Η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Του Οικονομικού Φόρουμ Των Δελφών

Την ευκαιρία να έχουν μια πλήρη εικόνα του επενδυτικού χάρτη της χώρας, είχαν σημερα θεσμικοί επενδυτές διεθνών επενδυτικών ομίλων και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων στη διάρκεια Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως αναφερεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών υπουργοί και υφυπουργοί από αρμόδια υπουργεία της Κυβέρνησης συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με σημαντικά ονόματα από διεθνείς και ιδιώτες επενδυτές στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης

για ‘Αμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign DirectInvestments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο όπως και στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να αρθούν όλα τα εμπόδια για επενδύσεις-ορόσημο για τη χώρα, όπως αυτή του Ελληνικού.

«Ευκολότερες, απλούστερες διαδικασίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια και άμεση απόδοση της δικαιοσύνης», ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν τα μέλη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, ενώ τονίστηκε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση με «ισχυρή αυτοδυναμία, με ανθρώπους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε στέρεες βάσεις», όπως αναφερουν οι διοργανωτές.

Στον τομέα του Τουρισμού, μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δρομολογείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τις προτεραιότητες για τη χώρα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης.

Η μείωση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό «μείγμα» της χώρας, με παράλληλη αύξηση από το 18% στο 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου, την ώρα που δρομολογούνται πέραν της Αλεξανδρούπολης και άλλοι σταθμοί προορισμού και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μέλος της κυβέρνησης εξήγησε στους επενδυτές το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η κυβέρνηση πρόκειται να εστιάσει στις συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για μεγάλα έργα, ενώ επιθυμεί η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα να γίνει αρωγός στην ανάπτυξη της χώρας.

Στέλεχος της κυβέρνησης, αναφέρουν οι διοργανωτές, εκτίμησε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ το 2020, προκειμένου το 60% – 70% να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει μεγάλη έμφαση στην ελάφρυνση των φόρων ως κίνητρο για επιχειρήσεις και επενδυτές, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν «ενάρετο κύκλο».

Στον τομέα της Ναυτιλίας, μέλος της κυβέρνησης ανέφερε πως στις επόμενες 15 μέρες θα κατατεθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας.

Οι επενδυτές άκουσαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης πως το σχέδιο για αδειοδότηση από ιδιώτες, που συμπεριλαμβάνεται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο τα επόμενα 4 χρόνια και να παρέχονται «ψηφιακοί χάρτες» για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη χρήση γης.

«Η ψηφιοποίηση με στόχο την απλούστευση των αδειών» αποτελεί άλλωστε έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των επενδύσεων «αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους», όπως είπε χαρακτηριστικά μέλος της κυβέρνησης.

Ένας ακόμα στόχος είναι η επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain μέσω της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ήδη δρομολογούνται Κέντρα Καινοτομίας για τη στέγαση και τη διευκόλυνση νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος, μέσω των παρεμβάσεων τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση στις 75 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει να άρει τα εμπόδια, διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.

Μέλη της κυβέρνησης δέχθηκαν ερωτήσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές που εστίασαν στον τομέα του τουρισμού, την αγορά ακινήτων, τα δίκτυα μεταφορών, καθώς επίσης και στα κριτήρια ποιότητας στην προσέλκυση επενδύσεων. Κοινή έκκληση των επενδυτών ήταν η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η Συνάντηση αυτή αποτέλεσε τον προπομπό της συζήτησης για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις 3 – 5 Μαρτίου.

Κ. Φραγκογιάννης: Το 2021 η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επένδυσης

Την πεποίθηση πως «το 2021 θα σηματοδοτήσει όχι μόνο τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και τη χρονιά που η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επένδυσης στη συνείδηση της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα την ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο «πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ που έχει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα της χώρας και να προάγει μια εξωστρεφή επιχειρηματική κουλτούρα».

Συνοψίζοντας το ρόλο που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας για να αναδείξει αυτή την αλλαγή, όπως αναφέρεται, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι «ο επενδυτής επιλέγει μια χώρα που υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη και συνοχή, μια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε: «δουλεύουμε ήδη σε 3 κατευθύνσεις που όλες μαζί συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε εξωστρέφεια:

1. Την ενοποίηση όλων των φορέων για την οικονομική διπλωματία κάτω από τη στέγη του υπουργείου Εξωτερικών.

2. Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μέσω συγκροτημένων, εστιασμένων προσπαθειών σε συγκεκριμένους χώρους και χώρες.

3. Η προσπάθεια υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνοποίησή τους, αλλά και η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα θα υποστηριχθεί από αυτό που ονομάζουμε “Repositioning Greece”.

Δηλαδή τη θετική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πρότασης που στηρίζει και στηρίζεται από κάθε άξονα της δημόσιας και ιδιωτικής υπόστασης, ώστε η αντίληψη των Ελλήνων, των επενδυτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα της διεθνούς κοινής γνώμης, να είναι θετική απέναντι στη χώρα και τους ανθρώπους της, όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα