ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Καμία συμφωνία για τους δασμούς – Όλα στα χέρια Trump-Xi Jinping

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “εποικοδομητικές” και “ειλικρινείς” τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο “μπορεί να αρθούν, μπορεί και όχι”, ανάλογα με την εξέλιξη των “μελλοντικών διαπραγματεύσεων”, συνέχισε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η σχέση του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι

Τζινπίνγκ παραμένει “πολύ ισχυρή”.

Νωρίτερα οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν στην Ουάσιγκτον χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος, λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.

Μετά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές χωρίς να προσφέρει κάποια περαιτέρω πληροφορία.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, που είναι επικεφαλής των διαπραγματευτών του Πεκίνου, αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο για να ενημερώσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την είσοδό τους, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. αυξήθηκαν σήμερα στο 25% και ο πρόεδρος Trump σε σειρά tweets που ανάρτησε είπε ότι είναι προετοιμασμένος να τους αυξήσει κι άλλο.

Την ίδια στιγμή ο Trump τόνισε ότι χρειάζεται υπομονή με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως “δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη”, ενώ συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι καλοί για την αμερικανική οικονομία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις πήγαν “σχετικά καλά”, όπως μεταδίδει το Bloomberg News.

Ο αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Πεκίνο, στο προσεχές μέλλον, για να συνεχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες τους.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση του Χου Σιτζίν στο Twitter, “οι εμπορικές συνομιλίες δεν κατέρρευσαν”. “Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν. Συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Πεκίνο στο μέλλον”, πρόσθεσε. Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Σύμφωνα με το MarketWatch, δεν είναι σαφές το πότε θα ξανασυναντηθούν οι δύο πλευρές. Χθες πάντως ο Trump δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping του έγγραψε ένα “ωραίο γράμμα” και υποδήλωσε ότι θα έχουν προσωπική συνομιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα