Εορτασμοί στη Σάμο για την 112η Επέτειο της Ένωσης με την μητέρα Ελλάδα

Με λαμπρότητα και μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, η Σάμος τιμά σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, την 112η επέτειο της Ένωσής της με την Ελλάδα. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις, τιμητικές εκδηλώσεις και αναφορές στη σπουδαία ιστορική στιγμή του 1912, που σηματοδότησε την ενσωμάτωση του νησιού στη μητέρα πατρίδα.

Η Ιστορική Ανακήρυξη της Ένωσης

Στις 11 Νοεμβρίου 1912, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, πολιτικός του νησιού, συγκάλεσε Έκτακτη Εθνοσυνέλευση στον προαύλιο χώρο

του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Μπροστά σε πλήθος ενθουσιασμένων Σαμιωτών, ο Σοφούλης κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, γιορτάζοντας την πολυπόθητη στιγμή που τερμάτισε 78 χρόνια καθεστώτος ηγεμονίας.

Το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης στάλθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η τυπική ενσωμάτωση της Σάμου ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1913, όταν τα ελληνικά πλοία Νίκη και Βόλος κατέπλευσαν στο λιμάνι του Βαθέος. Οι Σαμιώτες υποδέχτηκαν τα πλοία με ενθουσιασμό, σφραγίζοντας και επίσημα την επιστροφή τους στην ελληνική επικράτεια.

Η Σάμος υπό ηγεμονία: Ένας αιώνας αγώνων

Η Σάμος, μετά την Επανάσταση του 1821, δεν κατάφερε να ενταχθεί στο ελληνικό κράτος το 1830, όπως συνέβη με άλλες περιοχές. Αντίθετα, από το 1834 βρέθηκε υπό καθεστώς ηγεμονίας που επέβαλαν οι ξένες δυνάμεις. Παρά το ότι ο ηγεμόνας είχε περιορισμένα προνόμια, οι Σαμιώτες δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν το 1912, όταν η ένωση με την Ελλάδα έγινε πραγματικότητα.

Οι σημερινοί εορτασμοί

112 χρόνια μετά, η Σάμος θυμάται και γιορτάζει με παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλο το νησί. Στο Βαθύ, η παρέλαση έγινε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ συμμετείχαν σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και τιμητικά άγημα του ιστορικού συλλόγου «Καπετάν Λαχανάς», που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του αγώνα των Σαμιωτών για ελευθερία.

Keywords
Τυχαία Θέματα