«Η ΝΔ θα πετύχει ακόμη μία νίκη» δήλωσαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς από το Ζάππειο
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υπογραμμίστηκε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη διαδρομή της Ελλάδας μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προβλήθηκε βίντεο με τις σημαντικές στιγμές
Ακολούθησε η προβολή μηνύματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτή την ξεχωριστή μέρα γιορτάζουμε την επανένωση μιας οικογένειας. Πριν από 44 χρόνια στο ίδιο μέρος που συναντιέστε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Από τότε, η Ευρώπη επέστρεψε στη γενέτειρά της, στο λίκνο του πολιτισμού, της επιστήμης και της δημοκρατίας. Και η Ελλάδα έλαβε τη θέση που της αξίζει στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Υπογράμμισε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια το έχει δει αυτό από πρώτο χέρι δουλεύοντας πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στις κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19 στο πλαίσιο των οποίων αγοράσαμε εμβόλια μαζί ως Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα στάθηκε αλληλέγγυα με την Ευρώπη και η Ευρώπη με την Ελλάδα. Και συνεχίζουμε να είμαστε ενωμένοι για την Ουκρανία, για τη δημοκρατία και για τις ευρωπαϊκές μας αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα», είπε.
Με αναφορά στην περυσινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τόνισε: «Αυτό είναι αξιοσημείωτο. Χάρη στο NextGenerationEU η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ στην πράσινη και ψηφιακή τεχνολογία, στη βιομηχανία και στις υποδομές». Ανέφερε το παράδειγμα των κουπονιών για tablets και υπολογιστές που δόθηκαν σε μαθητές τονίζοντας πως «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η συνολική ενίσχυση από το NextGenerationEU εκτιμάται ότι θα οδηγήσει έως και 62.000 Έλληνες πολίτες σε νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η ελληνική οικονομία επέστρεψε!». Και πρόσθεσε κλείνοντας το μήνυμά της: «Αυτή η χώρα είναι ένας φάρος όχι μόνο της αρχαίας σοφίας αλλά και της σύγχρονης ζωντάνιας και ανθεκτικότητας. Τα επιτεύγματά σας δείχνουν πραγματικά τον μακρύ δρόμο που έχουν διανύσει η Ελλάδα και η Ευρώπη μαζί αυτά τα τελευταία 44 χρόνια. Ευτυχισμένη Ημέρα της Ευρώπης».
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη
«Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, στον ίδιο χώρο, στο Ζάππειο, γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Χωρίς αμφιβολία τη σημαντικότερη και πιο καθοριστική εθνική επιλογή στη μεταπολεμική μας ιστορία.
Απόφαση η οποία επανασύνδεσε τη χώρα με το φυσικό γεωπολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό της χώρο. Επιτρέποντάς της να θέσει νέους φιλόδοξους στόχους σε όλα τα πεδία. Αυτή την μεγάλη επιτυχία γιορτάζουμε και απόψε», τόνισε από βήματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε τη δύσκολη πορεία μέσα από την οποία «η πατρίδα κατόρθωσε ένα μικρό θαύμα: να γίνει δεκτή στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, σηματοδοτώντας μαζί και το άνοιγμά τους προς το νότο, για να ακολουθήσουν ύστερα η Ισπανία και η Πορτογαλία, δύο άλλες νεαρές δημοκρατίες που έβγαιναν από δικτατορίες».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «καθόλου τυχαία, μάλιστα, όπως θύμισε και ο Κώστας, ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέτασσε πάντα την πολιτική όψη του εγχειρήματος, με κυρίαρχη εκείνα τα χρόνια τη θωράκιση του εύθραυστου δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί αυτό υπήρξε τελικά το θεμέλιο της μακροβιότερης και πιο γόνιμης Δημοκρατίας που έζησαν ποτέ οι Έλληνες. Και πάνω ακριβώς σε αυτή τη Δημοκρατία χτίστηκε και η οικονομική πρόοδος που ακολούθησε».
Έκανε όμως και μια επίκαιρη ιστορική υπενθύμιση, τονίζοντας ότι «στην αέναη διαδοχή των γεγονότων στην κορυφή τους στέκουν οι θρίαμβοι, αλλά σε κάθε στροφή καραδοκούν οι καταστροφές».
Υπογράμμισε επίσης τη σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη, πέρα από τα κομματικά όρια.
«Με άλλα λόγια, η πολιτική της παράταξης ήταν, είναι και θα είναι πολιτική αρχών, σε όποια κοινοβουλευτικά έδρανα και αν καθόμαστε. Για να μπορούμε σήμερα να συνεχίζουμε μια βαριά παράδοση 40 και πλέον χρόνων ως πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές, για να αναφερθώ μόνο στα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη κοινής πολιτικής κατά του Covid. Πρωταγωνιστές, μετά, στο ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όταν η πολιτεία οργάνωσε υποδειγματικά την εκστρατεία «Ελευθερία».
Πρώτοι τότε εισηγηθήκαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό, όταν από την εποχή των κρουσμάτων μπαίναμε στην εποχή της ανάκαμψης και η ελληνική πρόταση έγινε πραγματικότητα. Έτσι τα ταξίδια ξανάρχισαν στην Ευρώπη, με τους πρώτους επισκέπτες, θυμίζω, τότε να επανεκκινούν και τη μηχανή του ελληνικού τουρισμού.
Πρωταγωνιστές, επίσης, στην συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σήμερα θέλω να θυμίσω ότι ανήμερα 25η Μαρτίου του 2020 συνυπογράφαμε μαζί με άλλους ηγέτες επιστολή για μια λύση μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.
Πολλοί το θεωρούσαν, τότε, ανέφικτο. Και όμως, λίγο μετά, τον Ιούλιο, ήταν γεγονός. Και ναι, πήγα κι εγώ στις Βρυξέλλες. Δεν διαπραγματεύτηκα βέβαια 17 ώρες, αλλά πέντε μέρες, και έφερα πίσω στη χώρα 31 δισεκατομμύρια.
Πρωταγωνιστές σταθήκαμε και στην καθιέρωση πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου απέναντι στην ενεργειακή κρίση από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Μάιο του 2022 απηύθυνα επιστολή στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ζήτησα τότε να αντιτάξουμε στις αγορές τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρότασή μας έγινε τελικά ευρωπαϊκή απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα της Ευρώπης, λοιπόν, είναι πλέον στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων, έτοιμη να συμβάλλει με τις δικές της προτάσεις σε τρεις μεγάλες προκλήσεις που προβάλλουν για την επόμενη μέρα της Ένωσής μας: τη στρατηγική αυτονομία, τη γεωπολιτική Ευρώπη όπως την αποκαλούμε, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και την αναδιαμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ενός μόνιμου πυροδότη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί η προεκλογική συγκυρία. Πολύ περισσότερο όταν υψώνονται ξανά μπροστά μας παλιά φαντάσματα, ασυνάρτητες συμμαχίες, που ενώ θα έχουν καταδικαστεί στην κάλπη, μπορεί να αναζητούν την εξουσία ποντάροντας στην παγίδα της απλής αναλογικής. Και επιδιώκοντας νέες περιπέτειες με «Δήμητρες» μικρότερης αξίας ακόμα και από τα μυαλά των εμπνευστών τους. Γιορτάζουμε, συνεπώς, την ευρωπαϊκή μας παρουσία και προοπτική, ενώ μένουμε σε επιφυλακή, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσα κατακτήσαμε. Ούτε να εκχωρήσουμε σε άλλους ένα μέλλον που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε».
Τόνισε στο σημείο αυτό πως «το μήνυμα της 21η Μαΐου θα είναι καθοριστικό για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» και κλείνοντας υπογράμμισε: «Εμείς, η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών, σε ένα δεσμευόμαστε: ότι μαζί με όλους όσοι συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας, θα μείνουμε Ευρώπη, θα γίνουμε Ευρώπη, θα μεσουρανούμε στην Ευρώπη, για να γίνεται κι εκείνη όλο καλύτερη, και μαζί της θα γινόμαστε και εμείς καλύτεροι».
Ομιλία Κώστα Καραμανλή
Ακολούθησε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο λειτουργίας της σήμερα. Παράλληλα αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα ασκώντας κριτική στη στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο και θα κερδίσει και αυτές τις εκλογές.
Ανέφερε ότι το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή που είχε τρία κεφαλαιώδους σημασίας σκέλη: Πρώτον την ένταξη της χώρας μας, σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης έναντι της μόνιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ Ανατολών. Δεύτερον, την ένταξή της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και, τρίτον, την ένωσή της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών, διασφαλίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, «το οποίο στο παρελθόν συχνά είχε αμφισβητηθεί».
«Σήμερα σχεδόν όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχει παράσχει στην Ελλάδα τα αποτελεσματικότερα μέσα που είχε ποτέ στην διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, δηλαδή την προάσπιση της ασφάλειάς της, την προώθηση της ευημερίας και την εμπέδωση σταθερού δημοκρατικού πολιτεύματος» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα αυξήσει κατακόρυφα την ευρωπαϊκή ισχύ, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον υπόλοιπο κόσμο.
«Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Έδωσε έμφαση στην αδυναμία της ΕΕ να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009. Όπως είπε, αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ στην περίπτωση της χώρας μας ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και από την Ελλάδα. Κατηγόρησε τις χώρες του βορρά διότι αρνούνται να κατανοήσουν ότι η υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους και η μεταφορά πόρων από τα εμπορικά πλεονάσματά τους προς τις ασθενέστερες χώρες.
Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η στάση αυτή των πλούσιων χωρών οδηγεί στη διόγκωση της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και τη συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Είπε επίσης ότι η επιτυχημένη συνταγή της Ευρώπης ήταν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ευημερία με κοινωνική συνοχή και προστασία, αλλά το μοντέλο αυτό είναι πλέον σε ανάσχεση και αποδρομή.
Εξίσου εμφανής είναι -όπως είπε ο κ. Καραμανλής- η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα και αυτό είναι εμφανέστερο με τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Τόνισε ακόμη πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας», εκφράζοντας την διαφωνία του απέναντι στην πολιτική κατευνασμού, όπως είπε.
Διαχρονικά και συστηματικά -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγμάτωση αυτών των επιδιώξεων.
Με αναφορά στα εθνικά θέματα υπογράμμισε: «Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης, το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα» τόνισε με έμφαση ο Κώστας Καραμανλής. Δεν υπάρχει πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα και είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, και δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, και ατέρμονα κομματικά παζάρια.
«Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα» είπε. Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι «με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές» και κατέληξε:
«Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα. Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης».
Ομιλία Αντώνη Σαμαρά
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην παρέμβασή του περιέγραψε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος ως γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης και όχι ως ο αδύναμος κρίκος της με ισχυρή παρουσία και όχι ως χώρα παρίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια έχει εισβάλλει στην Κύπρο και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφός της. «Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα.
«Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά. Μιλώντας όμως για την Ευρώπη, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ που βρισκόμαστε, σήμερα, πριν 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την πιο ιστορική απόφαση για τη χώρα μας, τα τελευταία 70 χρόνια! Η ένταξη αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε απλή. Πολλοί, εκτός Ελλάδος, δεν την ήθελαν. Ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις τους», τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, που ξεκίνησε τότε, δεν ήταν εύκολη. Ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ – και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι… Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις “Κασσάνδρες”», είπε.
Μίλησε για την εποχή των μνημονίων και όλα όσα αφήσαμε πίσω μας και τώρα προχωράμε μπροστά, χωρίς βέβαια να τα έχουμε ξεχάσει. Υπογράμμισε ότι «η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν. Κυρίως, όμως, με κατάκτηση και επιβολή. Αντίθετα, η Ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε και προχώρησε με Συναίνεση και Δημοκρατία! Δεν «κατέκτησε» καμία χώρα με το ζόρι. Χώρες που βρίσκονται σήμερα έξω απ’ αυτήν ζητούν να μπούνε μέσα!».
Μίλησε όμως και για παθογένειες τις οποίες όπως τόνισε δεν πρέπει να τις αποσιωπούμε.
«Πού είναι και η Ευημερία; την ώρα που κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, έχουμε εξαπολύσει κυνηγητό ακόμα και στην ανταγωνιστική γεωργία», είπε χαρακτηριστικά.
«Και για τη Δημοκρατία τώρα. Ευθέως το ερώτημα: Είναι «πολύ δημοκρατικό» οι διορισμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, τις παραμονές των εκλογών για το τι θα ψηφίσουν;», πρόσθεσε.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη φύλαξης των κοινών συνόρων, για την πληθυσμιακή συρρίκνωση των ευρωπαϊκών χωρών και τη λεγόμενη αποδόμηση, το woke culture όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στη Δύση γενικότερα.
Υπογράμμισε πως «η Ιστορία μας βαράει κάποιο “καμπανάκι”» που οι αληθινοί Ευρωπαίοι το ακούν και ανησυχούν.
Για το ρόλο της χώρας μας, τόνισε πως «πίσω δεν γυρίζουμε με τίποτα. Μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μπροστά. Αλλά μπροστά σε μιαν Ευρώπη, που βρίσκει το βηματισμό της. Γιατί σήμερα παραπαίει. Και με μιαν Ελλάδα που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της, και χάρη στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει επιτέλους και το μεγάλο ζητούμενο που δεν του έχουμε δώσει την απαιτούμενη σημασία: την επενδυτική βαθμίδα. Μια Ελλάδα, όμως, εντελώς διαφορετική. Μια Ελλάδα που γίνεται γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης στην περιοχή της. Κι όχι ο αδύναμος κρίκος, ή ο «απροσάρμοστος εταίρος» της Ευρώπης. Μια Ελλάδα που παράγει ανταγωνιστικά, δεν περιμένει να ζει από επιδόματα. Μια Ελλάδα που θα επιτρέψει, επιτέλους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα κρατήσει τα παιδιά της εδώ, να ολοκληρώνουν εδώ τις σπουδές τους. Δεν θα τα στέλνει έξω, απ’ όπου δύσκολα γυρίζουν. Μια Ελλάδα που προσελκύει πρωτοποριακές παραγωγικές επενδύσεις, όπως πράγματι γίνεται τελευταία, και δεν τις διώχνει. Μια Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής που ευθυγραμμίζονται κι εκείνες με τα δικά μας συμφέροντα και που αντιστέκονται κι εκείνες στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μια Ελλάδα που τολμά μεταρρυθμίσεις, που δεν υποχωρεί σε αντιστάσεις των γνωστών συντεχνιών, των βολεμένων και των διαπλεκομένων».
Κι έκλεισε επισημαίνοντας: «Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας εδώ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς και για την Παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Όμως και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Δεν μιλάω ως «ευρωσκεπτικιστής», μιλάω -για να πω κάποια καινούργια λέξη- ως «ευρωφιλόδοξος».
Και με αγωνία για μιαν νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη. Για μία νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε, σε μια νέα Ευρώπη, που τη δικαιούμαστε».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χρειαζόμαστε πραγματικά μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα; Η ιατρική σχολή του Harvard απαντά
- Η μεγάλη παραίτηση «χτύπησε» και τα σούπερ μάρκετ
- Πού θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
- Προειδοποίηση Αllianz: Υπάρχουν όλα τα συστατικά για μια στιγμή Minsky
- Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου 2023
- Εφιαλτικά σενάρια για πληθωρισμό 7% έως το 2025- Επιμένουν οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα
- Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους παράγοντες αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού
- Σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα μαρίνα Αλίμου
- Πού θα βρεθούν 200 χιλιάδες εργάτες για τον κλάδο των κατασκευών
- Με διπλάσιο κόστος η μετεγκατάσταση φυλακών Κορυδαλλού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Απόψε το debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ – Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες
- Οι εφημερίδες της Τετάρτης 10 Μαίου 2023
- Θεσσαλονίκη: Γιατρός ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τα 100 κιλά κοκαΐνης
- Αλ. Τσίπρας: ΠΝΠ για πάγωμα πλειστηριασμών, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, κατάργηση της ΕΒΕ στα Πανεπιστήμια
- Αδιέξοδο στον Λευκό Οίκο για το όριο δανεισμού – Αποκλείει ο Μπάιντεν τη στάση πληρωμών
- «Η ΝΔ θα πετύχει ακόμη μία νίκη» δήλωσαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς από το Ζάππειο
- Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη
- Τελευταία Νέα BankWars
- «Η ΝΔ θα πετύχει ακόμη μία νίκη» δήλωσαν Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς από το Ζάππειο
- Αλ. Τσίπρας: ΠΝΠ για πάγωμα πλειστηριασμών, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, κατάργηση της ΕΒΕ στα Πανεπιστήμια
- Θεσσαλονίκη: Γιατρός ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τα 100 κιλά κοκαΐνης
- Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη
- Απόψε το debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ – Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες
- Αδιέξοδο στον Λευκό Οίκο για το όριο δανεισμού – Αποκλείει ο Μπάιντεν τη στάση πληρωμών
- Οι εφημερίδες της Τετάρτης 10 Μαίου 2023
- Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 37χρονο πατέρα που το ξέχασε στο αυτοκίνητο
- Ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ του Κάουνας – Νίκη 84-72 επί της Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ
- Μικρή πτώση στη Wall Street εν όψει ανακοίνωσης του πληθωρισμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ιντερπόλ ζητά τη βοήθεια του κοινού για να επιλύσει 22 ανεξιχνίαστες υποθέσεις
- Αφρικανική σκόνη στα νότια και αυξημένες νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας
- Πώς τα πήγε το κρασί το 2022
- Γ. Καραγιάννης: Επίβλεψη σε εργοτάξια της Εγνατίας Οδού σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη
- Μέρισμα 1,45 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΘ
- Αρνητικό κλίμα στην Ασία
- Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει επίσημα τη ρωσική μισθοφορική Wagner "τρομοκρατική οργάνωση"
- Βραζιλία: Πέθανε η «βασίλισσα της ροκ» Ρίτα Λι
- Γκαζώνει ο εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις 1,9 δισ. περιμένει τώρα η ΕΓΔΙΧ το επόμενο 5μηνο
- Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές