Δένδιας από Λιβύη: Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας – «Ναι» σε ΑΟΖ όχι αυθαίρετα

16:37 1/7/2020 - Πηγή: BankWars

Επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη,

ενώ συμφώνησε με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου. Συμφωνήσαμε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες».

«Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Δένδιας: Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αποσταθεροποιεί την περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Τυνησία, όπου συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τη Συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών και ο Νίκος Δένδιας με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι δύο χώρες βρήκαν τρόπο να διευρύνουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ και τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια: «Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τυνησία και τι σύγκρινε με αυτές που έχει η Τουρκία με τη Λιβύη: «Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς. Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα