ΕΣΠΑ: Λειτουργεί από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Σε λειτουργία τίθεται αύριο Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο

Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο υποβολής προτάσεων έως και τον έλεγχο μακροχρόνιων υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ είναι πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια.

Μέσω αυτού του εργαλείου, όπως σημειώνεται, καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.opske.gr) από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12:00 προκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν.

«Το ΟΠΣΚΕ εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η είσοδος στο ΟΠΣΚΕ γίνεται με κωδικούς taxisnet για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για πρόσωπα που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται με αυτόματη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

– Για ποιο λόγο δημιουργούνται τα προφίλ τόσο των δικαιούχων όσο και των συμβούλων;

Με τον τρόπο αυτό η κάθε εταιρία (δικαιούχος) έχει τη δυνατότητα να αναθέτει την υποβολή πρότασης για λογαριασμό της σε έναν σύμβουλο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε σύμβουλος μέσα από το ΟΠΣΚΕ θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τους ρόλους που του έχει αναθέσει κάθε δικαιούχος ώστε να πραγματοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες, για συγκεκριμένα έργα κάποιας υποδράσης. Ταυτόχρονα ο κάθε δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω του ΟΠΣΚΕ σε ποιους συμβούλους έχει αναθέσει ποιες ενέργειες.

– Μπορεί ένας δικαιούχος να αλλάξει σύμβουλο;

Φυσικά μέσα από το ΟΠΣΚΕ έχει τη δυνατότητα ο δικαιούχος να διακόψει τη σχέση και να αναθέσει την ίδια ενέργεια σε νέο σύμβουλο

– Ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της νέας λειτουργίας;

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών

ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

‘Αλλωστε στο σύνολο του το ΟΠΣΚΕ θα αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά των δικαιούχων για την υποβολή στοιχείων».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα