Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εύθραυστη η ανάκαμψη – Θα διακοπεί χωρίς μεταρρυθμίσεις
Θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την έξοδο της χώρας στις αγορές.
την τριμηνιαία έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υπογραμμίζουν ότι η οικονομία άντεξε για να προσθέσουν ότι «η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ΄ αρχάς, θετικό».
Για το 2017 προβλέπουν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό
– Εξοδος στις αγορές: Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης – έστω και ασθενούς –για το 2017, είναι ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με δεδομένη την συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία). Μπορεί επομένως να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες (συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης» και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές.
– Τέσσερις παράγοντες κρίνουν αν η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια: Η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν:
1) συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας,
2) διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων,
3) επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας και
4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
– Η οικονομία άντεξε: Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ΄ αρχάς, θετικό. Η οικονομία άντεξε τις διαταραχές του 2015 – τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υφεσιακή οικονομική πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και λιγότερο στη εξορθολογισμό των δαπανών, την παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αβεβαιότητες για την τύχη των μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία μειώνεται μολονότι διαπιστώνουμε ανησυχητικά δομικά χαρακτηριστικά στις αγορές εργασίας (αύξηση της ευκαιριακής απασχόλησης κλπ).
Γενικότερα, η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Για το 2017 προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν.
Για το 2017 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί μάλιστα ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% και το 2018 το 3%.
Εύθραυστη ανάκαμψηΗ διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.
Επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων τριμήνων έδειχναν ότι η οικονομία κινούνταν στα όρια της στασιμότητας από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 (με την αναιμική του μεγέθυνση) είχαμε πίσω μας τριάμισι χρόνια κίνησης γύρω από το μηδέν ενώ μπροστά μας περιμένουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες.
Επίσης, οι αρχικές προβλέψεις για το 2017 χειροτέρευαν. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός είχε στηριχθεί σε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, αλλά πιο πρόσφατες προβλέψεις (π.χ. ΚΕΠΕ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ) υπολογίζουν ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 1,4-1,8 %. Ας σημειωθεί ότι ορισμένες εξωτερικές πηγές προβλέπουν ακόμα χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, κάτω του 1%
Οι αριθμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν πλήρως το βάθος των προβλημάτων της χώρας ούτε τις επισφάλειες.
Σύμφωνα με το ΓΠΒ το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί κατ’ αρχάς προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας
Το σημαντικότερο στοιχείο του προηγούμενου τριμήνου ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία για το συμπληρωματικό μνημόνιο και την εκταμίευση των δόσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αισιοδοξία για την τελική έκβαση του εγχειρήματος της προσαρμογής. Με κριτήριο τη συμφωνία αυτή το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Χαρακτηριστικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να ανεβαίνει και οι «αποδόσεις» των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αγορών για ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων όπως έδειξε η επιτυχής έκδοση ομολόγων τους.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος προστίθεται στα θετικά νέα, κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, διότι, πρώτον, ή διαδικασία αυτή ήταν ξεπερασμένη καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης λόγω Μνημονίων και, δεύτερον, η άρση της δεν συνεπάγεται το τέλος της εποπτείας.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται σήμερα από το πρόγραμμα στήριξής της. Μετά το 2018 προβλέπεται να υπαχθεί στις διαδικασίες εποπτείας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στ. Κούλογλου για Γ. Βαρουφάκη: Ένας σπιούνος στο δωμάτιο
- Πέθανε η Barbara Sinatra
- Με ...ιταλικό αέρα το νέο εγχείρημα από τον όμιλο Goody's- Everest
- Εισβολή του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή
- Διπλή παγίδα για τους επαγγελματίες
- Η πρωτοβουλία του Yoda.gr για την προστασία του περιβάλλοντος
- Ερχεται ερμηνευτική εγκύκλιος για τα POS
- Εισβολή του "Ρουβίκωνα" στο προαύλιο της Βουλής
- Τηλεοπτική συνέντευξη Τσίπρα στον Alpha, με τον... αέρα των αγορών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ανοίγει η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας μετά από 7 χρόνια
- Μίχαλος: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εύθραυστη η ανάκαμψη – Θα διακοπεί χωρίς μεταρρυθμίσεις
- Ντου του «Ρουβίκωνα» στο προαύλιο της Βουλής – Συνθήματα για την Ηριάνα
- Η Β. Θάνου επιτίθεται στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
- Κ. Μίχαλος: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εύθραυστη η ανάκαμψη – Θα διακοπεί χωρίς μεταρρυθμίσεις
- Κ. Μίχαλος: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Η Β. Θάνου επιτίθεται στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
- Ντου του «Ρουβίκωνα» στο προαύλιο της Βουλής – Συνθήματα για την Ηριάνα
- Μίχαλος: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Ανοίγει η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας μετά από 7 χρόνια
- Νοβότνι – ΕΚΤ: Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αλλά δεν αρκεί – Οι επιλογές για το χρέος
- Η αλήθεια για το 5ετές ομόλογο και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
- ΣΙΔΜΑ: Εξετάζει σενάρια αναδιάρθρωσης δανεισμού για βελτίωση ιδίων κεφαλαίων
- ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Προχωρά το σχέδιο για τη νέα Βιομηχανική Περιοχή Κοζάνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ποτάμι: Τελικά και ο Ρουβίκωνας έχει ψυχή
- Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη
- Π. Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): "Ανώτερη των προσδοκιών", η έξοδος στις αγορές
- Με ...ιταλικό αέρα το νέο εγχείρημα από τον όμιλο Goody's- Everest
- Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Δημοσιονομική σταθερότητα κι όχι χαλάρωση μετά το ομόλογο
- Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στη Βουλή
- Kαλύτερα των προσδοκιών τα κέρδη της Boeing
- Ανησυχία Ε.Ε. για τις νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Αμφίπολη κινδυνεύει το υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει
- Κυρ. Μητσοτάκης από τον «Πρίνο ΙΙ»: Υποχρέωση της χώρας η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου