Ευρωβαρόμετρο: Οι προκλήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης – ένας στους δύο νέους θεωρεί την κλιματική αλλαγή παγκόσμια πρόκληση
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή δημοσιεύσαν από κοινού τα αποτελέσματα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου για το Μέλλον της Ευρώπης.
Πάνω από ένας στους δύο νέους θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της ΕΕΕννέα στους δέκα νέους Ευρωπαίους συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους (91% στις ηλικίες 15-24), άποψη με την οποία συμφωνεί το 87% των ερωτηθέντωνΤο 43% θεωρεί ότι το κύριο όφελος από τη συμμετοχήΤο Μέλλον της Ευρώπης
Καθώς διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες του 2022 (που έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας), η σημερινή έρευνα αναδεικνύει τις απόψεις των νέων Ευρωπαίων σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Το σημερινό Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 91% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του, ενώ συμφωνούν και τα άτομα 55 ετών και άνω σε ποσοστό 84%. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν σχεδόν καθολικά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: 88% πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία μας, ενώ 80% συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και να προωθηθεί η ανάπτυξη της αγοράς οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών.
Άλλες μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις που επισημάνθηκαν από τους ερωτηθέντες είναι η υγεία (34%) και η αναγκαστική μετανάστευση και ο αναγκαστικός εκτοπισμός, που αναφέρθηκαν από περίπου 30% των ερωτηθέντων.
Η ύπαρξη συγκρίσιμου βιοτικού επιπέδου (31%) και κοινής πολιτικής για την υγεία (22%) είναι οι δύο πιο χρήσιμες πτυχές για το μέλλον της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δίνουν επίσης προτεραιότητα στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών (21%) και στην ενεργειακή ανεξαρτησία (20%).
Πλεονεκτήματα, προκλήσεις και αξίες της ΕΕ
Οι τέσσερις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΕ που αναφέρθηκαν περισσότερο είναι οι κοινωνικές ανισότητες (36%) και η ανεργία (32%), ακολουθούμενες από το μεταναστευτικό (31%). Όπως και με τις παγκόσμιες προκλήσεις, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή κατέχουν επίσης υψηλή θέση στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και αναφέρθηκαν από το 32% των ερωτηθέντων.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην ΕΕ (27%) αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα της ΕΕ και ακολουθεί η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική της δύναμη (25%).
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η ειρήνη (49%), η ελευθερία της γνώμης (47%), η κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη (45%) και η ανεκτικότητα και το ανοιχτό πνεύμα προς τους άλλους (44%) είναι οι αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με τρίτες χώρες.
Η ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι είναι ικανοποιημένοι που ζουν στην ΕΕ (81%) και στη χώρα τους (89%), ενώ είναι επίσης ικανοποιημένοι με την οικογενειακή τους ζωή (89%).
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Περίπου το 43% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το κύριο όφελος από τη συμμετοχή της νέας γενιάς στη Διάσκεψη είναι η εστίαση σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Περαιτέρω οφέλη από τον καίριο ρόλο τους στη Διάσκεψη είναι η ενέργεια και τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που επιφέρουν (αναφέρθηκαν από το 35% των ερωτηθέντων), καθώς και η προσπάθειά τους ώστε στο μέλλον η Ευρώπη να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας (33%).
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη συνεισφορά και τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Αν και η απάντηση σε μια έρευνα είναι το μέσο που προτιμούν, όπως κατέδειξαν περισσότερες από τις μισές απαντήσεις (59%), σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (46%) θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να συμμετέχει σε συνεδριάσεις στην περιοχή του/της. Η συμμετοχή σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις (40%), η υποβολή ιδεών και προτάσεων σε πολιτικούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (39%) και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τη Διάσκεψη (39%) ακολουθούν κατά σειρά ως οι πιο ελκυστικές μορφές συμμετοχής των πολιτών.
Συνολικά, οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (44%), την υγεία (40%), καθώς και μια ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερες θέσεις εργασίας (40%) ως βασικά ζητήματα για τη Διάσκεψη.
Υπάρχει σαφής προσδοκία ότι η Διάσκεψη θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Πράγματι, οι ερωτηθέντες θα ενθαρρύνονταν περισσότερο να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Διάσκεψης εάν ήταν πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή τους θα είχε πραγματικό αντίκτυπο (53%).
Η φωνή των πολιτών στην ΕΕ
Το 90% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι οι φωνές των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Το 55% αναφέρουν την ψήφο στις ευρωπαϊκές εκλογές ως έναν από τους πλέον αποτελεσματικότερους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ αφουγκράζονται τις απόψεις τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σούπερ μάρκετ: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σήμερα
- Μάριο Ρίζος (Aurarius Investment): Μεγάλη επένδυση στην υδροπονική παραγωγή στη Μαγνησία
- Ιαπωνία: Νεκρός γιατρός έπειτα από 12 ώρες ομηρίας από άνδρα που τον επισκέφθηκε
- Τζέιμι Ντίμον: Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan που δημιούργησε τον πρώτο «μονόκερο» της χώρας
- Νέο οnline marketplace για την αγορά ένδυσης
- Στο παραπέντε η αναστολή πλειστηριασμού για το σπίτι του Σπύρου Βασιλείου – Εκεί δημιουργήθηκαν τα περισσότερα έργα του
- Διαμάχη ξέσπασε για το δωρεάν... γκάζι στο Internet
- Πώς βγάζει δισεκατομμύρια ο Πούτιν: Οι τρεις θεωρίες
- Self test: Εάν δεν τα αποθηκεύσετε σωστά, αυξάνεται ο κίνδυνος για λάθος διάγνωση
- Άρχισαν τα...όργανα με την πρόταση μομφής- Διαξιφισμοί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ευρωβαρόμετρο: Οι προκλήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης – ένας στους δύο νέους θεωρεί την κλιματική αλλαγή παγκόσμια πρόκληση
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου 2022
- ΗΠΑ: Ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία
- Βαρουφάκης-ΜέΡΑ25: Μομφή στην “Μητσοτάκης ΑΕ” αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
- ΔΕΔΔΗΕ: 100 παροχές σε Μαραθώνα και Κορωπί οι κυριότερες εκκρεμότητες
- Δηλώσεις Οικονόμου στο STAR για κακοκαιρία, ευθύνες, αποζημιώσεις, πρόταση μομφής
- Ούτε την Παρασκευή ανοίγουν τα σχολεία – Ακόμα να καθαρίσουν οι δήμαρχοι τους δρόμους…
- O μεγάλος ημιτελικός Τσιτσιπάς vs Μεντβέντεφ στο Eurosport 1 από τη Nova
- Αρνητικό κλείσιμο στη Wall Street την Πέμπτη
- Διαψεύδει ο Στυλιανίδης την “Αττική Οδό” – Δεν μας ζήτησαν να κλείσουμε τον δρόμο για τα φορτηγά”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ινστιτούτο DIW: Προς ύφεση η γερμανική οικονομία λόγω Όμικρον
- Μικρή φάλαινα βγήκε στα ρηχά στον Άλιμο- Είναι τραυματισμένη (video)
- 28/1 2000: Στεφανόπουλος, Σημίτης, Χριστόδουλος, εγκαινίασαν το μετρό της Αθήνας
- Το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla θα ξεπεράσει και τα αυτοκίνητα
- Οκτώ μνηστήρες για την «αρχιτεκτονική» του Μινιόν
- Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για το υψηλό ενεργειακό κόστος
- ΡΑΕ: Όχι σε νέους αγωγούς για την υπόγεια αποθήκη
- Παγώνη: Κανένας διασωληνωμένος με τρεις δόσεις εμβολίου
- Κίνα: Αιολική και ηλιακή ενέργεια το 50% του ενεργειακού μίγματος το 2022
- Ινστιτούτο DIW: Η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση