Φλαμπουράρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται βιαίως να καταλάβει ότι κάποιες φορές αλλάζεις “θέσεις” για να μην αλλάξεις αξίες»

Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζει ότι το κυβερνόν κόμμα πρέπει «να ενισχυθεί πολλαπλώς» μέσα από το συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το «νέο ρόλο του: την κοινωνική γείωση της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο κ. Φλαμπουράρης προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Συγκρούστηκε με τον εαυτό του και τις βεβαιότητές του και καλείται βιαίως να καταλάβει ότι κάποιες φορές αλλάζεις “θέσεις”

για να μην αλλάξεις αξίες».

Παράλληλα, απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος και για τη δεύτερη δόση και για τη διευθέτηση του χρέους. Ενώ επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, αλλά με αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας και όχι με ξεπούλημά της και χαρακτηρίζει «καθημερινό στοίχημα» την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Ακόμη, σχετικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθαρίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της πολιτικής λιτότητας είναι σαφής και ότι όποιος στοιχίζεται έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια είναι σύμμαχος και σημειώνει ότι ο Αλ. Τσίπρας καλεί τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες «να μετατοπιστούν αριστερά, αίροντας τη στήριξή τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, ώστε η μετατόπισή τους, συναρτώμενη με τις κοινωνικές διεργασίες, να οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», σημειώνει.

Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης απαντώντας σε ερώτηση για τη φημολογία σχετικά με την πρόσφατη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, αναφέρει: «Η Αριστερά έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την ελευθερία της γνώμης και την ελευθεροτυπία. Η Δικαιοσύνη καλείται και στην περίπτωσή μας (σ.σ. τραγωδία στην Αίγινα) να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Αντίστοιχα, υποχρέωση του πολιτικού συστήματος είναι να προστατεύσει την ποιότητα του δημόσιου λόγου».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

το κείμενο της συνέντευξης του Αλέκου Φλαμπουράρη:

Βρεθήκατε μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Θοδωρή Δρίτσα στη δίνη μιας «κίτρινης» φημολογίας σχετικής με την πρόσφατη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα. Πέραν της παραδημοσιογραφίας, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι κόμματα και δημοσιολόγοι έλαβαν αφορμή από αυτά τα ψεύδη και άφησαν αιχμές εναντίον σας;

«Η Αριστερά έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την ελευθερία της γνώμης και την ελευθεροτυπία. Η Δικαιοσύνη καλείται και στην περίπτωσή μας να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

Αντίστοιχα, υποχρέωση του πολιτικού συστήματος είναι να προστατεύσει την ποιότητα του δημόσιου λόγου και ομολογώ ότι δεν περίμενα κάποιοι της αντιπολίτευσης, όσο και αν πιέζονται από πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα, να κλείνουν το μάτι σ’ αυτές τις χυδαιότητες.

Η μόνη μου ελπίδα στη συνάντησή μου για άλλη μια φορά με την ανθρωποφαγία είναι η κοινωνία, η οποία πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της καταλαβαίνει».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές, άλλοι θεωρούν ότι αυτές είναι πολύ πιθανές. Σκέφτεστε την προσφυγή στις κάλπες αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» ή αν η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι δυσχερής για την κυβέρνηση;

«Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι για τετραετή διακυβέρνηση. Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, αφού ούτε ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί, οι δε διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος και για την αναμενόμενη δεύτερη δόση και ως προς τη διευθέτηση του χρέους.

Η Ν.Δ. τις ζητά για να συντηρεί τον μύθο της «αριστερής παρένθεσης». Αλλά είναι δυνατόν οι πολίτες να επαναφέρουν αυτούς που τους κατέστρεψαν;».

Τι είδους εξαγγελίες πρέπει να αναμένουμε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;

«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όραμά μας για την Ελλάδα, ό,τι αποκαλούμε δίκαιη ανάπτυξη. Επίσης θα εξηγήσει το πώς με πολιτικές μας επιλογές μέχρι σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά βήμα βήμα και στα επόμενα χρόνια θα επιδιώκουμε το όραμά μας να γίνεται πραγματικότητα.

Αυτό θα αποκαλύψει και το στρατηγικό αδιέξοδο κομμάτων, όπως η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, που υπερασπίζονται την αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική και για να προστατεύσουν τα συστήματα διαπλοκής στα οποία στήριξαν και στηρίζουν την ισχύ τους, αντιστέκονται στις μεγάλες θεσμικές, δημοκρατικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή μας».

Βάλλεται επίσης η κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στις επενδύσεις. Ορισμένοι λένε ότι εφόσον δεν πιστεύετε στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπορείτε να τις φέρετε και εις πέρας…

«Κριτική εκ του πονηρού. Οι ιδιωτικοποιήσεις της Ν.Δ. ταυτίζονται με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και αυτό έκανε όσο ήταν στην κυβέρνηση. Αυτή την πολιτική εμείς δεν την συνεχίζουμε.

Αντιθέτως, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, είναι επείγουσα ανάγκη για την επιβίωση της χώρας και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Θα συνεργαστούμε με ιδιώτες-επενδυτές εφόσον η συνεργασία αυτή είναι επωφελής για την κοινωνία.

Δηλαδή να αξιοποιήσουμε την ελληνική περιουσία, όχι να την ανταλλάξουμε για ένα μικρό κομμάτι του χρέους. Αυτή είναι διαδικασία επίπονη, πολυπαραγοντική και εξελίσσεται σε ασφυκτικά περιθώρια. Παρά ταύτα ακόμα και τις συμβάσεις που κληρονομήσαμε τις βελτιώσαμε όσο γινόταν. Τέτοια παραδείγματα είναι το Ελληνικό, ο ΟΛΠ και τα 14 αεροδρόμια».

Και πώς θα προσελκύσετε νέες επενδύσεις;

«Ξέρετε, η περιβόητη «προσέλκυση επενδυτών» (τους οποίους βεβαίως δεν κατόρθωσαν να φέρουν τα προηγούμενα χρόνια οι επικριτές μας) ελάχιστα κρίνεται από πολιτικές απόψεις, αλλά προκύπτει μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως είναι η σταθερή οικονομία, το γεωπολιτικό εκτόπισμα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η χρήση εργαλείων οικονομικο-κοινωνικής ανάπτυξης.

Και δεν υπάρχει νομίζω κανείς που να ισχυρίζεται ότι βρήκαμε τέτοιες συνθήκες και τις υπονομεύσαμε. Αντιθέτως, με μέθοδο και σύστημα, εργαζόμαστε καθημερινά για τη δημιουργία τους. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε τη συμφωνία.

Γι’ αυτό αναπτύσσουμε πολυσχιδή διπλωματία. Γι’ αυτό συγκρουόμαστε καθημερινά με τη γραφειοκρατία και τις παθογένειες της κρατικής λειτουργίας. Γι’ αυτό αναζητούμε εναγωνίως νέα εργαλεία. Γι’ αυτό αγκαλιάζουμε κάθε κομμάτι της οικονομίας που μπορεί να διασωθεί και να δουλέψει.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για συλλογικές συμβάσεις, για πολύ καλύτερο και σταθερό μεροκάματο. Είναι το καθημερινό μας στοίχημα».

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, ενώ η πλειονότητα των ηγετών του Νότου, που θα έλθουν στην Αθήνα, ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια. Μήπως αυτές οι συναντήσεις αποτελούν και ένα έμμεσο κάλεσμα σε κόμματα του Κέντρου για κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Βασίλης Λεβέντης ούτως ή άλλως σας στέλνει ουκ ολίγα «σήματα» προκειμένου να συνεργαστείτε…

«Η θέση του πρωθυπουργού, ως εκφραστή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι σαφής: το μέλλον της Ευρώπης προϋποθέτει ανατροπή της υφεσιακής και άδικης πολιτικής της λιτότητας χάριν της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Διαφορετικά, η θέση των εργαζομένων πανευρωπαϊκά θα επιδεινώνεται διαρκώς σε βάρος της Ευρώπης και υπέρ των εχθρών της Ευρώπης και της Ακροδεξιάς.

Τους καλεί λοιπόν να μετατοπιστούν αριστερά, αίροντας τη στήριξή τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, ώστε η μετατόπισή τους, συναρτώμενη με τις κοινωνικές διεργασίες, να οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Οποιος όχι μόνο την αναγνωρίσει, αλλά και στοιχηθεί εμπράκτως σ’ αυτήν την προσπάθεια, είναι σύμμαχός μας».

Τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες παθογένειες του παρελθόντος θεωρείτε πως πρέπει να ξεπεραστούν κατά προτεραιότητα;

«Κατ’ αρχάς, αντιδρώ σε τοποθετήσεις που υπαινίσσονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κάτι άλλο από αυτό που ήταν πριν, και μάλιστα τόσο ριζικά διαφορετικό, που οφείλει να πετάξει το παρελθόν του ως «παθογένεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Συγκρούστηκε με τον εαυτό του και τις βεβαιότητές του και καλείται βιαίως να καταλάβει ότι κάποιες φορές αλλάζεις «θέσεις» για να μην αλλάξεις αξίες. Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχυθεί πολλαπλώς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο του: την κοινωνική γείωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τον όρο «κοινωνική γείωση» εννοώ μια αμφίδρομη σχέση που περιλαμβάνει (α) μια διαρκή μέριμνα του κόμματος για τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να υπερασπίζεται πράγματι τα λαϊκά συμφέροντα, (β) την οργάνωση των πολιτών με στόχο να στηριχθεί και να βελτιωθεί η κυβερνητική πολιτική.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω κομβικής σημασίας ζητήματα, χρειάζεται εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα και η ενίσχυση και ο πολλαπλασιασμός των μελών του».

Keywords
Τυχαία Θέματα