Η UBS στο “σκαμνί” σε ΗΠΑ και Γαλλία – Πουλούσε τοξικά επενδυτικά προϊόντα, ξέπλενε μαύρο χρήμα

Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να διώκουν τις τράπεζες που συνειδητά πώλησαν τοξικά επενδυτικά προϊόντα σε πελάτες. Αυτή τη φορά αναφερόμαστε στην ελβετική UBS, η οποία κατηγορείται από την αμερικανική Δικαιοσύνη πως απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από πελάτες για «καταστροφικούς» τίτλους στεγαστικών δανείων

που τους πούλησε, σύμφωνα με αγωγή 302 σελίδων που κατατέθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρίτσαρντ Ντόναχιου της περιφέρειας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, η UBS και οι μονάδες της τιτλοποίησαν στεγαστικά δάνεια άνω των 41 δισ. δολαρίων, στερώντας κρίσιμες πληροφορίες από πελάτες και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις περιουσίες τους. Η υπόθεση αυτή ανοίγει μία διετία αφού η Deutsche Bank και η Credit Suisse συμφώνησαν να καταβάλουν συνολικά 12,5 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο κατηγορητήριο τονίζεται πως υπάλληλοι αποκαλούσαν τους τίτλους αυτούς «λέπρα».
Προβλήματα με τη Δικαιοσύνη έχει o ελβετικός τραπεζικός όμιλος και στη Γαλλία. Εκεί οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη UBS πως βοήθησε πολίτες της χώρας να φοροδιαφύγουν και να ξεπλύνουν «μαύρο» χρήμα με τη δημιουργία αριθμημένων λογαριασμών και καταπιστευμάτων (trusts).

Η UBS αρνείται τις κατηγορίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρει ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος. «Η UBS θα αρνηθεί τις κατηγορίες και θα προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της. H UBS δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομική θέση της και είναι απόλυτη προετοιμασμένη για να την υπερασπιστεί ενώπιον του δικαστηρίου».

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει στο κατηγορητήριο πως η UBS παραπλάνησε επενδυτές για την ποιότητα των στεγαστικών δανείων που είχε τιτλοποιήσει από το 2006 μέχρι το 2007. Από τους 42 τίτλους στεγαστικών δανείων οι 40 παρουσίασαν «μεγάλες απώλειες», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η τακτική της UBS μπορεί να την ανταμείψει, αλλά ενέχει, επίσης, κινδύνους, εάν χάσει σε αυτήν τη δικαστική διαμάχη.

Ανάλογη στάση είχε τηρήσει η Barclays προ διετίας όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης. Τελικά η Barclays κατέβαλε, φέτος, 2 δισ. δολάρια που είναι λιγότερο από το ήμισυ που επιδίωκαν οι αμερικανικές αρχές.

Η Countrywide, που περιλαμβάνεται στον όμιλο της Bank of America, ήταν η πρώτη που δικάστηκε για την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων δανείων στη Fannie Mae και στη Freddie Mac, αλλά το εφετείο απέρριψε απόφαση για την καταβολή 1,3 δισ. δολαρίων.

Δεν είναι πρώτη φορά που η UBS έρχεται αντιμέτωπη με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Toν Φεβρουάριο του 2009, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος συμφώνησε να καταβάλει 750 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είχε κατηγορηθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε σε Αμερικανούς πελάτες για να φοροδιαφύγουν. Είχε, επίσης, αποκαλύψει την ταυτότητα 4.450 Αμερικανών που ήταν ύποπτοι φοροδιαφυγής, με «σκιώδεις» περιουσίες, τουλάχιστον ενός εκατ. ελβετικών φράγκων ή 988.000 δολαρίων έκαστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα