Στουρνάρας: Χρειάζονται αυξήσεις επιτοκίων με συνετά βήματα – Κορύφωση πληθωρισμού εντός του 2022

Κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προβλέπει εν συνεχεία πτώση το 2023 προτού υποχωρήσει κοντά στο στόχο 2% της ΕΚΤ το αμέσως επόμενο

έτος.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστρία, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αγγίξει το 9% αυτό το μήνα και ενδεχομένως να συνεχίσει να κινείται σε διψήφιο νούμερο έως τα τέλη του έτους με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την κατανάλωση με κίνδυνο να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση.

«Κατά την άποψή μου, φέτος θα δούμε τον πληθωρισμό να κορυφώνεται και εν συνεχεία θα παρατηρήσουμε μία σταθερή αποκλιμάκωση, θα υποχωρήσει σταδιακά το 2023 και θα αρχίσει να συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ το 2023», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, είπε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης είναι υπαρκτός, όμως εκτιμά ότι η περαιτέρω αλλά σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι η ενδεδειγμένη πολιτική.

Ο ίδιος θεωρεί ως ουδέτερο το  επίπεδο μεταξύ 0,5% και 1,5%, δηλ. το επίπεδο αυτό των επιτοκίων που ούτε περιορίζει ούτε και ενισχύει την ανάπτυξη. Ανέφερε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλα βήματα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ανάγκη για μία «μεγάλη κίνηση», ενώ θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση στην κατεύθυνση προς την ομαλοποίηση, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα σχόλιά του, όπως σημειώνει το Reuters, είναι τα πρώτα pπου έρχονται σε αντιδιαστολή με τις εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις της τάξεως των 50 – 75 μονάδων βάσης, υπέρ των οποίων τάσσονται ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες άλλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστρία, όπως μεταδίδει το Reuters. «Η σταδιακή ομαλοποίηση θα είναι η κατάλληλη».

Ο επικεφαλής της Bundesbank ζητά μεγάλη αύξηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, ακολουθώντας και άλλους αξιωματούχους που έχουν ζητήσει μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα και το μόνο πραγματικό ερώτημα σχετικά με τον Σεπτέμβριο φαίνεται να είναι εάν η τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα