Φόρος 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets – Έρχεται η…ανάπτυξη!

Η κυβέρνηση με τροπολογία επιβάλλει εφάπαξ «εύλογη αμοιβή» 2% υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.

Περιλαμβάνει όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), τα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ).

O

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) χθες έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο. Ο κύριος Τζήκας μάλιστα, εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα