ΔΕΘ: Ισχυρό οικονομικό πλήγμα, αλλά προέχει η δημόσια υγεία

Τις οικονομικές συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, υπογραμμίζουν σε σημερινές τους ανακοινώσεις το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει η δημόσια υγεία.

«Αναγκαία υπό το πρίσμα της πανδημίας», χαρακτηρίζει

την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης το ΕΒΕΘ, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. «Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έκριναν ορθώς πως η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα», ωστόσο ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνιστά «δυσμενή εξέλιξη με πολλαπλές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες», οι οποίες «για την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα».

«Προτεραιότητα για την Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της χώρας, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, προκειμένου το 2021 να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με το πνεύμα, που την διέπει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών», σημειώνει το ΕΒΕΘ.

 ΒΕΘ: Ισχυρό πλήγμα αλλά προέχει η δημόσια υγεία

Για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης αναφερόμενο στην ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η δημόσια υγεία προέχει».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνει ακόμη ότι η πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε έναν «ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο που τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», υπογραμμίζει τη στήριξη των βιοτεχνών στη διοργάνωση της ΔΕΘ και τονίζει ότι «θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

Εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις μετά την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ αναζητούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκηση της ΔΕΘ. Όπως γνωστοποίησε ο δήμος, η επόμενη μέρα αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που οργανώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και τη συμμετοχή του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΔΕΘ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, καθώς και του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης -με τη χρήση των νέων τεχνολογιών- γεγονότων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην ακύρωση της φετινής ΔΕΘ αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την προσαρμογή των κλαδικών εκθέσεων στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, διοργανώνοντας μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα