Η εστίαση “θύμα” και των κάλπικων στοιχείων για τζίρο και εργαζόμενους – Έχασε 1,8 δισ, πήρε 1,9 δισ και …βάζει λουκέτο – ΓΙΑΤΙ;;

Για την εστίαση και για την…πολυπλοκότητα που υπάρχει σε αυτό τον τομέα,  μίλησε μεταξύ άλλων στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.  Όπως είπε, το 2019 η εστίαση είχε περίπου 77.000 επιχειρήσεις και σε αυτές εργάζονταν περισσότεροι από 400.000 υπάλληλοι. Το 2020 τέθηκαν σε αναστολή περίπου 258.000.

Ο τζίρος της εστίασης, είπε,  από τα 6,4 δις του 2019 έπεσε το 2020 στα 4,6 δις.Δηλαδή,
οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1,8 του τζίρου τους.Από την πλευρά της κυβέρνησης, δόθηκε η ενίσχυση μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,9 δισ. ( Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος…).Ερώτηση: Γιατί λοιπόν υπάρχει πρόβλημα αφού υπερκαλύφθηκε ο χαμένος τζίρος; Και μάλιστα όταν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν τον έχασαν εξ ολοκλήρου, αφού λειτουργούν με delivery & take away;Η απάντηση που δεν έδωσε με καθαρά λόγια ο υπουργός, είναι ότι στον κλάδο αυτό (φυσικά και δεν είναι ο μόνος) υπάρχει τεράστια απόκρυψη τζίρου, πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή (ΦΠΑ) και …φουλ αδήλωτη εργασία.Άρα, ναι μεν δόθηκαν οι ενισχύσεις, αλλά πάνω σε κάλπικα στοιχεία.Έτσι εξηγείται και το κύμα των λουκέτων που θα έλθει, αλλά και η αγανάκτηση πολλών εργαζομένων (με μαύρα) στον κλάδο που δεν μπορούν τώρα να τα βγάλουν πέρα, καθώς δεν ήταν ασφαλισμένοι από τους εργοδότες και δεν παίρνουν τις ενισχύσεις.ΥΓ 1: Δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης η παραπάνω περιγραφόμενη…απερίγραπτη κατάσταση. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους κλάδους της …άναρχης οικονομικής – επιχειρηματικής δομής της χώρας.ΥΓ 2: Τελικά κερδισμένες στο τέλος της ημέρας θα βγουν οι αλυσίδες εστίασης. Πρώτο, γιατί έχουν δώσει τα σωστά στοιχεία τζίρου, άρα παίρνουν τις ενισχύσεις που τους αναλογούν. Και δεύτερο, γιατί το λουκέτο στα “μικρομάγαζα”, θα οδηγήσει τζίρο σε αυτές όταν ανοίξει η αγορά.ΥΓ 3: Κάπου εδώ, δικαιώνεται και η επιχειρηματολογία των τραπεζών σχετικά με τις κατηγορίες ότι δεν χρηματοδοτούν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις τώρα που έχουν ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα