Η Κύπρος στη δίνη της κρίσης….Πως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος

Οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο στο μικροσκόπιο των σχολιαστών με αφορμή την έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ στη Λεμεσό. Στα πρωτοσέλιδα η δολοφονία των τριών κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι.

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Κύπρο μεταφέρεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την «ευρωκρίση» με αφορμή τη σημερινή έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό. Ο γερμανικός τύπος ερμηνεύει τη σημερινή συνάντηση στη Μεγαλόνησο ως έκφραση

πολιτικής στήριξης στον Νίκο Αναστασιάδη, υποψήφιο του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Άρθρο-ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Κύπρο, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Badische Zeitung και Stuttgarter Zeitung, επισημαίνει: «Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πετώντας αυτήν την Παρασκευή στην Κύπρο, μεταβαίνει στα σύνορα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Πολιτικά, όμως, η νησιωτική δημοκρατία βρίσκεται όσο ποτέ στο επίκεντρο –ωστόσο σε αρνητικά συμφραζόμενα.(…) Ποιος θα φανταζόταν ότι το μικρό νησί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα;» διερωτάται ο Γερμανός σχολιαστής. Είναι υπεραπλούστευση, όπως σημειώνει το άρθρο, να αναζητά ο κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας τα αίτια της κρίσης αποκλειστικά στις τράπεζες και εκτιμά: «Ο υπερδιογκωμένος και ανεπαρκώς ρυθμισμένος τραπεζικός τομέας είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα. Οι κύπριοι πολιτικοί ψήφισαν, μεν, μετά την ευρωπαϊκή ένταξη νόμους προκειμένου να περιορίσουν τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος, όμως στην πράξη λίγα άλλαξαν. Οι οικονομικές δομές διατηρήθηκαν αντί να εκσυγχρονιστούν: ένας διογκωμένος κρατικός μηχανισμός, συνδικάτα εχθρικά προς τις μεταρρυθμίσεις, υπερβολικές κοινωνικές παροχές, πολιτικός νεποτισμός».

Με αφορμή τις έντονες αντιρρήσεις -κυρίως από τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης- ως προς τη δανειακή ενίσχυση της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, η Tagesspiegel του Βερολίνου διακρίνει προεκλογικούς τακτικισμούς και σχολιάζει: «Οι ευρωδιασώστες διέθεσαν πρόσφατα στην Ελλάδα 20 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση των τραπεζών χωρίς να ρωτήσουν έστω και μία φορά σε ποιον χρωστούν αυτές οι τράπεζες και σε ποιον είχαν χορηγήσει γενναιόδωρα δάνεια. Τώρα όμως, που υποτίθεται ότι διακυβεύονται μόνο τα χρήματα Ρώσων επενδυτών, υιοθετείται σκληρή στάση. Αυτό αποτελεί ολοφάνερη προεκλογική τακτική. Εντούτοις, η συζήτηση που ξεκίνησαν οι εκλογικοί αντίπαλοι κρύβει μία μεγάλη ευκαιρία. Επιτέλους οι επικριτές της Άγκελα Μέρκελ από όλα τα κόμματα να επιβάλλουν αυτό που θα ήταν απαραίτητο από την αρχή: πλήρη διαφάνεια για το ποιοι επενδυτές που έκαναν παρακινδυνευμένες επενδυτικές κινήσεις επωφελούνται από την κρίση και πως μπορούν να συνεισφέρουν στα έξοδα».

Σκληρή κριτική στο πρόσωπο του κύπριου προέδρου ασκεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σχολιάζοντας: «Σε σύμπραξη με τις τράπεζες ο κομμουνιστής πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας παρέσυρε την Κύπρο σε βαριά οικονομική κρίση. (σ.σ. Οι πολίτες) Τον αποκαλούν ‘Καταστρόφια’ και μετρούν τις μέρες μέχρι την αποχώρησή του. Μένουν ακόμη 50, μετά θα περάσει στην ιστορία. Την πρώτη Μαρτίου ένα νέο πρόσωπο μετακομίζει στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Μόλις μέχρι το Μάρτιο επαρκούν και τα οικονομικά αποθέματα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών. Ο επόμενος πρόεδρος της Κύπρου κληρονομεί ένα χρεοκοπημένο κράτος και μπορεί ως πρώτη πράξη της θητείας του να υπογράψει το πακέτο λιτότητας με την Τρόικα. Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών, ταχείες ιδιωτικοποιήσεις για ένα δάνειο 17,5 δισ. ευρώ. Η γνωστή συνταγή».

Η είδηση της χθεσινής δολοφονίας των τριών γυναικών, στελεχών του κουρδικού PKK στο Παρίσι φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Σε σχετικό εκτενές της αφιέρωμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «δολοφονίες εναντίον των συνομιλιών» υπογραμμίζοντας: «Η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα με το PKK. Η αιματηρή δολοφονία στο Παρίσι έχει πιθανότατα σχέση με το ό,τι ακραία στοιχεία και στις δύο πλευρές χρειάζονται τη σύγκρουση».

Για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Παρίσι» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung θέτοντας κομβικά ερωτήματα: «Ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία των τριών κούρδων ακτιβιστριών; Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που θέλουν να αποτρέψουν τις διαπραγματεύσεις με το PKK ή αντίπαλοι των γυναικών από τις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης»;

Keywords
Τυχαία Θέματα