Η Ινδία του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων στο έλεος του κορωνοιού – Παγκόσμια κινητοποίηση

Με ένα εκτενές άρθρο του ο Guardian επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η έκρηξη του κορωνοϊού στην Ινδία αποτελεί παγκόσμια πρόβλημα.

«Η καταστροφή στην Ινδία φαίνεται να είναι το χειρότερο σενάριο που φοβούνται πολλοί από την πανδημία της Covid-19: ανίκανη να βρει επαρκή νοσοκομειακά κρεβάτια, πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων βυθίζεται κάτω από το βάρος των μολύνσεων».

Ο

Guardian στέκεται ιδιαίτερα στην εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση του κορωνοϊού παγκοσμίως:

Από τη μία υπάρχουν οι πλούσιες χώρες της Δύσης που δίνεται προτεραιότητα στα εμβόλια και από την άλλη η επιχείρηση «ισότητα των εμβολίων» από τον ΠΟΥ. «Με την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων που είναι απίθανο να αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η διεθνής ηγεσία και η αναγνώριση ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για τη διανομή εμβολίων για τη δίκαιη διανομή εμβολίων, η πανδημία μπορεί να απαιτεί μια περίοδο πιο εστιασμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων όπου πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες και μερικές φορές μη δημοφιλείς αποφάσεις», γράφει χαρακτηριστικά Peter Beaumont.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό απαιτεί από τις χώρες να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους κρίσεις υγείας για να δουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν επικίνδυνα νέα στελέχη και να παραταθεί η πανδημία, σημειώνει.

Η λανθασμένη εκτίμηση του Ινδού πρωθυπουργού

Ο δημοσιογράφος του Guardian σχολιάζει δηκτικά, στη συνέχεια, τη στάση του Ινδού πρωθυπουργού, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα του βρισκόταν στο «τελικό στάδιο» της πανδημίας τον Μάρτιο, χωρίς, ωστόσο, όπως φάνηκε, αυτό να είναι αληθές. Σε αυτό το σημείο, ο Beaumont υπενθυμίζει ότι η στάση του Ινδού πρωθυπουργού δεν ήταν διαφορετική από την λανθασμένη στάση που κράτησαν και ηγέτες της Δύσης, όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον.

«Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ινδία – μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτιση – είναι η τεράστια πιθανότητα βλάβης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ίσως σε μια κλίμακα που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στην πανδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ και ΕΕ έτοιμες να συνδράμουν την Ινδία

«Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, έπρεπε να παρέχει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερα έθνη, κυρίως στην Αφρική. Οι δόσεις έχουν πλέον εκτραπεί για τις ανάγκες της Ινδίας, η οποία αγωνίζεται να αποκτήσει υλικό για την παραγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ. Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία απέστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες», σημειώνει στη συνέχεια ο Guardian.

«Αλλά αυτό που χρειάζεται αμέσως η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που σήμερα συγκρατούνται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ και εργαλεία, όπως η αλληλουχία γονιδιωματικών, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των υπαρχόντων και των αναδυόμενων μεταλλάξεων», τονίζει.

Πάντως, ήδη, μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η ΕΕ έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν προκειμένου η Ινδία να ξεπεράσει την κρίση κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη πρόσθετης βοήθειας στους Ινδούς εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση εκεί.

Από την άλλη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ινδία. «Ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό», δήλωσε.

«Ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ’οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκείμενου να «υποστηρίξει τις προσπάθειες ώστε να αποτραπούν οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας αυτού του φρικτού ιού».

Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης προέρχεται από το πλεόνασμα των αποθεμάτων της Βρετανίας και η πρώτη αποστολή αναμένεται να φθάσει στο Νέο Δελχί νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ινδίας ως ένας φίλος και εταίρος κατά τη διάρκεια μιας πολύ ανησυχητικής περιόδου στην καταπολέμηση της COVID-19», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ινδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τη διεθνή κοινότητα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα