Κ. Αραβώσης: Το Δάσος του μέλλοντος – Το όραμα της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών για τα ελληνικά δάση

Η σύσταση της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών αποτελεί μία εμβληματική και τεράστιας σημασίας αλλαγή που επιβεβαιώνει τη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών.

Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Αραβώση,
Καθηγητή ΕΜΠ,  Γενικού Γραμματέα Δασών

Ουσιαστικός στόχος της νέας Γενικής Γραμματείας είναι η προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και η αξιοποίηση της συνεχούς προσφορά τους, τόσο σε επίπεδο αναπτυξιακού σχεδιασμού, όσο

και συμβολής στην ανθρώπινη ευημερία και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όραμά μας είναι να γίνουν τα ελληνικά δάση “έξυπνα” και πραγματικά αειφόρα. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων για την προστασία και την πιστοποιημένη αειφορική διαχείριση, όλων των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας για την αξιοποίηση τους ως πηγών εθνικού πλούτου.

Η πρώτη από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Γενική Γραμματεία είναι η ενσωμάτωση  των Δασικών Υπηρεσιών σε μία νέα ενιαία δομή με περίπου 3000 στελέχη  που υπηρετούν ήδη σε όλη τη χώρα, που θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις τοπικές ιδιαιτερότητες των δασικών οικοσυστημάτων μας, καθώς και η ενδυνάμωση των υπηρεσιών και η επίλυση ζητημάτων που αναμένονταν χρόνια από τις Δασικές Υπηρεσίες. Σημαντικό είναι ένα νέο διοικητικό σχήμα που με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών θα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις για μια νέα, εξωστρεφή Δασική υπηρεσία με διαφορετική προσέγγιση προς την κοινωνία, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με υψηλό μέσο όρο ηλικίας, με το δεδομένο ότι εδώ και δύο δεκαετίες δεν έγιναν προσλήψεις. Θα πρέπει να καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 400 μονίμων υπαλλήλων και 700 ακόμη συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι στολές για το προσωπικό καθώς και η χορήγηση ταυτοτήτων είναι άμεση προτεραιότητα και σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες προμήθειας τους.

Μεγάλη ήταν η δοκιμασία από τις τεράστιες πυρκαγιές (mega-fires) του καλοκαιριού αλλά ταυτόχρονα και η πρόκληση για την αποκατάσταση των περιοχών αυτών.

Aξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εμπλέκονται στη μελέτη και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης από τις περσυνές πυρκαγιές με το δεδομένο ότι τα ορεινά αντιδιαβρωτικά έργα ήδη ολοκληρώθηκαν με πρωτόγνωρη ταχύτητα, ενώ προχωρούν γρήγορα και τα ορεινά αντιπλημμυρικά έργα και οι προγραμματιζόμενες αναδασώσεις και τα λοιπά έργα αποκατάστασης.

Δείγμα της νέας αντίληψης και ενός διαφορετικού τρόπου λειτουργίας φαίνεται στα έργα πρόληψης που για πρώτη φορά ξεκινούν φέτος σε τέτοια έκταση και τόσο νωρίς. Έργα  Αντιπυρικής Προστασίας θα υλοποιηθούν σύντομα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλα τα δάση της χώρας, ενώ θα εκπονηθούν και μελέτες κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας στις κρίσιμες και ιδιαίτερης επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών περιοχές της χώρας.

Παράλληλα σκοπεύουμε να εντείνουμε την υλοποίηση των έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορούν μεταξύ άλλων και στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δασικά οικοσυστήματα.

Βασική προτεραιότητα και μεταρρύθμιση αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών, ενός εμβληματικού αναπτυξιακού έργου υποδομής. Αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μερικής κύρωσης στο 90% της έκτασης της χώρας μέχρι το Καλοκαίρι. Το πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης θα διευκολυνθεί από αυτό και σκοπό μας είναι να γίνει πιο διαφανές και λειτουργικό.

Μεγάλος στόχος μας το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων σε 165.000 στρέμματα υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας εντός των προσεχών τριών ετών με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να γίνει αυτό εφικτό, στοχεύουμε στην παράλληλη αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε ένα πιστοποιημένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας γενετικού υλικού (σπόρων)– δασικών φυτωρίων – αναδάσωσης.

Η ολοκλήρωση της νέας Απογραφής των Δασών που άμεσα ξεκινά, μεταξύ άλλων, θα εφοδιάσει τη χώρα με στοιχεία που αφορούν στην επίτευξη του ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, ευνοώντας τη συνολικότερη ανάπτυξή της και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Το μεγάλο έργο της κωδικοποίησης της Δασικής Νομοθεσίας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής. Θα συμβάλλει ιδιαίτερα ώστε το διάσπαρτο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών να διατίθεται συγκεντρωμένο και κωδικοποιημένο στο σύνολο των εμπλεκομένων στον τομέα της Δασικής Πολιτικής.

Η τωρινή συγκυρία μας δίνει την δυνατότητα να επιτύχουμε τους στόχους μας αξιοποιώντας σημαντικές πηγές χρηματοδότησης που διατίθενται από το – Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ και αν συμβάλλουν όλα τα στελέχη της νέας Γενικής Γραμματείας στην αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, πολύ σύντομα θα μπορούμε έχουμε μια αναβαθμισμένη δασική υπηρεσία , που θα μπορεί να προστατεύει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το δάσος.

Η νέα Γενική Γραμματεία Δασών με τη συμβολή όλων των στελεχών της έχει μπροστά της μια φιλόδοξη  αποστολή, μία μεγάλη πρόκληση , αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία. Μια στοχευμένη Εθνική Δασική Πολιτική με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, πυρήνα των πολιτικών το Αειφόρο, ‘Έξυπνο’ Δάσος με προτεραιότητα στην Πρόληψη.

Είναι μεγάλο το στοίχημα για όλους, όμως είναι βέβαιη και η επιτυχία, αν όλοι μας συμβάλλουμε σε αυτό μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο με συγκροτημένη και συντονισμένη προσπάθεια.

Πηγη: dasarxeio.gr

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα