Ετοιμες για εξαγορές στο εξωτερικό οι συστημικές τράπεζες – Ανοίγουν και άλλο τις κάνουλες των δανείων

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συμφωνίες για εξαγορές στο εξωτερικό, αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της επώδυνης αναδιάρθρωσης, όπως δήλωσαν τα κορυφαία στελέχη των 4 μεγαλύτερων  της χώρας.

Η χώρα «χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Bloomberg. «Όλοι μας εξετάζουμε σχέδια εκτός Ελλάδας», είπε.

Παραδέχθηκαν πως υπάρχουν εμπόδια, κυρίως πολιτικά και κανονιστικά, προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο όλοι συμφώνησαν πως αργά η γρήγορα η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί.

Σημείωσαν δε πως βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών εκτός συνόρων, ώστε να αξιοποιήσουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια για συναλλαγές που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργητικού τους και θα έχουν νόημα για τους μετόχους τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις των άλλων συμμετεχόντων στο πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ergasias Service and Holdings SA Φωκίων Καραβίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διασυνοριακή ενοποίηση θα ήταν ευπρόσδεκτη από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την επιστροφή των τραπεζών σε καθεστώς ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός χρόνου, το κράτος αποχώρησε από τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και εκχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του στην τέταρτη, δηλαδή την Εθνική. Οι διαθέσεις των placements, οι οποίες απέφεραν 3,5 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση, ουσιαστικά οδήγησαν σε ιδιωτικοποίηση έναν ολόκληρο κλάδο.

Οι CEOs των τεσσάρων συστημικών ομίλων (Alpha Bank: Βασίλης Ψάλτης, Eurobank: Φωκίων Καραβίας, Εθνική: Παύλος Μυλωνάς, Πειραιώς: Χρήστος Μεγάλου) εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την παραγωγή νέων δανείων στο νέο περιβάλλον φθηνότερου χρήματος που έρχεται.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, υπογράμμισαν την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε να κλείσει το κενό που υπάρχει σε αυτό το επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είπαν, η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τραπεζική χρηματοδότηση, την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν σήμερα να καλύψουν λόγω των ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, αυτήν τη στιγμή οι εγχώριες τράπεζες είναι σε θέση ταυτόχρονα με τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, να δημιουργούν κεφαλαιακά μαξιλάρια, που θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα, τόνισαν ότι οι εργασίες στην επιχειρηματική πίστη ήδη κινούνται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και πως στόχος από εδώ και στο εξής αποτελεί η αύξηση των εκταμιεύσεων στα δάνεια λιανικής και ειδικότερα στη στεγαστική πίστη.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία τα υπόλοιπα συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς οι αποπληρωμές παλαιών δανείων υπερβαίνουν τις νέες χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο, θεωρούν ότι με την υποχώρηση του κόστους χρήματος και το λανσάρισμα πιο προνομιακών προϊόντων η ζήτηση από τα νοικοκυριά για δάνεια στέγης θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από το σύνολο των μεταβιβάσεων στα ακίνητα ύψους 7 δισ. ευρώ, τα δάνεια αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% περίπου και αυτό θα πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα έτη.

Keywords
Αναζητήσεις
etoimes-gia-exagores-sto-exoteriko-oi-systimikes-trapezes--anoigoun-kai-allo-tis-kanoules-ton-daneion.htm
Τυχαία Θέματα