Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της

Η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη σήμερα την πολιτική της, ελέγχοντας την αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων που έλαβε το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού καθώς και ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειές τους.

Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα σε ύψος – ρεκόρ και πλήρωσε τις τράπεζες

για να τις δανείσει χρήματα, με την ελπίδα ότι θα περισώσει όσο το δυνατόν την ευρωπαϊκή οικονομία έως ότου η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά μετά την πανδημία. Οι αποφάσεις της, όμως, ελήφθησαν βιαστικά και καθοδηγούνταν συχνά από μεγάλες εντάσεις στις αγορές, όπως την έκρηξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας την άνοιξη, οδηγώντας ορισμένους να την επικρίνουν ότι καταστρατηγεί πολύ τους δικούς της κανόνες.

Η μη λήψη και άλλων μέτρων από την ΕΚΤ θα διατηρήσει επίσης την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν τελικά στη δημοσιονομική στήριξη που έχει καθυστερήσει, ένα μέτρα απόλυτα αναγκαίο που θα μείωνε το βάρος για τη νομισματική πολιτική. Το διάλειμμα στη λήψη μέτρων υποστηρίζεται και από μία σειρά καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων – μετά τη διψήφια πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους – τα οποία υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης πιθανόν να μην ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Η απειλή για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας εγείρει, ωστόσο, αμφιβολίες σχετικά με την ταχύτητα της ανάκαμψης, όπως έχει τονίσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία ανάκαμψη που θα χαρακτηρίζεται από «δύο βήματα εμπρός, ένα βήμα πίσω».

Για τους οικονομολόγους, η λήψη και άλλων μέτρων από την ΕΚΤ είναι θέμα χρόνου. Όταν θα χρειασθεί κάτι τέτοιο, η τράπεζα είναι πιθανόν να αυξήσει περαιτέρω τις αγορές ομολόγων, να προσφέρει μία μεγαλύτερη εξαίρεση των καταθέσεων των τραπεζών στην ΕΚΤ από την επιβολή αρνητικού επιτοκίου και θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα ομόλογα από διάφορους θεσμούς της ΕΕ που στηρίζουν την ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα