Δέκα δισ. ευρώ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών διεκδικεί ο Γιάννης Στουρνάρας από την ΕΚΤ

Η αύξηση του πακέτου της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή τη στιγμή η βασική ίσως προτεραιότητα για τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έδωσε τη δική του μάχη και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας

«διεκδικεί» από την Φρανκφούρτη ένα πακέτο δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που υπάρχει, ώστε το τραπεζικό σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν –επιπλέον- από την κρίση της πανδημίας.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, άλλωστε, έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές του και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ειδικά οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι κάτι παραπάνω από άριστες, αν ακι ποτέ δεν είχαν την παραμικρή σκιά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, επιμένει στην ανάγκη της κοινής δράσης της Ευρώπης, είτε επιλεγεί το κορονοομόλογο –εξέλιξη που φαντάζει πάντως πολύ μακρινή αυτή τη στιγμή- είτε με άλλα εργαλεία. Το ρεπορτάζ των Financial Times, με αναφορές στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως το δημοσιεύει το iEidiseis, δείχνει τους γενικότερους προβληματισμούς στον κύκλο των κεντρικών τραπεζιτών:

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει έξτρα ομόλογα ύψους σχεδόν 900 δισ. ευρώ φέτος φαίνεται να έχει κρατήσει υπό έλεγχο τα πράγματα στην αγορά κρατικών ομολόγων αποτρέποντας μία μεγάλη αύξηση στις αποδόσεις και μία επιστροφή στην κρίση χρέους της περιόδου 2010-12.

Ωστόσο η μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στέλνει και πάλι τα χρέη πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως το βάρος αυτός θα μπορούσε να καταπνίξει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης των πιο αδύναμων μελών, σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο στο οποίο φιλοξενούν και δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που πρότειναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αποτυγχάνει να πάει όσο μακριά χρειάζεται, προειδοποιεί ο Γιάννης Στουρνάρας. «Το να διατηρήσεις την διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο σε θετικό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το τη χιονοστιβάδα που είδαμε κατά την ελληνική κρίση» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, πριν αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2014. «Είτε το πούμε κορονο-ομόλογα είτε κάτι άλλο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινή δράση» προσθέτει.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι συνολικά το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2020, στο 97,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για επίπεδα ακόμη υψηλότερα από εκείνα στα οποία είχε φτάσει κατά την κρίση χρέους. Μετά την Ελλάδα το δεύτερο υψηλότερο χρέος θα έχει η Ιταλία, στο 155,5% του ΑΕΠ.

Αρκετά ακόμη κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα δουν το χρέος τους να υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι FT, πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι η σημερινή κρίση θα είναι πολύ πιο επώδυνη για χώρες που δεν είχαν εξ αρχής ισχυρή δημοσιονομική θέση ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. «Το τρέχον σοκ μπορεί να είναι συμμετρικό. Αλλά η απάντηση σε επίπεδο πολιτικής θα είναι ασύμμετρη, καθώς δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια» εξηγεί ο Λορέντζο Κοντόνιο της LC Macro Advisors».

Πηγη: ieidiseis.gr – Βασίλης Σκουρής

Keywords
Τυχαία Θέματα