αρχήν βάση για τη χρηματοδότησή τους. Είπε, ειδικότερα, ότι τα ΕΑΣ έχουν λαμβάνει από τα ΕΛΠΕ 12,5 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο και άρα θα ξεπεραστούν δύο βασικά ζητήματα για το 2017, αυτό της χρηματοδότησης των πρώτων υλών και της ομαλής πληρωμής των εργαζομένων ώστε στη συνέχεια, και με άλλες παρεμβάσεις, “να μπούμε στη λογική ότι η εταιρεία σταθεροποιείται και αναπτύσσεται”. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βίτσας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι εκείνο που παρέλαβε το 2015 για το μέλλον των ΕΑΣ ήταν “πολύ ωραίες εκθέσεις ιδεών και πολύ ωραία λόγια”, δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τα ΕΑΣ με χρέη πάνω από 1,2 δισ., κατά κύριο λόγο προς το ελληνικό Δημόσιο, και με μία συμφωνία από την προηγούμενη κυβέρνηση που προέβλεπε μείωση των εργαζομένων και να τεθούν σε εκκαθάριση οι Γενική Εταιρεία, Μεταλλοβιομηχανία Ηπείρου και Ηλεκτρομηχανική.

Σήμερα, με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 600 εκατομμύρια από το 1,2 δισ. έχουν περάσει στο μετοχικό κεφάλαιο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μετοχοποιηθούν ακόμη 200 εκατομμύρια. “Όταν συμβεί αυτό θα πάμε σε μία διαδικασία, που, αφού θα χρειαστούμε και πάλι έγκριση της Βουλής για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, θα περάσουμε σε μία διαδικασία ρύθμισης του χρέους”, επισήμανε για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι στο τέλος του 2017 να έχει ρυθμιστεί όλο το πλαίσιο, ώστε η εταιρεία να μπορεί να παίρνει εγγυήσεις από τις τράπεζες και να μπαίνει σε διαγωνισμούς.

Η Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον διορισμό των κ.κ. Γ. Ροϊδη και Θ. Βασιλείου στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΑΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα