Έρευνα ΕΥ: Οι επιχειρήσεις καλύτερα προετοιμασμένες να αντισταθούν σε κυβερνο-επιθέσεις
Έρευνα της ΕΥ αναδεικνύει πως οι διεθνείς επιχειρήσεις είναι πιο σίγουρες από ποτέ ότι μπορούν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν μια πολύπλοκη κυβερνο-επίθεση (cyber attack). Υστερούν, όμως, ως προς τις επενδύσεις και τα σχέδια προκειμένου να ανακάμψουν από μια επίθεση στο σημερινό περιβάλλον, όπου εντοπίζονται αυξημένες απειλές.
Η ετήσια έρευνα της ΕΥ, Global Information Security Survey (GISS), Path
Ωστόσο, παρά τις επενδύσεις αυτές, το 86% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η λειτουργία του cybersecurity δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιχείρησής τους.
Σχεδόν δυο στις τρεις επιχειρήσεις (64%) δε διαθέτουν ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάλυσης απειλών ή έχουν μόνο ένα πρόχειρο πρόγραμμα. Ως προς τον εντοπισμό τρωτών σημείων, πάνω από τους μισούς (55%) δε διαθέτουν σχετικούς μηχανισμούς αναγνώρισης ή έχουν μόνο άτυπους μηχανισμούς, ενώ το 44% δε διαθέτει SOC για τη διαρκή επίβλεψη κυβερνο-επιθέσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατα σημαντικά περιστατικά κυβερνο-ασφάλειας, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) είπαν πως αντιμετώπισαν κάποιο περιστατικό. Σχεδόν οι μισοί (48%) αναφέρονται στα μη ενημερωμένα συστήματα ελέγχου και την αρχιτεκτονική ασφάλειας πληροφοριών ως το πιο ευάλωτο σημείο τους, ποσοστό που είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 34% που καταγράφηκε στην έρευνα του 2015.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι όλες οι βασικές κυβερνο-απειλές βρίσκονται σε άνοδο: (1) το malware (52%), (2) το phishing (51%), (3) οι απόπειρες κλοπής χρηματοοικονομικών πληροφοριών (45%) και (4) οι κυβερνο-επιθέσεις με στόχο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή δεδομένων (42%).
Η ορθή λειτουργία της επιχείρησης και η ανάκαμψη από μια καταστροφή – που αποτελούν τον πυρήνα της ικανότητας μιας επιχείρησης να αντιδράσει σε μια επίθεση – αναφέρονται από τους ερωτηθέντες ως η κορυφαία τους προτεραιότητα σε ποσοστό 57%, μαζί με τη διαρροή δεδομένων και την πρόληψη απώλειας δεδομένων (επίσης 57%). Παρά το γεγονός ότι το 42% σχεδιάζει περισσότερες δαπάνες φέτος στον τομέα διαρροής δεδομένων και πρόληψης της απώλειας δεδομένων, μόνο το 39% σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα για την ορθή λειτουργία της επιχείρησης και την ανάκαμψη από καταστροφές.
Τρωτά σημεία και εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν
Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα, οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να αναφέρουν ως πλέον ανησυχητικούς τομείς για το cybersecurity τους αυξημένους κινδύνους από ενέργειες απρόσεκτων ή ελλιπώς ενημερωμένων εργαζομένων (55%, έναντι 44% το 2015), καθώς και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα (54%, σε σύγκριση με 32% το 2015). Συγχρόνως, τα εμπόδια για την ικανοποιητική λειτουργία της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2015. Πιο συγκεκριμένα: (1) Περιορισμοί του προϋπολογισμού (61%, σε σύγκριση με 62% το 2015), (2), Έλλειψη εξειδικευμένων πόρων (56%, έναντι 57% το 2015) και (3) Έλλειψη ενημέρωσης ή στήριξης των στελεχών (32%, όπως και πέρυσι).
Το ψηφιακό οικοσύστημα και οι διασυνδεδεμένες συσκευές θέτουν προκλήσεις
Παρά τα αυξημένα χαρακτηριστικά διασύνδεσης που διαθέτει το σημερινό ψηφιακό οικοσύστημα, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 62% των διεθνών επιχειρήσεων αναφέρει ότι δε θεωρεί πιθανό να αυξήσει τις δαπάνες του στον τομέα του cybersecurity, έπειτα από μια παραβίαση που δε φάνηκε να προκάλεσε κάποια ζημιά στις δραστηριότητές του. Επίσης, το 58% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν είναι πιθανό να αυξήσει τις δαπάνες ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων σε περίπτωση επίθεσης σε ανταγωνιστή (58%) ή προμηθευτή (68%). Στην περίπτωση επίθεσης που αποδεδειγμένα έθεσε σε κίνδυνο δεδομένα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να ειδοποιήσουν τους πελάτες που επηρεάστηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα αντιμετώπισης του συμβάντος. Συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων δε διαθέτει μια εγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική ή ένα σχέδιο στην περίπτωση μιας σημαντικής επίθεσης.
Όσον αφορά στις συσκευές, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με το πλήθος των συσκευών που συνεχώς προστίθενται στο ψηφιακό τους οικοσύστημα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν για τη χαμηλή ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά των χρηστών σε σχέση με τις φορητές τους συσκευές, όπως οι φορητοί υπολογιστές, τα tablets και τα smartphones. Οι μισοί (50%) ανέφεραν την απώλεια μιας «έξυπνης» συσκευής ως τον κορυφαίο κίνδυνο που απορρέει από την αυξανόμενη χρήση των κινητών συσκευών, καθώς μπορεί να οδηγήσει τόσο στην απώλεια προσωπικών δεδομένων, όσο και ταυτότητας του κατόχου.
Ο κ. Λεωνίδας Κωβαίος, εταίρος στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Καθίσταται σαφές πως είναι κρίσιμη, όχι μόνο η καλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων, αλλά και η δυνατότητα αποκατάστασης των ζημιών έπειτα από ένα αντίστοιχο γεγονός. Είναι, επίσης, σαφές ότι η άλλη όψη του νομίσματος της ψηφιακής ανάπτυξης είναι η αύξηση των απειλών, ειδικά σε ένα περιβάλλον το οποίο από τη φύση του επιτρέπει τη διακίνηση της πληροφορίας από πολλαπλά κανάλια και με μεγάλη συχνότητα. Ιδιαίτερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν ένα λόγο παραπάνω να θωρακιστούν απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. Οφείλουν να διαθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ανάκαμψης έπειτα από μια κυβερνο-επίθεση, το οποίο θα ενισχύσει τόσο την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών τους, όσο και θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων τους, ειδικά στους καιρούς κρίσης που διανύουμε. Είναι λάθος να θεωρούμε τις επενδύσεις στην κυβερνο-ασφάλεια ως πολυτέλεια, καθώς η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας ή η απώλεια δεδομένων μπορεί, τελικά, να έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με τη θεραπεία ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αποφευχθεί η επέμβαση
- Η απώλεια της όσφρησης σοβαρή αιτία πρόκλησης ατυχημάτων
- ΔΕΗ: Tελευταία προθεσμία σήμερα για επανένταξη στις 36 δόσεις
- Η PwC υπεύθυνη του αλαλούμ στα Όσκαρ
- Φιάσκο ο υπολογισμός των συντάξεων με δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ
- Ο Τσακαλώτος ενημερώνει την Βουλή 8 ημέρες μετά το Eurogroup
- Ιntralot: Υπέγραψε δεκαετές συμβόλαιο με λοταρία στις ΗΠΑ
- Κέιτ Μίντλετον: Εντυπωσιακή εμφάνιση βγαλμένη από παραμύθι [photos]
- Ιω. Μάζης: Δεν αποκλείω απόβαση των Τούρκων στο Καστελόριζο
- Οι ελληνικές εταιρείες στο Mobile World Congress 2017
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΤΣΙΠΡΑΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ – Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει – Να μειωθούν τα NPLs
- Εθνική Τράπεζα: Στις 9 Μαρτίου το πρώτο διεθνές συνέδριο Fintech στην Αθήνα
- Έρευνα ΕΥ: Οι επιχειρήσεις καλύτερα προετοιμασμένες να αντισταθούν σε κυβερνο-επιθέσεις
- Ι. Μάζης: Δεν αποκλείω απόβαση των Τούρκων στο Καστελόριζο
- Intrasoft: Ανέλαβε νέα έργα για την Eurostat
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στην τρόικα – Στις 645 μονάδες ο Γ.Δ. (+0,06%)
- Κυβερνητικές πηγές: Στόχος η συμφωνία και η είσοδος της Ελλάδας στο QE
- Ιntralot: Νέο 10ετές συμβόλαιο με τη λοταρία του Αϊντάχο
- ΔΕΗ: Αποπλήρωσε ομολογίες ύψους 100 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα BankWars
- Έρευνα ΕΥ: Οι επιχειρήσεις καλύτερα προετοιμασμένες να αντισταθούν σε κυβερνο-επιθέσεις
- Εθνική Τράπεζα: Στις 9 Μαρτίου το πρώτο διεθνές συνέδριο Fintech στην Αθήνα
- Intrasoft: Ανέλαβε νέα έργα για την Eurostat
- Ι. Μάζης: Δεν αποκλείω απόβαση των Τούρκων στο Καστελόριζο
- ΤΣΙΠΡΑΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ – Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει – Να μειωθούν τα NPLs
- Κυβερνητικές πηγές: Στόχος η συμφωνία και η είσοδος της Ελλάδας στο QE
- Ιntralot: Νέο 10ετές συμβόλαιο με τη λοταρία του Αϊντάχο
- ΔΕΗ: Αποπλήρωσε ομολογίες ύψους 100 εκατ. ευρώ
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στην τρόικα – Στις 645 μονάδες ο Γ.Δ. (+0,06%)
- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η παραγωγή μειώνεται, οι τιμές ενισχύονται – Στα 54,16 δολ. το αργό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- BofA: Θα αργήσει πολύ να κλείσει η β’ αξιολόγηση
- Οι ελληνικές εταιρείες στο Mobile World Congress 2017
- Έκκληση από ΟΗΕ να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη
- Αποχή συμβολαιογράφων την Τετάρτη από τους πλειστηριασμούς
- Υποθήκευση περιουσίας για χρέη στη Δημόσιο
- Βρούτσης: Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά επειγόντως νέα φάρμακα
- Τα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην τραγωδία της εθνικής οδού - Τι ψάχνει η Τροχαία
- Ιω. Μάζης: Δεν αποκλείω απόβαση των Τούρκων στο Καστελόριζο
- Διάρρηξη σε μεγάλη αλλαντοβιομηχανία στο Κρυονέρι